Mort entre les flors: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m eliminant paràmetre imdb manual
m eliminant plantilla IMDb ara redundant
Línia 73: Línia 73:


* [http://www.youknow-forkids.com/millerscrossing.htm Pàgina oficial de la pel·lícula] {{en}}.
* [http://www.youknow-forkids.com/millerscrossing.htm Pàgina oficial de la pel·lícula] {{en}}.
* {{imdb títol| id=0100150}}.
* [http://www.allmovie.com/work/32692 Fitxa de la pel·lícula a AllMovie] {{en}}.
* [http://www.allmovie.com/work/32692 Fitxa de la pel·lícula a AllMovie] {{en}}.
* [http://www.filmaffinity.com/es/film374677.html Fitxa de la pel·lícula a FilmAffinity] {{es}}.
* [http://www.filmaffinity.com/es/film374677.html Fitxa de la pel·lícula a FilmAffinity] {{es}}.

Revisió del 10:24, 15 oct 2019

Infotaula de pel·lículaMort entre les flors
Miller's Crossing
Fitxa
DireccióJoel Coen
Ethan Coen
Protagonistes
Director artísticDennis Gassner
ProduccióJoel i Ethan Coen
GuióJoel i Ethan Coen
MúsicaCarter Burwell
FotografiaBarry Sonnenfeld
MuntatgeMichael R. Miller
VestuariRichard Hornung
DistribuïdorTwentieth Century Fox
Dades i xifres
País d'origenEstats Units
Estrena1990
Durada115 min
Idioma originalAnglès, italià, jiddisch i irlandès
RodatgeNova Orleans Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost14 milions de dòlars
Descripció
GènereDrama, cinema policíac i thriller
Temacrim organitzat i Llei Seca als Estats Units Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Premis

IMDB: tt0100150 Filmaffinity: 374677 Allocine: 26226 Rottentomatoes: m/millers_crossing Letterboxd: millers-crossing Mojo: millerscrossing Allmovie: v32692 TCM: 22213 Metacritic: movie/millers-crossing TV.com: movies/millers-crossing AFI: 58617 TMDB.org: 379
Discogs: 420914 Allmusic: mw0000317658 Modifica el valor a Wikidata

Mort entre les flors[1] (títol original en anglès Miller's Crossing) és una pel·lícula policíaca dirigida per Joel i Ethan Coen, estrenada el 1990. És la tercera pel·lícula dels germans Coen.

Argument

Tom Reagan (Gabriel Byrne) és el braç dret i millor amic de Leo O'Bannion (Albert Finney), padrí de la màfia i amo de la ciutat.

El dia que Johnny Caspar (Jon Polito), petit caid irascible sempre flanquejat del seu inquietant braç dret, el perillós danès (J. E. Freeman), va queixar-se de les maquinacions de Bernie Bernbaum (John Turturro), Leo li prohibeix fer justícia ell mateix sota pena de posar en marxa una guerra de clans.

Leo protegeix de fet Bernie per amor a la seva promesa Verna (Marcia Gay Harden), que és la germana de Bernie i que l'enganya amb Tom. Per la seva banda, Johnny intentarà moltes vegades corrompre Tom per unir-lo a la seva causa, malgrat l'hostilitat del danès... Seguirà, d'aquest niu d'escurçons, una sèrie de manipulacions, traïcions, cops baixos i ajustaments de comptes entre mafiosos, dels quals pocs s'escaparan...

Comentari

La història de Miller's Crossing es desenvolupa el 1929 en una ciutat estatunidenca que no és citada. Les escenes han estat rodades a Nova Orleans (Louisiana) per treure profit de l'arquitectura antiga de la ciutat i de les seves línies de tramvia.

La seva intriga complexa explica el viatge de Tom Reagan, el braç dret d'un dels caps de la màfia irlandesa. El personatge és ambivalent, un protagonista enigmàtic que vacil·la entre maquinar o no contra el seu patró. Sigui quina sigui la seva tria, estarà implicat, i serà parcialment responsable d'una guerra de clans sagnant.

Miller's Crossing és una pel·lícula trufada d'al·lusions a nombroses altres pel·lícules de gàngsters i de cinema negre. Els plans d'obertura són per exemple una referència a El Padrí. Nombroses situacions, personatges i diàlegs són derivats del treball de Dashiell Hammett, sobretot de la seva novel·la La clau de vidre i de la seva adaptació cinematogràfica de 1942. La collita vermella, una novel·la del mateix autor que conta la guerra intestina d'un clan en una ciutat estatunidenca corrompuda, inicialitzada per les maquinacions secretes del personatge principal, n'és una altra font d'inspiració important.

El 2005, la revista Time va considerar Miller's Crossing com a una de les 100 millors pel·lícules des de la creació del diari.

Repartiment

Notes

  • La pel·lícula va ser prohibida als nens menors de 12 anys.
  • En principi, el personatge de Leo havia de ser interpretat per Trey Wilson, que havia fet de Nathan Arizona Sr. en la pel·lícula precedent dels germans Coen, Arizona baby. Però Wilson va morir poc de temps abans del rodatge i va ser reemplaçat per Albert Finney.
  • També, el paper d'Eddie havia estat de manera inicial escrit per a Peter Stormare, que hauria donat Eddie el suec. Però aquest últim estava compromès amb un altre rodatge, i és J. E. Freeman qui va heretar el paper i el personatge es va convertir així en Eddie el Danès.
  • La pel·lícula és plena de clicades d'ull: quan Tom entra a l'habitació de Johnson, es pot veure el cartell d'un combat de boxa entre Johnson i Lars Thorvald. Lars Thorvald no és altre que el personatge interpretat per Raymond Burr en La finestra indiscreta d'Alfred Hitchcock.

Referències

Enllaços externs