Subjecte el·líptic: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Informació
Informació
Etiquetes: Substitució editor visual
Línia 1: Línia 1:
inteligent qui ho llegeixi.
El '''subjecte el·líptic''', '''omès''' (SO) o '''tàcit''' es refereix a la situació que es presenta en oracions sense [[Subjecte (sintaxi)|subjecte]] explícit, en les quals no existeix cap nom o pronom que sigui identificable amb el seu subjecte lògic. Aquest tipus de subjectes no apareixen explícitament a les oracions, malgrat que sovint és [[referència|referencialment]] o [[pragmàtica]]ment inferible.


<br />
En aquests casos, malgrat no tenir subjecte explícit present hi ha arguments per a sostenir que la posició sintàctica de subjecte existeix, encara que cap element realitzat fonèticament hi estigui present. El subjecte omès seria per tant una [[el·lipsi (lingüística)|construcció el·líptica]] de [[Subjecte (sintaxi)|subjecte]]. Un exemple d'aquest tipus d'oracions és:
:''Mirem el partit de futbol.''


:''.''
== Llengües amb conjugació sense pronoms ==
Una '''llengua amb conjugació sense pronoms''' no requereix necessàriament l'aparició d'un subjecte sintàctic explícit com el català, el llatí o l'àrab. De vegades s'utilitza la terminologia anglocèntrica ''pronoun dropping'' o abreujat ''pro drop''(= que treu o omet pronoms). No és pas que s'ha deixat caure o omés un pronom que hi era abans, però sí que les terminacions del verb són prou clares i no necessiten pronom per identificar el subjecte. En canvi la conjugació del francès, l'anglès o el xinès requereixen obligatòriament o bé un sintagma nominal amb subjecte o bé un pronom personal fort en posició de subjecte.


<br />
== Referències em dona igual! ==

== Referències :em dona igual! ==
[[Categoria:Sintaxi]]
[[Categoria:Sintaxi]]

Revisió del 18:28, 15 oct 2019

inteligent qui ho llegeixi.


.


Referències :em dona igual!