Diferència entre revisions de la pàgina «Palmerston»

Salta a la navegació Salta a la cerca
Sense canvi de mida ,  fa 15 anys
m
un parell d'accents
(nou)
 
m (un parell d'accents)
L'atol consta de sis illes de sorra: Palmerston o Home Island, North Island, Leicester, Primrose, Tom's i Cook's. L'altitud màxima és a un turó de sorra de 6 m anomenat La Muntanya (The Mountain). La superfície total és de 2,1 km².
 
Palmerston va ser descobert, el [[1774]], per l'anglès [[James Cook]] que l'anomenà en honor del Primer Lord de l'Almirallat, Lord Palmerston. L'atol era deshabitat, però s'han trobar algunes tombes i eines pre-europees. Era conegut per les illes veïnes amb el nom d'Avarau que significa « dos-cents canals » en referència als canals que travessen l'escull des de l'oceà a la llacuna, encara que pocs d'ells són navegables.
 
El [[1862]] s'hi va establir com a agent comercial el fuster William Masters i les seves tres dones maoris de [[Manuae]]. Va esdevenir el rei virtual d'una comunitat creixent. Avui la majoria de la població porta el cognom Masters o Marsters, que s'ha estesestès per emigració a Rarotonga i [[Nova Zelanda]]. Com va passar a [[Pitcairn]], els descendents són mestissos britànics i polinesis que tenen com a primera llengua l'[[anglès]], en aquest cas amb accent de [[Gloucester]] d'on era originari William Masters.
 
Al cens del 2001 la població total era de 48 habitants. Tots viuen a l'illa Palmerston que està dividida en tres zones, una per cada dona de William Masters i els seus descendents. Actualment, el governador de l'atol és un dels netsnéts de Masters.
 
[[Categoria:Illes Cook]]

Menú de navegació