Diferència entre revisions de la pàgina «Alonso de Ercilla y Zúñiga»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
bot: - es conduit fins + es conduït fins
m (bot: - fins establir-se + fins a establir-se)
m (bot: - es conduit fins + es conduït fins)
Ercilla, que pot ser considerat com la primera veu poètica de l'ànima americana, fou poeta per a una sola obra, i amb ella passà a la immortalitat com un dels artífexs del poema històric espanyol. De caràcter aventurer, fou un cronista extraordinari de la lluita dels araucans per la seva independència, i dels fets espanyols més notables de la seva època. Guerrer, historiador i poeta, el seu vers, desigual per la seva condició narrativa, seguí els camins clàssics, i tingué una força d’expressió i un vigor expositiu de verdader mèrit.
 
La seva obra mestra és ''[[La Araucana]]'', un poema èpica compost de 37 cants, on descriu les dificultats que tingueren els espanyols durant la insurrecció a Arauco, i els fets heroics dels nadius i dels seus companys espanyols. L'èpica participa del caràcter de la història, i l'autor s'adhereix amb una extraordinària fidelitat a la realitat, que els historiadors han considerat aquesta obra com un retrat fidel dels fets que s'hi relaten. En els diversos cants, l'art de contar històries es conduitconduït fins a la perfecció. Els llocs són descrits de forma admirable, les dates són acurades, i els costums dels nadius són exposats fidelment, donant a la narrativa animació i color. El poema fou publicat en tres parts, la primera va aparèixer el 1569, la segona el 1578 i la tercera el 1590.<ref name=":1" /> La primera part fou escrita a Amèrica i les restants a Espanya, hi combina, a la manera de [[Torquato Tasso|Tasso]] i [[Ludovico Ariosto|Ariosto]], elements històrics i fantàstics, encara que el novel·lesc, la pura ficció i la reminiscència clàssica –sobre tot de [[Virgili]]— contrasten amb l'ambient de crònica de l'obra.
 
Però així i tot, aquesta la seva única obra tingué la virtut de fer sorgir una vasta literatura de poemes heroics ultramarins, més notable per la seva abundància que pel valor dels seus fruits. Amb ''La Araucana'' –que deixà inacabada-- inicià en la literatura moderna la elevació de la història a la categoria d'epopeia.<ref name="Murrin1994">{{ref-llibre|autor=Michael Murrin|títol=History and Warfare in Renaissance Epic|url=https://books.google.com/books?id=7ReDli9I5nsC&pg=PA104|any=1994|editorial=University of Chicago Press|isbn=978-0-226-55403-7|pàgines=104–}}</ref>
1.134.007

modificacions

Menú de navegació