Sociofísica: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Afegida la plantilla {{Autoritat}} a l'article
retocs diversos
Etiqueta: editor de codi 2017
Línia 1: Línia 1:
[[Fitxer:Confed-Cup 2005 - Laolawelle.JPG|thumb|300px|right|"Onada" en un estadi de futbol. Frankfurt, 2005.]]
[[Fitxer:Confed-Cup 2005 - Laolawelle.JPG|miniatura|"Onada" en un estadi de futbol. Frankfurt, 2005]]
La '''sociofísica''' és una branca recent de la [[física]] interdisciplinària que empra mètodes i conceptes de la física de [[sistema complex|sistemes complexos]] per estudiar les interacciones col·lectives en [[societat]]s. No es tracta d'una mera aplicació de mètodes quantitatius o matemàtics, sinó d'una concepció a part dels fenòmens socials com propietats emergents d'un conjunt d'[[individu]]s que interaccionen entre ells per produir noves [[conducta|conductes]] que no es poden reduir a l'estudi dels seus components aïllats. Ja que es tracta d'una disciplina i un punt de vista nous encara es troba en una fase molt poc desenvolupada i de moment se centra en la recerca de patrons generals en les conductes socials. A mesura que progressi el desenvolupament de la teoria i la interacció entre físics, [[matemàtica|matemàtics]] i [[sociologia|sociòlegs]], s'espera que la interacció desenvolupi i porti a la pràctica experiments adequats per aquests processos o que proveeixi formes de contrastar les idees, els models i les teories creats. Actualment l'exploració inicial fa referència tant a [[éssers humans|societats humanes]] com a [[formiga|formigues]], [[primat]]s, criatures digitals, [[robot]]s o [[ordinador]]s. La sociofísica està relacionada amb l'[[econofísica]], que s'ocupa específicament de fenòmens econòmics. Un dels exemples més coneguts de la sociofísica és l'estudi molt precís de l'anomenada [[onada]] en els [[estadi]]s de [[futbol]].
La '''sociofísica''' és una branca recent de la [[física]] interdisciplinària que empra mètodes i conceptes de la física de [[sistema complex|sistemes complexos]] per estudiar les interacciones col·lectives en [[societat]]s. No es tracta d'una mera aplicació de mètodes quantitatius o matemàtics, sinó d'una concepció a part dels fenomens socials com propietats emergents d'un conjunt d'[[individu]]s que interaccionen entre ells per produir noves [[conducta|conductes]] que no es poden reduir a l'estudi dels seus components aïllats. Ja que es tracta d'una disciplina i un punt de vista nous encara es troba en una fase molt poc desenvolupada i de moment se centra en la recerca de patrons generals en les conductes socials. A mesura que progressi el desenvolupament de la teoria i la interacció entre físics, [[matemàtica|matemàtics]] i [[sociologia|sociòlegs]], s'espera que la interacció desenvolupi i porti a la pràctica experiments adequats per aquests processos o que proveeixi formes de contrastar les idees, els models i les teories creats. Actualment l'exploració inicial fa referència tant a [[éssers humans|societats humanes]] com a [[formiga|formigues]], [[primat]]s, criatures digitals, [[robot]]s o [[ordinador]]s. La sociofísica està relacionada amb l'[[econofísica]], que s'ocupa específicament de fenòmens econòmics. Un dels exemples més coneguts de la sociofísica és l'estudi molt precís de l'anomenada [[onada]] en els [[estadi]]s de [[futbol]].


==Pioners de la sociofísica==
== Pioners ==
*[[Serge Galam]]
* [[Serge Galam]]
*[[Dietrich Stauffer]]
* [[Dietrich Stauffer]]
*[[Tomás Vicsek]]
* [[Tomás Vicsek]]


== Bibliografia ==
== Bibliografia ==
*[http://www.citebase.org/cgi-bin/fulltext?format=application/pdf&identifier=oai:arXiv.org:physics/0403122 ''Sociophysics: A personal testimony] de Serge Galam
* [http://www.citebase.org/cgi-bin/fulltext?format=application/pdf&identifier=oai:arXiv.org:physics/0403122 ''Sociophysics: A personal testimony] de Serge Galam
*''Sociophysics: Chaos and Cosmos in Nature and Culture'', de Paris Arnopoulos. Nova Science Publishers (1 de desembre de 1993) {{ISBN|1-56072-108-1}}.
*''Sociophysics: Chaos and Cosmos in Nature and Culture'', de Paris Arnopoulos. Nova Science Publishers (1 de desembre de 1993) {{ISBN|1-56072-108-1}}.
*[http://arxiv.org/pdf/physics/0502144 Sociophysics Simulations I: Language Competition], Stauffer et al.
* [http://arxiv.org/pdf/physics/0502144 Sociophysics Simulations I: Language Competition], Stauffer et al.
*''Critical Mass: How One Thing Leads to Another'', de Philip Ball. Farrar, Straus & Giroux, 2004.
* ''Critical Mass: How One Thing Leads to Another'', de Philip Ball. Farrar, Straus & Giroux, 2004.


==Vegeu també==
== Vegeu també ==
*[[Teoria de l'espai defensable]]
* [[Teoria de l'espai defensable]]
*[[Teoria del caos]]
* [[Teoria del caos]]
*[[Gir espacial]]
* [[Gir espacial]]


==Enllaços externs==
== Enllaços externs ==
*[http://physicsweb.org/articles/world/16/10/7 ''Utopia Theory''], de Philip Ball. Physicsweb.org
* [http://physicsweb.org/articles/world/16/10/7 ''Utopia Theory''], de Philip Ball. Physicsweb.org



{{ORDENA:Sociofisica}} <!--ORDENA generat per bot-->
{{autoritat}}
{{autoritat}}

{{ORDENA:Sociofisica}}
[[Categoria:Branques de la sociologia]]
[[Categoria:Branques de la sociologia]]
[[Categoria:Física]]
[[Categoria:Física]]

Revisió del 18:16, 17 ago 2019

"Onada" en un estadi de futbol. Frankfurt, 2005

La sociofísica és una branca recent de la física interdisciplinària que empra mètodes i conceptes de la física de sistemes complexos per estudiar les interacciones col·lectives en societats. No es tracta d'una mera aplicació de mètodes quantitatius o matemàtics, sinó d'una concepció a part dels fenomens socials com propietats emergents d'un conjunt d'individus que interaccionen entre ells per produir noves conductes que no es poden reduir a l'estudi dels seus components aïllats. Ja que es tracta d'una disciplina i un punt de vista nous encara es troba en una fase molt poc desenvolupada i de moment se centra en la recerca de patrons generals en les conductes socials. A mesura que progressi el desenvolupament de la teoria i la interacció entre físics, matemàtics i sociòlegs, s'espera que la interacció desenvolupi i porti a la pràctica experiments adequats per aquests processos o que proveeixi formes de contrastar les idees, els models i les teories creats. Actualment l'exploració inicial fa referència tant a societats humanes com a formigues, primats, criatures digitals, robots o ordinadors. La sociofísica està relacionada amb l'econofísica, que s'ocupa específicament de fenòmens econòmics. Un dels exemples més coneguts de la sociofísica és l'estudi molt precís de l'anomenada onada en els estadis de futbol.

Pioners

Bibliografia

Vegeu també

Enllaços externs