Roxolans: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
m Robot afegeix: it:Roxolani
Línia 17: Línia 17:
[[fi:Roksolaanit]]
[[fi:Roksolaanit]]
[[fr:Roxolans]]
[[fr:Roxolans]]
[[it:Roxolani]]
[[pl:Roksolanowie]]
[[pl:Roksolanowie]]
[[ro:Roxolani]]
[[ro:Roxolani]]

Revisió del 11:45, 18 juny 2008

Roxolans (roxolani, Ῥωξολανοί) fou un poble sàrmata esmentat des el segle I aC quan ocupava les estepes del Dnieper i el Don. Més tard van emigrar a Dàcia i a la zona al darrera dels Carpats.

Estrabó diu que els roxolans, dirigits per Tasius, foren derrotats per Diophantus, general de Mitridates VI Eupator i descriu algunes de les seves costums, que en general son similars a les dels sàrmates.

Tàcit diu que foren derrotats pels romans quan ven fer una incursió a Mèsia en temps d'Otó. Una inscripció esmenta una victòria de Plautius Silvanus sobre els roxolans. Adrià va fer un tractat amb el rei dels roxolans (probablement Rasparasanus, esmentat a la inscripció) per donar subsidis a canvi de la pau. En temps de Marc Aureli es van unir a la revolta general de sàrmates, germànics i escites de les regions del Rin fins a Tanais.

Sota els gots el nom de roxolans desapareix de l'història perquè probablement foren en part exterminats i en part es van unir als alans, després als huns i després als ostrogots.

El nom de rhacalani (Ῥακαλάνοι) esmentat per Claudi Ptolemeu es probablement una variant del nom d'aquest poble. El seu nom podria derivar de Raxa, un riu del seu lloc d'origen, potser el Volga (Rha).