Diferència entre revisions de la pàgina «Rússia»

Salta a la navegació Salta a la cerca
762 bytes afegits ,  fa 10 mesos
m
Revertides les edicions de 80.26.130.241. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.
(he posadu cosus novues)
m (Revertides les edicions de 80.26.130.241. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.)
Etiqueta: Reversió
| etiqueta_fundacio = Independència
| etiqueta_fundacio1 = - Declarada}}
''russia es lo mejoour del mondouu''
 
'''Rússia''' (en rus: Росси́я, ''Rossia'') o la '''Federació Russa'''<ref>[http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0057409 Rússia]. Enciclopèdia Catalana. Data d'accés: 14 d'agost, 2008</ref> (en rus: Росси́йская Федера́ция, ''Rossískaia Federàtsia'')<ref>{{ref-web
| url = http://www.constitution.ru/en/10003000-02.htm| títol = The Constitution of the Russian Federation| consulta = 26 de desembre, 2007| obra = De l'article primer:Els noms "Federació Russa" i "Rússia" seran iguals"
Amb la dissolució de la Unió soviètica el 1991, la Federació Russa fou fundada, però és reconeguda com la personalitat legal de continuïtat de la Unió Soviètica. Així doncs, Rússia és membre permanent del [[Consell de Seguretat de les Nacions Unides]] i membre principal de la [[Comunitat d'Estats Independents]]. Rússia és un país amb armament nuclear i té la reserva d'armes de destrucció massiva més gran del món.
 
És un dels estats coneguts en l'economia internacional com a [[BRIC]].
<br />
 
== Toponímia ==
El nom de ''Rússia'' es deriva de ''Rus'' (Русь, 'Rus'), nom que es referia a la [[Rus de Kíev]]. No hi ha una teoria generalment acceptada pel que fa a l'origen etimològic del mot. Segons la teoria normanista, que és la més acceptada a [[Occident]], el mot erò''Rus'' queva cobrarienser mésadoptat força en el [[segle XX]], suggereixen que, atès el nivell cultural dels varegs, la cultura avançada delspels eslaus node elsl'arrel podianòrdica convidar''roðr'' pas.o Així,''roþs-'' elsen elsavicistesparaules neguen o reinterpreten lacompostes (''Crònica primària russaroths-''), quede diumanera quedirecta, elso varegsper forenmitjà "convidats".del [[Borís Ribakovfinès]], el''Ruotsi''. principalEl proponentterme contemporaninòrdic designificava la teoria, afirma'gent que Nèstorrema', l'autorja putatiuque deremar laera ''Crònica'',el haviaprincipal fetmètode diversesper manipulacionsa proescandinavesnavegar queels revelavenrius la seva predilecció políticarussos i elque seues antagonismerelaciona alamb l'àrea partitcostanera progrecsueca de [[Vladímir MonomakhRoslagen]]. Leso teoriesRoden, nod'on normanisteshavien suggereixensortit queels el[[varegs]] nomsegons dela ''Rus''Crònica provérussa dprimària'un', nom eslau antici que significava s'poblehavien delfusionat riu'.amb L'arrelels russaeslaus, s'hai preservatformarien enaixí lesel paraulespoble eslavarus. iSegons russaaquesta modernesteoria deel nom ''rusloRus'' ihauria ''rusalka''.tingut Perel altramateix banda,origen altresque teoriesels suggereixennoms quefinès esi deriva[[estonià]] deper laa paraulareferir-se eslavaa [[Suècia]]: ''rusiRuotsi'', i ''Rootsi'ros'.
 
Les teories antinormanistes, que van sorgir des del [[segle XVIII]] però que cobrarien més força en el [[segle XX]], suggereixen que, atès el nivell cultural dels varegs, la cultura avançada dels eslaus no els podia convidar pas. Així, els elsavicistes neguen o reinterpreten la ''Crònica primària russa'', que diu que els varegs foren "convidats". [[Borís Ribakov]], el principal proponent contemporani de la teoria, afirma que Nèstor, l'autor putatiu de la ''Crònica'', havia fet diverses manipulacions proescandinaves que revelaven la seva predilecció política i el seu antagonisme al partit progrec de [[Vladímir Monomakh]]. Les teories no normanistes suggereixen que el nom de ''Rus'' prové d'un nom eslau antic que significava 'poble del riu'. L'arrel russa s'ha preservat en les paraules eslava i russa modernes de ''ruslo'' i ''rusalka''. Per altra banda, altres teories suggereixen que es deriva de la paraula eslava ''rusi'', 'ros'.
 
== Història ==

Menú de navegació