Vés al contingut

Aranger: diferència entre les revisions

1 byte afegit ,  fa 2 anys
m
Tipografia
m (estandarditzant mida de les imatges)
m (Tipografia)
L'aranja prefereix un [[clima subtropical]]; encara que creix en temperatures més baixes, el cicle maduratiu de la fruita es perllonga fins al doble (13 mesos enfront dels 7 que requereix en les regions pròximes al tròpic) i adquireix una pell més gruixuda i més àcida.
 
La humitat també influeix; la pluviositat òptima ronda els 1.000  mm anuals, distribuïts regularment al llarg de l'any. L'arbre és neutrófilic, encara que tolera bastant bé les condicions del sòl; en cas de fer un empelt sobre la base d'un altre cítric, seran les propietats d'aquest les que determinaran el sòl ideal. Una salinitat elevada perjudica la producció de fruita al reduir el volum d'aigua capturat per la planta. L'excés de nitrogen o l'excés de coure o zinc són també negatius.
 
Les plantacions comercials rares vegades es produïxen de llavor; en cas de fer-ho, els mitjans i dissenys emprats són similars als utilitzats per a la taronja. El patró més freqüent per a ser empeltat és la taronja agra, ''[[Citrus x aurantium]]'', sobretot en sòls relativament fèrtils i compactes, o relativament alcalins; la susceptibilitat al [[virus de la tristesa]], no obstant això, la fa indesitjable en algunes regions.
2.791.651

modificacions