Lluís Arumí i Blancafort: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
Etiqueta: editor de codi 2017
mCap resum de modificació
Etiqueta: editor de codi 2017
Línia 4: Línia 4:
Cursà el batxillerat al [[Seminari de Vic]], la carrera de [[farmàcia]] a la [[Universitat de Barcelona]] i el doctorat de farmàcia a [[Madrid]]. Acabats els seus estudis, durant uns anys es dedicà a la [[indústria]] i al [[comerç]], i a principis del segle XX passà a exercir la seva professió a [[la Garriga]].
Cursà el batxillerat al [[Seminari de Vic]], la carrera de [[farmàcia]] a la [[Universitat de Barcelona]] i el doctorat de farmàcia a [[Madrid]]. Acabats els seus estudis, durant uns anys es dedicà a la [[indústria]] i al [[comerç]], i a principis del segle XX passà a exercir la seva professió a [[la Garriga]].


Alternà les seves ocupacions professionals amb les seves aficions literàries, i escriví ''Foteses'', una sèrie de quadres de costums, ''La canilla del mestre, Els terrers de la Plana, Escoles ménagères agrícoles per noies de pagès'', treball editat per l'[[Institut Agrícola Català de Sant Isidre]] de [[Barcelona]]. El seu coneixement de l'[[anglès]] i la seva admiració per aquella literatura el portaren a traduir les obres de [[Rudyard Kipling|Kipling]], una d'elles ''Història d'un eixam d'abelles'', una altra del mateix gènere, i dues de [[Mark Twain]] ''El nostre guia d'Itàlia'', i una altra.
Alternà les seves ocupacions professionals amb les seves aficions literàries, i escriví ''Foteses'', una sèrie de quadres de costums, ''La canilla del meu mestre'', ''Els terrers de la Plana'', ''Escoles ménagères agrícoles per noies de pagès'' (treball editat per l'[[Institut Agrícola Català de Sant Isidre]] de [[Barcelona]]). El seu coneixement de l'[[anglès]] i la seva admiració per la literatura en aquesta llengua el portaren a traduir algunes obres de [[Rudyard Kipling|Kipling]], comper exemple ''Història d'un eixam d'abelles'', i algunes de [[Mark Twain]], com ara ''El nostre guia d'Itàlia''.


També emprà bona part de les seves activitats en defensa dels interessos agrícoles de [[Catalunya]]. A partir de [[1912]] féu diversos viatges a [[Bèlgica]] per a instal·lar a Vic les primeres ''Escoles ménangères agrícoles'', havent donat conferències a l'[[Institut Agrícola Català de Sant Isidre]] de Barcelona, [[Cambra Agrícola del Vallès]] i [[Cambra Agrícola de Vic]]. Gràcies al seu entusiasme per l'[[agricultura]] fou elegit president de la Cambra Agrícola de Vic i sots-president de la Junta fundadora del Sindicat Agrícola de Vic.
També dirigí bona part de les seves activitats en defensa dels interessos agrícoles de [[Catalunya]]. A partir de [[1912]] féu diversos viatges a [[Bèlgica]] per a instal·lar a Vic les primeres ''Escoles ménangères agrícoles'', havent donat conferències a l'[[Institut Agrícola Català de Sant Isidre]] de Barcelona, [[Cambra Agrícola del Vallès]] i [[Cambra Agrícola de Vic]]. Gràcies al seu entusiasme per l'[[agricultura]] fou elegit president de la Cambra Agrícola de Vic i sots-president de la Junta fundadora del Sindicat Agrícola de Vic.


== Bibliografia ==
== Bibliografia ==

Revisió del 11:49, 15 feb 2020

Infotaula de personaLluís Arumí i Blancafort
Biografia
Naixement23 abril 1863 Modifica el valor a Wikidata
Vic (Osona) Modifica el valor a Wikidata
Mort27 juliol 1943 Modifica el valor a Wikidata (80 anys)
Activitat
Ocupaciófarmacèutic Modifica el valor a Wikidata

Lluís Arumí i Blancafort (Vic, 23 d'abril de 1863 - 27 de juliol de 1943[1]) fou un escriptor i farmacèutic català.

Cursà el batxillerat al Seminari de Vic, la carrera de farmàcia a la Universitat de Barcelona i el doctorat de farmàcia a Madrid. Acabats els seus estudis, durant uns anys es dedicà a la indústria i al comerç, i a principis del segle XX passà a exercir la seva professió a la Garriga.

Alternà les seves ocupacions professionals amb les seves aficions literàries, i escriví Foteses, una sèrie de quadres de costums, La canilla del meu mestre, Els terrers de la Plana, Escoles ménagères agrícoles per noies de pagès (treball editat per l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre de Barcelona). El seu coneixement de l'anglès i la seva admiració per la literatura en aquesta llengua el portaren a traduir algunes obres de Kipling, comper exemple Història d'un eixam d'abelles, i algunes de Mark Twain, com ara El nostre guia d'Itàlia.

També dirigí bona part de les seves activitats en defensa dels interessos agrícoles de Catalunya. A partir de 1912 féu diversos viatges a Bèlgica per a instal·lar a Vic les primeres Escoles ménangères agrícoles, havent donat conferències a l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre de Barcelona, Cambra Agrícola del Vallès i Cambra Agrícola de Vic. Gràcies al seu entusiasme per l'agricultura fou elegit president de la Cambra Agrícola de Vic i sots-president de la Junta fundadora del Sindicat Agrícola de Vic.

Bibliografia

Referències

  1. «Metges i farmacèutics catalanistes (1880-1906)». [Consulta: 30 juliol 2019].