Vés al contingut

Ida Pfeiffer: diferència entre les revisions

m
desambiguació: Toamasina (ciutat)
m (desambiguació: Toamasina (ciutat))
Ida se'l va creure i primer es dirigiren tos dos a l'illa [[Maurici]], a casa de Lambert, on ella l'esperaria mentre el francès feia uns negocis acordats transportant esclaus de la costa africana a l'[[Illa de la Reunió]], molt propera a [[Maurici|Mauric]]<nowiki/>i.
[[Fitxer:Trial of Ida Pfeiffer and Jean Laborde.png|miniatura|Recepció d'ida al palau de la [[Ranavalona I|reina Ranavalona]]]]
Ida viatjà per tota l'illa recol·lectant objectes naturals i allotjant-se en diverses cases, sempre gràcies a les cartes de recomanació que portava. Finalment marxà sola vers [[Toamasina (ciutat)|Tamatave]], actual Toamasina, un port de la costa est de [[Madagascar]]. Allà esperà [[Joseph Lambert|Lambert]] durant unes setmanes i quan ell arribà es posaren en marxa cap a [[Antananarivo]]. Anaven carregats amb un enorme equipatge format pels molts regals que Lambert portava per la reina i pel conjunt de la cort [[malgaix]].
 
Un cop arribats a [[Antananarivo]] varen ser rebuts per la reina [[Ranavalona I|Ranavalona]], Ida inclosa, i uns dies més tard fins i tot va arribar a tocar el piano davant la seva presència. Però en realitat, el que s'estava gestant era un cop d'estat, afavorit pel propi [[Joseph Lambert|Lambert]], per [[Jean Laborde]], un francès que vivia a la cort [[malgaix]] des de feia anys i pel [[príncep Rakoto]], l’únic fill de la reina. Aquest havia escrit una carta dirigida al rei francès [[Napoleó III]], que li fou presentada per [[Joseph Lambert|Lambert]], demanant ajut per desbancar la seva mare i posar fi a tots els patiments de la població. Però el govern francès va decidir no intervenir-hi, ho faria anys més tard, donat que els seus esforços en aquell moment estaven dirigits al [[Guerra de Crimea|conflicte de Crimea]], on lluitaven conjuntament francesos i anglesos contra els russos.
Sembla que Ida era desconeixedora de tot aquell complot i només se'n va assabentar a [[Antananarivo]], quan ja era tard per prendre cap decisió. Es desconeix perquè [[Joseph Lambert|Lambert]] va involucrar Ida en un viatge en el que hi hauria tant risc, i és possible que ho fes perquè sabia les intencions d’ella de visitar [[Madagascar]] i perquè ja era reconeguda com una gran viatgera, cosa que podria agradar la reina. El cas és que el complot va fracassar, sembla ser [[Ranavalona I|Ranavalona]] ho sabia tot, el seu fill també li ho hauria explicat, i va deixar que es fessin els preparatius per conèixer quins dels seus caps militars li eren fidels i desemmascarar la resta.
 
Finalment, la reina no va condemnar a mort els europeus implicats en el complot, cosa massa arriscada si volia evitar una intervenció francesa justificada. Els acusà d'espionatge, els retingué a les seves cases i més tard els deportà a [[Toamasina (ciutat)|Tamatave]] i d'allà a l'illa [[Maurici]]. Aquell fou un viatge infernal per zones selvàtiques i pantanoses, escortats per soldats, que durà cinquanta-tres dies, gairebé set vegades més del que seria necessari. La idea de la reina era que tots ells morissin de [[paludisme]], extremadament virulent en aquelles regions; i gairebé ho aconseguí, ja que Ida va arribar molt malalta a Maurici després de patir nombrosos brots palúdics.
 
== Malaltia i mort ==
79.222

modificacions