Dinastia teodosiana: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 2: Línia 2:
La '''dinastia teodosiana''' va governar l'[[Imperi Romà d'Occident]] de l'any [[379]] fins al [[455]].
La '''dinastia teodosiana''' va governar l'[[Imperi Romà d'Occident]] de l'any [[379]] fins al [[455]].


El pare del fundador de la dinastia (conegut com a [[Comte Teodosi]]), un general que salvà [[Britania]] de la [[Gran Conspiració]]. El seu fill [[Flavi Teodosi]] va ser fet emperador de l'imperi romà d'occident el 379, després de la mort de Valent a la [[Batalla d'Adrianòpolis (378)|Batalla de Adrianòpolis]]; breument reunificà l'imperi entre 394-395 en vèncer l'usurpador [[Flavi Eugeni]]. Teodosi va ser succeït pels seus fills Honori a Occident i Arcadi a Orient. La Casa de Teodosi estava emparentada amb la [[Dinastia Valentiniana]] des que Teodosi I es va casar amb Gal·la, una filla de Valentinià I; la filla del matrimoni es va dir [[Gal·la Placídia]].
El pare del fundador de la dinastia (conegut com a [[Comte Teodosi]]), un general que salvà [[Britania]] de la [[Gran Conspiració]]. El seu fill [[Flavi Teodosi]] va ser fet emperador de l'imperi romà d'occident el 379, després de la mort de Valent a la [[Batalla d'Adrianòpolis (378)|Batalla de Adrianòpolis]]; breument reunificà l'imperi entre 394-395 en vèncer l'usurpador [[Flavi Eugeni]]. Teodosi va ser succeït pels seus fills Honori a Occident i Arcadi a Orient. La Casa de Teodosi estava emparentada amb la [[Dinastia valentiniana]] des que Teodosi I es va casar amb Gal·la, una filla de Valentinià I; la filla del matrimoni es va dir [[Gal·la Placídia]].


== Emperadors de la dinastia ==
== Emperadors de la dinastia ==

Revisió del 14:00, 29 oct 2019

Infotaula d'organitzacióDinastia teodosiana
Dades
Tipusdinastia Modifica el valor a Wikidata

La dinastia teodosiana va governar l'Imperi Romà d'Occident de l'any 379 fins al 455.

El pare del fundador de la dinastia (conegut com a Comte Teodosi), un general que salvà Britania de la Gran Conspiració. El seu fill Flavi Teodosi va ser fet emperador de l'imperi romà d'occident el 379, després de la mort de Valent a la Batalla de Adrianòpolis; breument reunificà l'imperi entre 394-395 en vèncer l'usurpador Flavi Eugeni. Teodosi va ser succeït pels seus fills Honori a Occident i Arcadi a Orient. La Casa de Teodosi estava emparentada amb la Dinastia valentiniana des que Teodosi I es va casar amb Gal·la, una filla de Valentinià I; la filla del matrimoni es va dir Gal·la Placídia.

Emperadors de la dinastia

A Occident

A Orient

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dinastia teodosiana