GNewSense: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Robot estandarditza i catalanitza referències, catalanitza dates i fa altres canvis menors
mCap resum de modificació
Línia 2: Línia 2:
{{Infotaula programari}}
{{Infotaula programari}}
'''gNewSense''' (anteriorment anomenada ''Gnusiance'', ''gnubuntu'' i ''Ubuntu-libre'') és una distribució del sistema operatiu [[GNU/Linux]] basada en [[Ubuntu]] i recolzada per la [[Free Software Foundation]] des de la versió 0.85.
'''gNewSense''' (anteriorment anomenada ''Gnusiance'', ''gnubuntu'' i ''Ubuntu-libre'') és una distribució del sistema operatiu [[GNU/Linux]] basada en [[Ubuntu]] i recolzada per la [[Free Software Foundation]] des de la versió 0.85.
Té per objectiu ser un [[sistema operatiu]] amb característiques similars a [[Ubuntu]] (facilitat d'instal·lació, configuració, utilització,...) però utilitzant només [[programari lliure]]. A més, qualsevol documentació que mostri com instal·lar programari privatiu també és excluida.<ref>{{ref-web|url=http://wiki.gnewsense.org/Main/CommunityGuidelines |títol=Community guidelines&nbsp;– gNewSense GNU/Linux |editor=Wiki.gnewsense.org |data=2010-04-30 |consulta=2011-07-02}}</ref> gNewSense és la distribució utilitzada per [[Richard Stallman]] (el fundador i president de la [[Free Software Foundation]]) des del gener de 2010.<ref>{{ref-web|url=http://richard.stallman.usesthis.com/ |títol=An interview with Richard Stallman |editor=Richard.stallman.usesthis.com |data=2010-01-23 |consulta=2011-07-02}}</ref>
Té per objectiu ser un [[sistema operatiu]] amb característiques similars a [[Ubuntu]] (facilitat d'instal·lació, configuració, utilització,...) però utilitzant només [[programari lliure]]. A més, qualsevol documentació que mostri com instal·lar programari privatiu també n'és exclosa.<ref>{{ref-web|url=http://wiki.gnewsense.org/Main/CommunityGuidelines |títol=Community guidelines&nbsp;– gNewSense GNU/Linux |editor=Wiki.gnewsense.org |data=2010-04-30 |consulta=2011-07-02}}</ref> gNewSense és la distribució utilitzada per [[Richard Stallman]] (el fundador i president de la [[Free Software Foundation]]) des del gener de 2010.<ref>{{ref-web|url=http://richard.stallman.usesthis.com/ |títol=An interview with Richard Stallman |editor=Richard.stallman.usesthis.com |data=2010-01-23 |consulta=2011-07-02}}</ref>


gNewSense està disponible tan sols per a la plataforma [[i386]] i només com a [[LiveCD]], amb disponibilitat d'instal·lar-la des del [[LiveCD]] a través de l'executable [[Ubiquity]].
gNewSense està disponible tan sols per a la plataforma [[i386]] i només com a [[LiveCD]], amb disponibilitat d'instal·lar-la des del [[LiveCD]] a través de l'executable [[Ubiquity]].

Revisió del 11:28, 10 feb 2020

GNewSense
Modifica el valor a Wikidata
Modifica el valor a Wikidata
Tipusdistribució GNU/Linux Modifica el valor a Wikidata
Família de SOGNU/Linux Modifica el valor a Wikidata
Basat enDebian i Ubuntu Modifica el valor a Wikidata
Versió inicial2006 Modifica el valor a Wikidata
Versió estable
4.0 (2 maig 2016) Modifica el valor a Wikidata
LlicènciaGNU General Public License Modifica el valor a Wikidata
Característiques tècniques
Plataformax86 Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Lloc webgnewsense.org (anglès) Modifica el valor a Wikidata
Seguiment d'errorsSeguiment d'errors Modifica el valor a Wikidata
Id. DistroWatchgnewsense Modifica el valor a Wikidata

gNewSense (anteriorment anomenada Gnusiance, gnubuntu i Ubuntu-libre) és una distribució del sistema operatiu GNU/Linux basada en Ubuntu i recolzada per la Free Software Foundation des de la versió 0.85. Té per objectiu ser un sistema operatiu amb característiques similars a Ubuntu (facilitat d'instal·lació, configuració, utilització,...) però utilitzant només programari lliure. A més, qualsevol documentació que mostri com instal·lar programari privatiu també n'és exclosa.[1] gNewSense és la distribució utilitzada per Richard Stallman (el fundador i president de la Free Software Foundation) des del gener de 2010.[2]

gNewSense està disponible tan sols per a la plataforma i386 i només com a LiveCD, amb disponibilitat d'instal·lar-la des del LiveCD a través de l'executable Ubiquity.

Creadors

gNewSense va ser creada per dos desenvolupadors irlandesos, Brian Brazil y Paul O' Malley. Més tard van rebre l'ajuda de Frank Duignan, Gustav Nilsson, Marek Spruell i Joseph Jackson.

Història Launchpad

L'origen de gNewSense prové d'una trobada entre Richard Stallman i Mark Shuttleworth en un col·loqui sobre el programari lliure, en la Cimera Mundial sobre la Societat de la Informació de Tunísia, al novembre de 2005. El desenvolupament del projecte Ubuntu s'organitza a través de Launchpad, propietat de la societat Canonical. La discussió s'orientà cap a la feina de Paul O'Malley, més particularment sobre la creació del canal #gnubuntu al servidor IRC freenode.

Mark Shuttleworth va expressar la idea de crear una derivació d'Ubuntu anomenada gnubuntu, però no va tenir èxit en la comunitat.

Paul O'Malley orientà llavors la seva feina cap a un nou canal d'IRC, el qual anomenà #ubuntu-libre, però novament no va tenir èxit.

Finalment, al maig de 2006 es va arribar a un acord amb Richard Stallman de crear el projecte gNewSense. Brian Brazil s'afegirà també al projecte.

El nom definitiu de gNewSense, s'agafa com a referència al xifrat de claus en GPG, i per captar el nou sentit de la distribució jugant amb les inicials de GNU.

El dia 13 d'abril de 2007 apareix un missatge de Mark Shuttleworth anunciant que la versió 7.10 d'Ubuntu vindrà amb una versió alternativa que seguirà de manera ortodoxa la inclusió de només programari lliure. Aquesta versió alternativa serà produïda conjuntament amb la gent de gNewSense.

Després de no publicar-se cap versió durant dos anys, el 8 d'agost de 2011, Distrowatch va classificar gNewSense en estat "latent". A l'octubre de 2011, K. Goetz va anunciar que renunciava al lideratge de gNewSense i que Sam Geeraerts el substituiria en aquest càrrec. Al setembre de 2012 DistroWatch va canviar el seu estat a "actiu" una altra vegada, ja que al 6 d'agost de 2013 es publicà una nova versió, la gNewSense 3.0 "Parkes".[3][4][5][6]

Diferències amb Ubuntu

Algunes diferències amb Ubuntu:

Filosofia de gNewSense

El projecte facilita a través de l'aplicació Builder que qualsevol pugui crear la seva pròpia distribució amb tan sols programari lliure.

Segueix les llibertats del programari lliure:

  • Llibertat d'utilitzar el sistema.
  • Llibertat d'estudiar-ne el funcionament i d'adaptar-lo a les pròpies necessitats.
  • Llibertat de distribuir-lo.
  • Llibertat de millorar-lo.

gNewSense proposa alliberar els binaris propietaris d'altres distribucions.

Versions

Està basada en la versió Dapper d'Ubuntu.
A aquesta versió se li dóna el nom de Deltad.
Captures de pantalla:
Continua portant el nom de Deltad.
S'han corregit una sèrie de bugs no molt importants, s'han canviat alguns drivers propietaris per d'altres de lliures, s'ha creat una variant de la distribució amb KDE, s'ha variat l'artwork, i el Firefox que inclou s'ha modificat per evitar que porti extensions no lliures.
Captures de pantalla (versió amb KDE):
Canvia el nom a DeltaH (de Hardy).
S'han corregit una sèrie de bugs de la versió anterior. Aquesta versió està basada en Ubuntu Hardy, té un nou tema de fons d'escriptori, es canvia el navegador BurningDog per Epiphany, s'opta pel script Blag's deblob per al nucli, s'elimina GLX (Compiz) no lliure de X/mesa i s'incorpora suport per a paquets de fonts de Debian.
Captures de pantalla (versió amb Gnome):
Captures de pantalla (versió amb Gnome):
A aquesta versió se li donà el nom de "Parkes".
S'abandonà la base en Ubuntu per basar-se a partir de llavors en Debian, per així segons els seus autors seguir millor les directrius de la Free Software Fundation alhora que obtenir els estàndards de qualitat de Debian. També es caracteritzà per utilitzar el navegador web propi de Gnome (Epiphany) tot i que també Iceweasel 3.5. En l'apartat d'ofimàtica es trià OpenOffice i no pas LibreOffice, fet insòlit ja que la FSF havia fet públic 2 anys abans el seu suport explícit a LibreOffice en detriment d'OpenOffice.[12] En l'entorn d'escriptori s'oferia per defecte Gnome 2.3, fet que es considerà bastant conservador per part d'algun mitjà destacat.[13] A més es donava suport a 3 arquitectures: i386, amd64 i mipsel (Lemote Yeeloong).
Captures de pantalla:
Es va publicar com una actualització menor més que com una nova versió.
Es corregia el codi específic per països en els dipòsits de programari (en comptes del beta.gnewsense.org) durant el procés d'instal·lació. Així el domini http://beta.gnewsense.org/gnewsense-three/gnewsense/ passava a ser per als usuaris alemanys http://de.archive.gnewsense.org/gnewsense-three/gnewsense/, seguint els codis dels països corresponents.
El gestor de connexions era inclòs també en la imatge en viu per defecte.
L'instal·lador en mode expert no recomanava ja la instal·lació dels dipòsits de programari no lliure de Debian.

Enllaços interns

Referències

  1. «Community guidelines – gNewSense GNU/Linux». Wiki.gnewsense.org, 30-04-2010. [Consulta: 2 juliol 2011].
  2. «An interview with Richard Stallman». Richard.stallman.usesthis.com, 23-01-2010. [Consulta: 2 juliol 2011].
  3. «DistroWatch.com: gNewSense». [Consulta: 13 setembre 2012].
  4. Goetz, K. «News». gNewSense, 12-10-2011 [Consulta: 22 gener 2012].
  5. «FAQ – gNewSense GNU/Linux». Gnewsense.org, 01-06-2011. [Consulta: 2 juliol 2011].
  6. Sneddon, Joey «gNewSense 3 Released, Is No Longer Based on Ubuntu». OMG Ubuntu, 08-08-2013 [Consulta: 10 agost 2013].
  7. «FSF - gNewSense 1.0 released». Free Software Foundation. [Consulta: 2 novembre 2006].
  8. «Announce of the gNewSense 1.1 release». Press Release. Brian Brazil (gNewSense Head Developer). [Consulta: 22 gener 2007].
  9. «gNewSense Official Website». Press Release. Brian Brazil (gNewSense Head Developer). [Consulta: 2 maig 2008].
  10. «[Gnewsense-dev gNewSense 2.3 released.]». lists.gnu.org "gnewsense-dev". Karl Goetz (gNewSense contributor). [Consulta: 2 agost 2012].
  11. «[gNewSense-users gNewSense 3.0 "Parkes" stable]». lists.gnu.org "gnewsense-dev". Sam Geeraerts. [Consulta: 30 agost 2013].
  12. «Statement on OpenOffice.org's move to Apache — Free Software Foundation — working together for free software». Free Software Fundation News. Brett Smith. [Consulta: 30 agost 2013].
  13. «DistroWatch.com: Put the fun back into computing. Use Linux, BSD.». Distrowatch.com Feature Story. Jesse Smith. [Consulta: 30 agost 2013].
  14. Geeraerts, Sam. «gNewSense GNU/Linux - Notícies: gNewSense 3.1 released [Savannah]» (en anglès). Savannah. [Consulta: 19 abril 2014].

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: GNewSense