Pogonatum: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Creada per traducció de la pàgina «Pogonatum»
(Cap diferència)

Revisió del 21:52, 22 feb 2020

El gènere Pogonatum és un gènere de molses de la familia Polytrichaceae, conegudes vulgarment en alemany com molses de cap de feltre, en referència a la caliptra peluda que cobreix la càpsula d'espores.

Característiques

La majoria d'espècies del gènere són dioiques, i per tant presenten òrgans florals masculins i femenins en el mateix individu. El protonema dels primers estadis de desenvolupament persisteix en l'etapa adulta. Les plantes poden ser simples o ramificades, i en general són mitjanes i fortes.

Les fulles són amples i sense clorofil·la a la base i es fan més estretes cap a la punta, amb un perfil lanceolat. La vena central de la fulla prèn força espai de la superficie de la fulla, i està coberta de nombroses lamel·les. Els marges de les fulles solen ser serrats o dentats.

L'esporangi (càpsula) té forma ovo-cilíndrica i és curta, sense hipòfisi (coll de la càpsula) i amb 32 peristomes (de vegades i més rarament, només 16). La tapa (operculum) és rodona i amb forma de bec allargat. La caliptra (coberta de tot l'esporangi) sol tenir una forma semblant a una campana i és densament peluda.

Classificació

El gènere Pogonatum conté 57 espècies a tot el món[1]. A Alemanya, Àustria i Suïssa es representen les tres espècies següents:

  • Pogonatum aloides
  • Pogonatum nanum
  • Pogonatum urnigerum

Referències

  1. Frey, Wolfgang; Stech, Michael; Fischer, Eberhard. Syllabus of Plant Families, 3. Bryophytes and Seedless Vascular Plants. Edició 13a. Borntraeger, 2009. ISBN 978-3-443-01063-8.