Diferència entre revisions de la pàgina «Any»

Salta a la navegació Salta a la cerca
2 bytes afegits ,  fa 3 mesos
m
Plantilla
(→‎Evolució històrica de l'any solar: (sí, conjunció afirmativa, va amb accent gràfic))
m (Plantilla)
* '''Any de l'Encarnació''' o '''de la trabeació''' : Any de l'era cristiana, que començava el dia 25 de març. Cal distingir dos estils: l'anomenat ''florentí'', que consistia a comptar els anys a partir del 25 de març posterior a Nadal (2 mesos i 24 dies més tard que el nostre cap d'any); i l'estil ''pisà'', que feia retrocedir el començament de l'any al 25 de març anterior a Nadal (9 mesos i 7 dies abans del nostre). El concili de [[Tarragona]] del 1180, amb aprovació reial, va ordenar que a Catalunya els documents fossin datats pels anys del Senyor, segons l'estil florentí. S'estengué a [[Mallorca]] i al [[País Valencià]] i als països mediterranis conquerits més endavant. Per decret del 16 de desembre de 1350 aquesta cronologia fou abandonada al [[Principat de Catalunya]] i a [[Regne d'Aragó|Aragó]]. Al [[País Valencià]] perdurà fins al 1358.
* '''Any de la Nativitat''' : Any de l'era cristiana, que començava el dia 25 de desembre. Aquesta indicació cronològica, molt estesa durant l'edat mitjana, és coneguda en els documents amb la fórmula anno a Nativitate Domini (i vol dir que aquell any havia començat set dies abans que l'actual). Fou molt emprada a Roma, a la cancelleria pontifícia, Europa. Una ordenança de [[Pere el Cerimoniós]], a Perpinyà (16 de desembre de 1350), prescriu que els documents han d'ésser datats per l'any de la Nativitat. Perdurà fins al començament del [[segle XVIII]].
* '''Any del pontificat''' : Any comptat a partir de l'elecció del [[papa]]. Introduïda al [[{{segle |VIII]]|s}} pel papa [[Adrià I]], i apareix a la cancelleria pontifícia amb els anys del consolat o de l'imperi fins al [[segle X]]. Posteriorment, apareix conjuntament amb la Indicció i, a partir del 1445, amb l'any de l'Encarnació.
}}
{{FixHTML|mid}}
100.897

modificacions

Menú de navegació