Talgo: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m robot estandarditzant mida de les imatges, localitzant i simplificant codi
Etiqueta: editor de codi 2017
Línia 24: Línia 24:
:* Barcelona – Sevilla
:* Barcelona – Sevilla
:* Barcelona – Malaga
:* Barcelona – Malaga
:* Barcelona – Paris (França), Tren Hotel Joan Miró
:* Barcelona – Montpelier (França), Catalán Talgo
:* Barcelona – Zurich (Suïssa), Tren Hotel Pau Casals
:* Barcelona – Milan (Italia), Tren Hotel Salvador Dalí


== Material rodant ==
== Material rodant ==

Revisió del 17:48, 23 març 2020

Tren d'alta velocitat Talgo 350

Talgo és un conjunt de trens creats per l'empresa espanyola Patentes Talgo.

Funcionament

Detall on s'aprecia la pestanya interior d'una roda de tren

El funcionament d'aquest tren, es basa en el fet que, al revés del que passa en els trens convencionals, en què les pestanyes de les rodes guien aquestes sobre el carril, aquí són els vagons que guien les rodes sobre el carril. A més a més cada vagó és suportat pel vagó del davant i pel seu eix, i en les composicions d'ample variable, les rodes són independents, i no solidàries, unides per un eix com en els trens convencionals.

És pel fet que cada vagó només porta un eix, que és menester que en cada composició talgo existeixi un furgó, que és el que proveeix aire comprimit per a la suspensió, aigua per als serveis i electricitat per a l'enllumenat, aire condicionat i escalfadors de tots els vagons, sent per tant la composició autònoma de la màquina que l'arrossega.

Talgo entrant a Ourense.

D'altra banda, atesa la seva construcció, són vagons curts, fets amb alumini, molt lleugers, estem parlant d'un pes de no més de nou tones de mitjana, per 35 tones de mitjana d'un vagó normal. En no portar bastidor, a banda d'afavorir la qüestió del pes, afavoreix que els vagons siguin més baixos, baixant el centre de gravetat (dificulta que bolquin), dóna més penetració aerodinàmica, que facilita la velocitat, i redueix el consum.

La possibilitat de canviar d'amplada de via, en les instal·lacions especials Talgo, fa que un tren que circula per un ample RENFE (1668 m/m), passi a circular per un ample internacional (1428 m/m) en un temps de no més de vuit minuts per un tren de dos-cents metres de llargada, possibilitant sortir a França, o circular per les vies AVE, sense que el passatge se n'adoni.[1]

També el fet que la suspensió sigui pneumàtica (a partir de TALGO III), i del peculiar sistema de suspensió, els vagons circulen penjats de la suspensió, afavoreix el sistema pendular, que fa que el terra del vagó (tot ell), s'inclini per contrarestar la força centrifuga, a partir de certa velocitat del tren.

Una altra peculiaritat que tenen els trens Talgo és que el sistema de frenat no es fa amb sabates com els trens convencionals, sinó amb discos, com els cotxes actuals, i amb sistema ABS, per reduir els desgastos de rodes i carrils. Aquest servei sí que depèn de la màquina que l'arrossega.

Talgo a Catalunya

  • Talgo disposa d'una base de manteniment a Barcelona, a prop de l'estació de Sant Andreu Comtal, on es realitza el manteniment dels trens que circulen pel territori.
Tren Talgo a Milano Centrale.
  • A banda de les circulacions d'alta velocitat Madrid - Barcelona, existeixen trens Talgo, que tenen origen a Barcelona.[2]
  • Barcelona – Sevilla
  • Barcelona – Malaga

Material rodant

La locomotora 252.071 amb el Talgo "Mare Nostrum" a l'estació de Figueres.
Tipus Vel km/h Tracc. Tipus Ample
Talgo 21 DMU 220 2u. Dièsel RD
Talgo 22 EMU 140-200 2u. Elècrica RENFE
Talgo 250 EMU 220-250 2u. Elèc bitensió RD
Talgo 350 EMU 350 2u. Elèctrica Internacional
Vagó serie 7 350 S/.comanda
Màquina Trauca 260 Elèc bitensió RD
Talgo AVRIL

Vegeu també

Referències

  1. (castellà) Productos Cambio de ancho (http://www.talgo.es/espa.html)
  2. (castellà) Horaris i recorreguts (http://www.renfe.es/horarios/index.html)

Enllaços externs