Diferència entre revisions de la pàgina «Vlad Țepeș»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
bot: -boiards +boiars
(He fet la traducció de la primera part de la pàgina (basant-me en la pàgina en castellà: https://es.wikipedia.org/wiki/Vlad_Tepes) i he afegit els enllaços corresponents.)
m (bot: -boiards +boiars)
Fou el segon fill de [[Vlad Dracul]], qui es convertí en príncep de Valàquia en 1936. Vlad i el seu germà petit, [[Radu Dracul|Radu]], foren mantinguts com rehens a [[Imperi Otomà|l'imperi otomà]] cap a 1442 per assegurar la lleialtat al seu pare. Vlad Dracul i el seu fill gran, [[Mircea Dracul|Mircea]], foren assassinats després de que [[János Hunyadi|Janós Hunyadi]], gobernant regent [[Hongria|d'Hongria]], invaís Valàquia al 1447. Hunyadi va colocar al tro a [[Vladislau II]], cosí segon de Vlad. Hunyadi va llençar una campanya militar contra els [[otomans]] la tardor de 1448 i Vladislau va acompanyar-li. Vlad va irrompre a Valàquia amb el recolzament dels otomans a octubre, però Vladislau va tornar i Vlad va buscar refugi a la cort otomana abans del final d'aquell mateix any. Vlad va anar a [[Moldàvia]] el 1449 o 1450 i més tard a Hongria.
 
Les relacions entre Hongria i Vladislau es van anar deteriorant amb el pas del temps, i el 1456, Vlad va invadir Valàquia amb el recolzament dels hongaresos. Vladislau va morir lluitant contra ell. Vlad va començar una purga entre els [[Boiar|boiardsboiars]] valacs per enfortir la seva posició. Va entrar en conflicte amb els [[saxons]] de [[Transsilvània]], que van recolzar els seus oponents, [[Dan Laiotă|Dan]] i [[Basarab Laiotă]] (els quals eren germans de Vladislau), i el mig-germà ilegítim de Vlad, [[Vlad el Monjo]]. Vlad va saquejar les aldees saxones, portant els capturats a Valàquia, on va manar [[Empalament|empalar]]-los (el que va inspirar el seu [[Nom romà|cognomen]]). La pau fou restablerta el 1460.
 
El [[sultà otomà]], [[Mehmet II]] va ordenar a Vlad rendir-li homenatge personalment, però aquest va fer capturar i empalar als dos emisaris del sultà. El febrer de 1462 va atacar el territori otomà i va masacrar a desenes de milers de turcs i búlgars. Mehmed va llençar una campanya en contra de Valàquia per reemplaçar a Vlad per el seu germà Radu. Vlad [[Atac nocturn a Târgovişte|va intentar capturar el sultà]] en [[Târgoviște]] durant la nit del 16 al 17 de juny de 1462. El sultà i el principal exèrcit otomà van abandonar Valàquia, però cada vegada més valacs van abandonar Radu. Vlad fou a Transsilvània a buscar l'ajuda de [[Maties Corví]], rei d'Hongaria, a finals del 1462, però el rei va manar capturar-lo.
1.141.949

modificacions

Menú de navegació