Vés al contingut

Quarta Croada: diferència entre les revisions

m
Coherència terminològica en el si d'un mateix article
m (robot estandarditzant mida de les imatges, localitzant i simplificant codi)
m (Coherència terminològica en el si d'un mateix article)
=== L'emperador no pot complir la seua paraula ===
[[Fitxer:Alexius4.jpg|miniatura|[[Aleix IV Àngel]] coronat nou emperador bizantí.]]
En ser coronat, [[Aleix IV Àngel]] s'adonà que no podia complir les seves promeses, car l'usurpador [[Aleix III Àngel]] havia aconseguit fugir amb mil lliures d'or del tresor imperial bizantí i una gran quantitat de joies. Mancat de recursos per cobrir els seus deutes, l'emperador demanà la destrucció d'icones bizantinesromanes d'Orient i romanes valuosíssimes per poder extreure'n l'or i l'argent. Però tot i així només va poder pagar 100.000 marcs d'argent. Als ulls de tots els bizantins, coneixedors d'aquesta política, la decisió de l'emperador era un senyal espantós de desesperació i d'un dèbil lideratge que mereixia ser castigat per Déu. L'historiador bizantí [[Nicetes Coniates]] el definí com «el punt de gir cap a la decadència de l'estat romà».
 
Acorralat pels deutes amb els croats i l'animadversió dels seus súbdits, l'emperador Aleix IV Àngel va començar a témer per la seua vida i va demanar als croats una renegociació del seu contracte per un termini de sis mesos més i, per tant, el prorrogava fins a l'abril de [[1204]]. Per agreujar encara més la situació, l'agost del [[1203]] els croats atacaren una mesquita de Constantinoble que fou defensada pels mateixos musulmans de la ciutat, però que comptà amb la col·laboració dels grecs ortodoxos i el foc cremà gran part de Constantinoble,<ref>{{Ref-llibre |cognom=de Villehardouin |nom=Geoffroy |títol=The chronicle of Geoffroy de Villehardouin concerning the conquest of Constantinople, by the French and Venetians |url= http://books.google.cat/books?id=aufWQD7DrUwC&pg=PA90&dq=venetian+fire+constantinople+1203&hl=ca&sa=X&ei=_5eOUciSKcXD7Aajh4DoBA&ved=0CEcQ6AEwBQ#v=onepage&q=venetian%20fire%20constantinople%201203&f=false |llengua=anglès | editorial=Thomas Smith |data=1829 |pàgines=89 |isbn=}}</ref> i l'oposició a [[Aleix IV Àngel]] augmentà encara més. Finalment, Aleix Ducas (apodat «Murtzuphlos» a causa de les seves celles gruixudes) derrocà i assassinà Aleix IV Àngel i prengué el tron, proclamant-se [[Aleix V Murzufle|Aleix V Ducas]].
Els croats i els venecians, enfurismats amb l'assassinat del seu candidat, exigiren a [[Aleix V Ducas]] que complís amb el contracte que tenien amb [[Aleix IV Àngel]], però el nou emperador usurpador s'hi negà.
 
El [[8 d'abril]] del [[1203]] els croats decidiren atacar una altra vegada la ciutat. Però Aleix V Ducas reorganitzà l'exèrcit bizantí i es preparà per a una obstinada resistència. Els bizantins llençaren projectils sobre les màquines de setge dels croats i en destrossaren una gran quantitat. Per dificultar encara més l'atac croat, les condicions meteorològiques els hi eren adverses, car un fort vent procedent de la costa impedia que les naus venecianes enviessin reforços als croats que combatien a les murades. Només cinc de les torres bizantinesromanes d'Orient havien estat capturades i cap d'aquestes podia assegurar; abans de mitja tarda era evident que l'atac a Constantinoble havia fallat.
 
El clergat croat s'hagué d'enfrontar a un exèrcit desmoralitzat. Havien de convèncer els homes que els esdeveniments del 8 i 9 d'abril del [[1203]] no havien estat un judici de Déu davant d'una empresa pecaminosa. Explicaren, doncs, que tan sols es tractava de posar a prova la determinació dels croats i que els objectius de la campanya eren rectes i que finalment veurien coronat amb el seu esforç. El missatge del clergat estava concebut per a reconfortar els desmoralitzats soldats i l'argumentació espiritual per a l'atac contra Constantinoble girava al voltant de dos temes: primer, els bizantins s'havien convertit en uns traïdors i uns assassins des que havien matat el seu legítim senyor, [[Aleix IV Àngel]]; segon, la promesa de posar fi al [[Gran Cisma d'Orient]] no seria complida per l'usurpador [[Aleix V Ducas]], de manera que l'Església Oriental persistia en no acceptar la primacia del bisbe de Roma, el papa.
2.733.617

modificacions