Vés al contingut

Acetat: diferència entre les revisions

1 byte afegit ,  fa 2 anys
m
Petites correccions
(Robot afegeix plantilla Identificadors química)
m (Petites correccions)
 
== Anió acetat ==
L'[[anió]] acetat, [C<sub>2</sub>H<sub>3</sub>O<sub>2</sub>]<sup>-</sup>, és un [[carboxilat]] i és ella [[base conjugada]] de l'àcid acètic. L'[[Ió (àtom)|ió]] acetat està format per la desprotonació de l'àcid acètic:
 
:CH<sub>3</sub>COOH {{unicode|⇌}} CH<sub>3</sub>COO<sup>−</sup> + H<sup>+</sup>
=== Acetat de Plom (II) ===
 
L'[[acetat de plom (II)]] és un compost cristal·lí derivat de l'[[àcid acètic]] i l'[[Òxid de plom (II)]], és un compost mitjà adulzadoendolcit molt perillós. La seva fórmula és la següent: Pb (C <sub> 2 </sub> H <sub> 3 </sub> O <sub> 2 </sub>) <sub> 2 </sub>. S'utilitza en [[vernís|vernissos]] i en [[tint]]s.
 
=== Acetat de Plom (IV) ===
 
L ''' [[acetat de plom (IV)]] '' és un [[compost químic]] amb la [[fórmula química]] Pb (C <sub> 2 </sub> H <sub> 3 </sub> O <sub> 2 </sub>) <sub> 4 </sub> i és una sal de l'[[àcid acètic]].
 
== Acetat de Calci ==
== Acetat d'Etil ==
 
L'[[acetat d'etil]] o ''' etanoat d'etil ''' és un [[èster]]. El seu aspecte és incolor i similar al de l'aigua. Té una olor penetrant i en molts casos desagradable. La seva fórmula és la següent CH <sub> 3 </sub>-COO-CH <sub> 2 </sub>-CH <sub> 3 </sub>.
 
== Acetat de polivinil o PVA ==
== Acetat de vinil ==
 
L'[[acetat de vinil]], també conegut com a ''' VAM ''', és un líquid transparent i incolor. Té una aroma de fruites dolçadolces i agradable, però ella seuseva olor pot ser fortforta i irritant per a certes persones. És possible olorar fàcilment l'acetat de vinil quan la substància es troba a concentracions en l'aire del voltant de 0,5 ppm (una part d'acetat de vinil en 2 milions de parts d'aire).
 
== Acetat de ciproterona ==
2.745

modificacions