El crit: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
No es Noruec es Suec
m Revertides les edicions de 83.50.62.177. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.
Etiqueta: Reversió
Línia 8: Línia 8:
}}
}}
[[Fitxer:Tight_security_over_Munch's_'Skrik'.jpg|miniatura|Mesures de seguretat especials per a la protecció d'''El crit'']]
[[Fitxer:Tight_security_over_Munch's_'Skrik'.jpg|miniatura|Mesures de seguretat especials per a la protecció d'''El crit'']]
'''''El crit''''' (''Skrik'' en [[Suec|Suec)]] és l'obra més coneguda d'[[Edvard Munch]]. L'obra data del 1893, i s'engloba dins de l'estil [[expressionisme|expressionista]]. La tècnica utilitzada va ser l'oli i tremp sobre cartró de 91 cm × 73,5 cm. Actualment, l'original es troba a Nasjonalgalleriet, a [[Oslo]], tot i que existeixen al voltant de 50 còpies.
'''''El crit''''' (''Skrik'' en [[noruec]]) és l'obra més coneguda d'[[Edvard Munch]]. L'obra data del 1893, i s'engloba dins de l'estil [[expressionisme|expressionista]]. La tècnica utilitzada va ser l'oli i tremp sobre cartró de 91 cm × 73,5 cm. Actualment, l'original es troba a Nasjonalgalleriet, a [[Oslo]], tot i que existeixen al voltant de 50 còpies.


El tema de l'obra gira entorn una persona en primer que llança un crit d'angoixa. El [[crit]] sembla que s'encomana a tot el que rodeja el protagonista: fa de la natura la caixa de ressonància de les pròpies sensacions.
El tema de l'obra gira entorn una persona en primer que llança un crit d'angoixa. El [[crit]] sembla que s'encomana a tot el que rodeja el protagonista: fa de la natura la caixa de ressonància de les pròpies sensacions.

Revisió del 13:21, 14 feb 2020

Infotaula d'obra artísticaEl crit
"Skrik" (noruec) Modifica el valor a Wikidata
Fitxer:Edvard Munch, 1893, The Scream, oil, tempera and pastel on cardboard, 91 × 73 cm, National Gallery of Norway.jpg
Tipusgrup de pintures i obra d'art Modifica el valor a Wikidata
CreadorEdvard Munch Modifica el valor a Wikidata
Creació1893
Mètode de fabricacióOli, tremp d'ou i pastel sobre cartró
Movimentexpressionisme Modifica el valor a Wikidata
Mida91 (Alçada) × 73,5 (Amplada) cm
Col·lecció
El crit
Museu Nacional d'Art, Arquitectura i Disseny
Inv:NG.M.00939
El crit
Museu Munch
Inv:MM.M.00122b
El crit
Museu Munch
Inv:MM.M.00514
El crit
valor desconegut
Modifica el valor a Wikidata
Mesures de seguretat especials per a la protecció d'El crit

El crit (Skrik en noruec) és l'obra més coneguda d'Edvard Munch. L'obra data del 1893, i s'engloba dins de l'estil expressionista. La tècnica utilitzada va ser l'oli i tremp sobre cartró de 91 cm × 73,5 cm. Actualment, l'original es troba a Nasjonalgalleriet, a Oslo, tot i que existeixen al voltant de 50 còpies.

El tema de l'obra gira entorn una persona en primer que llança un crit d'angoixa. El crit sembla que s'encomana a tot el que rodeja el protagonista: fa de la natura la caixa de ressonància de les pròpies sensacions.

Anàlisi

En el centre i en un primer pla, apareix el protagonista amb les mans a la cara i cridant per expressar la seva angoixa. La figura de dues persones alienes a l'escena es troben en un segon pla.

El pont marca una línia diagonal que el separa del mar, un mar angoixant, al fons del qual es reconeixen un fiord i dues siluetes de vaixells. El fet que el punt de fuga estigui tant ressaltat pel pont i les dues figures negres aporta sensació de vertigen al llenç. Oposició de línies també l'accentua: el pont, els homes i la barana són rectes i hi aporten estabilitat en contraposició a les línies ondulades i cobres del personatge principal, l'aigua i el cel.



Estil

L'angoixa s'exterioritza a través de les corbes sinuoses. La buidor de l'espai, així com l'aïllament del personatge són marcats per les línies rectes. El color té un clar predomini sobre el dibuix. El color, la pinzellada, crea el ritme. El cel crepuscular és vermell i taronja i l'aigua blava i negre. Aquesta elecció és causal, ja que aquests són colors complementaris, i escollits de manera arbitraria, fet que demostra que l'autor no busca la mimesi de la realitat.

Munch presenta un estil personal i eclèctic amb trets tant simbolistes com impressionistes, amb influències de Van Gogh, Gauguin, i Toulouse-Lautrec. De la mateixa manera, Edvard Munch exercí una gran influència en l'art germànic del principi del segle XX, concretament al grup Die Brücke, i esdevindrà un referent per les avantguardes.

L'estil de Munch es base en ús simbòlic del color, que permet focalitzar l'atenció del dibuix, que sovint és esquemàtic. El desenvolupament alemany de finals del segle XIX es traduí en angoixa, tensió i deshumanització.

Contingut i significat

El crit és un reflex del món de l'artista. La seva trajectòria vital va estar marcada pel patiment i la mort: la seva germana va morir de tuberculosi als quinze anys; quan ell tenia cinc anys, va perdre la seva mare per culpa de la mateixa malaltia; el 1889 morí el seu pare...
Ell mateix va explicar la situació que va originar El crit:

« Anava caminant amb dos amics pel passeig -el sol es ponia- el cel es tornava de cop i volta vermell -jo em vaig aturar; cansat, em vaig recolzar en una barana, damunt de la ciutat i el fiord blau fosc que no eren sinó sang i llengües de foc- els meus amics continuaven la seva marxa i jo continuava aturat al mateix lloc tremolant de por -i sentia que un udol infinit penetrava tota la natura. »

Amb aquesta obra, Munch inaugurà la concepció sobre la subordinació de l'art a la voluntat de l'artista. La visió de les arts plàstiques com un mitjà d'expressió davant el malestar social. La subjectivitat, la realitat interior del personatge que llança un crit, s'escapa dels paràmetres del racionalisme, i en conseqüències les tècniques artístiques canvien per arribar aquest fi, que supera l'horitzó de l'estètica, endinsant-se en les aigües que denuncien la soledat de l'home de l'era industrial.

La cara del personatge principal, segons crítics, va estar influenciada per l'exposició d'una mòmia al Musée de L'homme.[1]

L'escena fou ambientada a la ciutat de Nordstrand.

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: El crit