Diferència entre revisions de la pàgina «Rex bellator»

Salta a la navegació Salta a la cerca
296 bytes afegits ,  fa 9 mesos
(No sé si "teoría política" és el que més ho defineix, però en el primer paràgraf caldria indicar de què estem parlant com a concepte)
== El projecte ''Rex Bellator'' de fra Ramon Llull ==
De tots ells, el pla més coherent, anomenat "Rex Bellator", el va elaborar fra [[Ramon Llull]] en tres llibres:
* ''Quomodo Terra Sancta recuperari potest''<ref>{{format ref}} http://freimore.uni-freiburg.de/receive/DocPortal_document_10037</ref> (desembre de 1292), elaborat sota la impressió de la caiguda d'Acre. Va començar-lo amb el franciscà [[Nicolau IV]] com a Pontífex, però el va acabar amb [[seu vacant]], de manera que el va haver de trametre al col·legi dels cardenals reunits en conclave.<ref name="PASQUAL1778">{{cite book|author=Antonius-Raymundus PASQUAL|title=Vindiciae Lullianne sive demonstratio critica Immunitatis Doctrinae Illuminati Doctoris B. Raymundi Lulli...|url=https://books.google.com/books?id=Pojqz5yzIfIC&pg=PA207|year=1778|publisher=J.Garrigou|pages=207–}}</ref>
* ''Liber de Fine''<ref>{{format ref}} http://freimore.uni-freiburg.de/receive/DocPortal_document_10522</ref> (abril de 1305); dedicat a [[Climent V]] que acabava de ser escollit. La conjuntura és la caiguda de l'ïlla d'Arwad pel setembre de 1302 i les ambaixades de rescat del sub-mariscal del Temple [[fra Dalmau de Rocabertí]], trameses per Jaume II. L'estratègia era la unificació dels ordes sota un "rex bellator" que faria una expedició pel nord d'Âfrica, recolzat per la flota catalana i amb els almogàvers com a força principal. Hom entreveu, clarament, el protagonisme del rei Jaume II i del seu fill. La seva publicació va ser contestada amb el tractat de Pierre Dubois "De recuperatione Terrae Sanctae" (1306), on era l'entorn familiar de Felip IV el candidat a cap de la cristiandat com a "rex pacis" i no un príncep del Casal de Barcelona.
* ''Liber de Acquisitione Terrae Sanctae''<ref>{{format ref}} http://freimore.uni-freiburg.de/receive/DocPortal_document_11910</ref> (març de 1309), aparegut després de la dissolució del Temple. Fra Ramon Llull proposava ara dues vies per a la reconquesta de Terra Santa: al nord (Constantinoble), els francesos amb els hospitalers i al sud, partint de Múrcia, Jaume II amb els ordes peninsulars, al llarg de la costa Mediterrània d'Àfrica.
6.679

modificacions

Menú de navegació