Jerome Isaac Friedman: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: ro:Jerome Isaac Friedman
m Robot afegeix: nl:Jerome Friedman
Línia 30: Línia 30:
[[ja:ジェローム・アイザック・フリードマン]]
[[ja:ジェローム・アイザック・フリードマン]]
[[mr:जेरोम फ्रीडमन]]
[[mr:जेरोम फ्रीडमन]]
[[nl:Jerome Friedman]]
[[oc:Jerome Isaac Friedman]]
[[oc:Jerome Isaac Friedman]]
[[pl:Jerome I. Friedman]]
[[pl:Jerome I. Friedman]]

Revisió del 10:06, 8 juny 2008

Premi Nobel
Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(1990)

Jerome Isaac Friedman ( Chicago, EUA 1930 ) és un físic i professor universitari nord-americà guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 1990.

Biografia

Va néixer el 28 de març de 1930 a la ciutat de Chicago, situada a l'estat nord-americà d'Illinois, en una família d'arrels russes. Va estudiar física a la Universitat de Chicago, sota la supervisió d'Enrico Fermi, on es doctorà el 1956.

Va iniciar els seus treballs de recerca a la Universitat de Chicago al costat d'Enrico Fermi, trasllandant-se posteriorment a la Universitat de Stanford i el 1960 a l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT).

Recerca científica

A Stanford va relacionar-se amb Henry Way Kendall i Richard Edward Taylor amb els quals inicià les seves investigacions al voltant de les partícules hipotètiques, descrites per Murray Gell-Mann i George Zweig, que resoldrien el problema de les partícules elementals (protó, electró i neutró).

La recerca d'aquest grup, iniciada primer a l'accelerador de partícules lineal de Stanford i continuada posteriorment al MIT, els va conduir a la conclusió que els quarks no són únicament un model conceptual de l'estructura de la matèria, sinó una realitat física. Per aquest treball els tres científics foren guardonats amb el Premi Nobel de Física l'any 1990.

Enllaços externs