Diferència entre revisions de la pàgina «Efecte Joule»

Salta a la navegació Salta a la cerca
2.993 bytes afegits ,  fa 1 any
m
Revertides les edicions de 83.49.145.236. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.
(u e canviat)
m (Revertides les edicions de 83.49.145.236. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.)
Etiqueta: Reversió
L''''efecte Joule''', també anomenat '''llei de Joule''', és la manifestació [[calor|tèrmica]] de la [[Resistència elèctrica (propietat)|resistència elèctrica]]. Si en un [[conductor elèctric]] circula [[corrent elèctric|electricitat]], una part de l'[[energia cinètica]] dels electrons es transforma en calor a causa del xoc que experimenten els [[electrons]] amb les [[molècules]] del conductor per on circulen, cosa que fa augmentar la [[temperatura]] del conductor. S'anomena així en honor del físic anglès [[James Prescott Joule]].
VISCA ESPAÑA , VISCA EL REY I VISCA LA TEBA MARE MADAFACKA<br />{{Autoritat}}
 
[[Fitxer: efecte_joule_C.png|Efecte Joule]]
 
Els [[sòlid|sòlids]] tenen, generalment, una [[estructura cristal·lina]], en què els [[àtom|àtoms]] o molècules ocupen els [[vèrtex (geometria)|vèrtexs]] de les cel·les unitàries, i de vegades també el centre de la cel·la o de les seves cares. Quan el [[cristall]] és sotmès a una [[diferència de potencial]] (ddp), els electrons són impulsats pel [[camp elèctric]] a través del sòlid i en el seu recorregut han de travessar la densa xarxa d'àtoms que el forma. En el seu camí, els electrons xoquen amb aquests àtoms i perden una part de la seva energia cinètica (velocitat), que és cedida en forma de calor.
 
Aquest efecte es va definir de la manera següent:
:La quantitat d'[[energia calorífica]] produïda per un corrent elèctric és directament proporcional al quadrat de la intensitat del corrent quan circula pel conductor i a la resistència que oposa aquest conductor al pas del corrent.
 
Matemàticament:
<math>Q = I^2 \times R\times t</math>
on:
::'''Q''' = Energia calorífica produïda pel corrent
::'''I''' = Intensitat del corrent que circula
::'''R''' = Resistència elèctrica del conductor
::'''t''' = Temps
[[Fitxer:Quad coiled filament incandescent light bulb.jpg|miniatura|El funcionament de les [[Bombeta elèctrica|bombetes]] es basa en l'efecte Joule: el filament és una resistència que amb el pas del corrent s'escalfa fins a posar-se [[Incandescència|incandescent]].]]
On les magnituds han d'estar expressades en un mateix [[sistema d'unitats]]. Així, si expressem la intensitat en [[amper]]s (A), la resistència en [[ohm]]s i el temps en [[segon]]s, obtenim la calor produïda en [[joules]] (J).
 
En aquest efecte es basa el funcionament de diferents [[electrodomèstic|electrodomèstics]], com, per exemple, els forns, les torradores, les calefaccions elèctriques i alguns aparells usats industrialment, en què l'efecte buscat és, precisament, la calor que desprèn el conductor a causa del pas del corrent. Les [[bombeta|bombetes]] també es basen en aquest fenomen per escalfar el [[filament]] fins que produeix llum per incandescència.
En la gran majoria de les aplicacions, però, és un efecte indesitjat i la raó per la qual els aparells elèctrics i electrònics (com l'ordinador en què llegiu això) necessiten dissipadors, a part d'un o més [[ventilador|ventiladors]] que foragiten l'escalfor generada i eviten així l'escalfament excessiu dels diferents components i/o dispositius.
{{Autoritat}}
 
[[Categoria:Electrònica]]

Menú de navegació