Veça: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m robot estandarditzant mida de les imatges, localitzant i simplificant codi
Cap resum de modificació
Línia 5: Línia 5:
}}
}}


La '''veça''' o '''veça comuna''' ''(Vicia sativa)'' és una [[espècie]] de planta del gènere [[Vicia]].
La '''veça''' o '''veça comuna''' o '''garrofí''' ('''Vicia sativa''') és una [[espècie]] de planta del gènere [[Vicia]].
[[Fitxer:Vicia_sativa.JPG|miniatura|center|''Vicia sativa'' - plantes amb flors]]
[[Fitxer:Vicia_sativa.JPG|miniatura|center|''Vicia sativa'' - plantes amb flors]]
== Descripció ==
== Descripció ==
Les veces són plantes herbàcies anuals amb fulles compostes pinnades més o menys pubescents amb molts foliols que sovint acaben en un [[circell]], a diferència del gènere ''Lathyrus'' ([[guixa]]) les tiges no són alades. Les flors són purpúries o més o menys violàcies, el llegum té de 5 a 12 granes. Al litoral occidental d'Espanya viu des de nivell de mar fins als 1500 m d'altitud.
Les veces són plantes herbàcies anuals amb fulles compostes pinnades més o menys pubescents amb molts foliols que sovint acaben en un [[circell]], a diferència del gènere ''Lathyrus'' ([[guixa]]) les tiges no són alades. Les flors són purpúries o més o menys violàcies, el llegum té de 5 a 12 granes. Al litoral occidental de l'estat espanyol viu del nivell de la mar fins a 1500 m d'altitud.


==Utilització==
==Utilització==
[[Fitxer:Vesce poëlée.jpg|miniatura|100px|Fregit de veça (Vicia Sativa)]]
[[Fitxer:Vesce poëlée.jpg|miniatura|100px|Fregit de veça (Vicia Sativa)]]


Les veces es poden conrear pel gra o per la planta sencera com a farratgera o per incorporar al terreny com [[adob verd]]. El gra conté [[substàncies antinutritives]] que fan que només la consumeixin determinats animals (és el menjar típic dels [[colom (ocell)|colom]]s). El farratge, collit amb la planta en floració, és de bona qualitat i apte per a tot tipus d'animals. És una planta rústega de fàcil conreu capaç de créixer ràpidament aprofitant un període de pluges de la primavera.
Les veces es poden conrear pel gra o per la planta sencera com a farratgera o per incorporar al terreny com [[adob verd]]. El gra conté [[substàncies antinutritives]] que fan que només la consumeixin determinats animals (és el menjar típic dels [[colom (ocell)|colom]]s). El farratge, collit amb la planta en floració, és de bona qualitat i apte per a tota mena d'animals. És una planta rústega de fàcil conreu capaç de créixer ràpidament aprofitant un període de pluges de la primavera.
{{clr}}
{{clr}}



Revisió del 10:05, 18 gen 2020

Infotaula d'ésser viuVeça
Vicia sativa Modifica el valor a Wikidata

Vicia sativa, il·lustració d'Otto Wilhelm Thomé publicat dins el seu compendi de flora, Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz [...] (Gera, 1885 )
Estat de conservació
Risc mínim
UICN176097 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFabales
FamíliaFabaceae
TribuFabeae
GènereVicia
EspècieVicia sativa Modifica el valor a Wikidata
L.

La veça o veça comuna o garrofí (Vicia sativa) és una espècie de planta del gènere Vicia.

Vicia sativa - plantes amb flors

Descripció

Les veces són plantes herbàcies anuals amb fulles compostes pinnades més o menys pubescents amb molts foliols que sovint acaben en un circell, a diferència del gènere Lathyrus (guixa) les tiges no són alades. Les flors són purpúries o més o menys violàcies, el llegum té de 5 a 12 granes. Al litoral occidental de l'estat espanyol viu del nivell de la mar fins a 1500 m d'altitud.

Utilització

Fregit de veça (Vicia Sativa)

Les veces es poden conrear pel gra o per la planta sencera com a farratgera o per incorporar al terreny com adob verd. El gra conté substàncies antinutritives que fan que només la consumeixin determinats animals (és el menjar típic dels coloms). El farratge, collit amb la planta en floració, és de bona qualitat i apte per a tota mena d'animals. És una planta rústega de fàcil conreu capaç de créixer ràpidament aprofitant un període de pluges de la primavera.

Espècies similars

Les principals veces conreades són:

Vicia sativa fa flors solitàries i és una planta sense pèls mentre que V. ervillea i V. villosa són plantes piloses amb inflorescències en raïms.

Vicia sativa no resisteix les glaçades intenses en canvi V. villosa i V. ervillea sí.

Subespècies de Vicia sativa

Flor de Vicia sativa ssp nigra silvestre a Castelltallat
  • ssp nigra, amb flors de 10 a 30 mm folíols estretament oblongs o linears
  • ssp amphicarpa, planta feble i petita amb tiges subterrànies
  • ssp sativa, planta robusta cultivada i sovint silvestre
Una altra il·lustració de veça, aquesta feta pel Jacob Sturm i publicada el 1796 al llibre Deutschlands Flora in Abbildungen (La flora d'Alemanya en dibuixos), editat per Johann Georg Sturm.

Enllaços externs