Teixit cartilaginós: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Revertides les edicions de 37.223.134.139. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.
Etiqueta: Reversió
https://dlc.iec.cat/results.asp?txtEntrada=cart%EDlag&operEntrada=0
Línia 1: Línia 1:
El '''cartilatge''' o '''cartilagen'''<ref>*''cartílag'' és un castellanisme: ''Vertigen i llatinismes anàlegs en -gen'', [[Lluís Marquet]] https://www.migjorn.cat/historic/20140411.1679.php</ref> i '''teixit cartilaginós'''<ref>{{Ref-web|url=https://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0224746.xml|títol=teixit cartilaginós {{!}} enciclopèdia.cat|consulta=2018-10-02|llengua=ca}}</ref> (dit popularment ''tendrum'') és una varietat del [[teixit conjuntiu]], que està format per cèl·lules i [[matriu extracel·lular]]. Les característiques més essencials d'aquesta varietat són una matriu extracel·lular sòlida i [[cèl·lules]] allotjades en llacunes.
El '''cartíleg''', '''cartilatge''' o '''cartilagen'''<ref>*''cartílag'' és un castellanisme: ''Vertigen i llatinismes anàlegs en -gen'', [[Lluís Marquet]] https://www.migjorn.cat/historic/20140411.1679.php</ref> i '''teixit cartilaginós'''<ref>{{Ref-web|url=https://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0224746.xml|títol=teixit cartilaginós {{!}} enciclopèdia.cat|consulta=2018-10-02|llengua=ca}}</ref> (dit popularment ''tendrum'') és una varietat del [[teixit conjuntiu]], que està format per cèl·lules i [[matriu extracel·lular]]. Les característiques més essencials d'aquesta varietat són una matriu extracel·lular sòlida i [[cèl·lules]] allotjades en llacunes.


És un teixit flexible i que té una bona resistència a la compressió. És [[vas sanguini|avascular]] i no té [[nervi|innervació]]. La seva funció és la de sustentació (com a teixit conjuntiu que és), i la de permetre un moviment gairebé lliure de fricció. Té el seu origen en el [[mesènquima]].
És un teixit flexible i que té una bona resistència a la compressió. És [[vas sanguini|avascular]] i no té [[nervi|innervació]]. La seva funció és la de sustentació (com a teixit conjuntiu que és), i la de permetre un moviment gairebé lliure de fricció. Té el seu origen en el [[mesènquima]].

Revisió del 17:57, 16 oct 2019

El cartíleg, cartilatge o cartilagen[1] i teixit cartilaginós[2] (dit popularment tendrum) és una varietat del teixit conjuntiu, que està format per cèl·lules i matriu extracel·lular. Les característiques més essencials d'aquesta varietat són una matriu extracel·lular sòlida i cèl·lules allotjades en llacunes.

És un teixit flexible i que té una bona resistència a la compressió. És avascular i no té innervació. La seva funció és la de sustentació (com a teixit conjuntiu que és), i la de permetre un moviment gairebé lliure de fricció. Té el seu origen en el mesènquima.

Histogènesi

El cartílag part en origen del mesènquima. Les cèl·lules mesenquimàtiques es transformen en condroblasts, condensant-se en una regió anomenada centre de condrificació. Aquí és on es comença a sintetitzar la matriu cartilaginosa. D'aquesta forma les cèl·lules es van distanciant més i més a causa de l'existència d'aquesta matriu cartilaginosa, i queden allotjades en llacunes, una de les característiques bàsiques d'aquest teixit.

Una vegada queden allotjades en aquestes llacunes, els condroblasts passen a denominar-se condròcits. El mesènquima perifèric es transforma, tanmateix, en el pericondri.

Una vegada formada la placa cartilaginosa, aquesta segueix creixent. Els condroblasts mantenen la seva capacitat de divisió. Al dividir-se formen els grups isogènics. Succeeix que al sintetitzar menys components de matriu els condròcits, aquests quedaran menys distants els uns dels altres, i formaran grups isogènics. Aquests grups són fonamentals per al creixement intersticial de la placa de cartílag.

Referències

  1. *cartílag és un castellanisme: Vertigen i llatinismes anàlegs en -gen, Lluís Marquet https://www.migjorn.cat/historic/20140411.1679.php
  2. «teixit cartilaginós | enciclopèdia.cat». [Consulta: 2 octubre 2018].

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Teixit cartilaginós