Viquipèdia Discussió:Presa de decisions/2005/Sobre la reforma de la plana principal de la Viquipèdia: diferència entre les revisions

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 170: Línia 170:
*--[[Usuari:Makinal|Makinal]] 13:18, 15 nov 2005 (UTC)
*--[[Usuari:Makinal|Makinal]] 13:18, 15 nov 2005 (UTC)
*--[[Usuari:Libero|libero]] 15:44, 15 nov 2005 (UTC) Malgrat que cap de les 3 propostes rectifica l'absurda localització "Viquipèdia" per a restablir l'internacional "Wikipedia", la que m'atrau més és la de Pepetps.
*--[[Usuari:Libero|libero]] 15:44, 15 nov 2005 (UTC) Malgrat que cap de les 3 propostes rectifica l'absurda localització "Viquipèdia" per a restablir l'internacional "Wikipedia", la que m'atrau més és la de Pepetps.
*--[[Usuari:Joan sense nick|joan sense nick]] 00:17, 17 nov 2005 (UTC) (ja sé que estic fora de termini...)

==== Comentaris ====
==== Comentaris ====
''Doncs, no, no hi surt esta llista, supose que sí que hi haurà d'estar, oi?. Aprofite per felicitar als tres, ha sigut un ingrata negligència deixar de costat als altres participants.'' --[[Usuari:Ludor|Ludor]] 11:31, 15 nov 2005 (UTC)
''Doncs, no, no hi surt esta llista, supose que sí que hi haurà d'estar, oi?. Aprofite per felicitar als tres, ha sigut un ingrata negligència deixar de costat als altres participants.'' --[[Usuari:Ludor|Ludor]] 11:31, 15 nov 2005 (UTC)

Revisió del 02:17, 17 nov 2005

Llegiu primer el viquiprojecte de reforma de la portada per a saber els motius per els que es fa aquesta consulta. Aquesta consulta finalitza el 7 d'octubre, encara que si alcança un 90% d'acord i com a mínim 10 vots, es donarà per conclosa.

A favor

  1. Micru 15:25 23 set, 2005 (UTC)
  2. Glm 17:59 23 set, 2005 (UTC)
  3. Pepetps 21:37 1 oct, 2005 (UTC)

En contra

Comentaris

No és per res, però segons el procediment descrit a Viquipèdia:Sistema de presa de decisions no és necessària una votació de bones a primeres. Primer hi ha d'haver un debat previ, i si ja d'entrada hi ha un consens generalitzat, podem arribar a un acord sense caldre una votació. En qualsevol cas, les votacions no són determinants, només s'utilitzen com a sondeig per a acostar-nos cap el consens sabent quins criteris en tenen més suport i quins menys. --Joanot Martorell 21:10 23 set, 2005 (UTC)


Podiem activar aquesta pàgina com vol Micru i utilitzara-la com a complement de la nova portada en construcció (com a la resta de Viquipèdies), la reanomenem a "El portal de la comunitat". M'agrada molt l'estil que s'hi utilitza a la viqui castellana (pels colors i l'estructuració) i s'hi podria posar:

  • Trucs d'utilització de la Viquipèdia
  • El projecte Babel, com a la viqui francesa, (per a què tot aquell usuari nou ho conega)
  • La contribució de la quinzena
  • L'ajuda
  • Tasques pendents
  • Esdeveniments
  • Les votacions
  • La llista de tots els viquiprojectes
  • I crear, com a la viquipèdia anglesa, la imatge del dia

--Pepetps (Podem discutir-ho) 16:31 2 oct, 2005 (UTC)

Abans de votar

A veure, abans de votar, hem de resoldre algunes qüestions. Quina és la diferència entre el portal de la comunitat i la taverna? Què no són el mateix? O perquè els enllaços que hi estan, a la taverna, et duen als portals de la comunitat d'altres viquis? És a dir, si el portal és una re-organització i millora de la taverna (cosa que necessita amb urgència!) doncs estic a favor. Si no ho és, llavors caldria definir les funcions que ha de tenir el portal, i perquè volem un portal i a més una taverna, i la raó per a fer un portal que només contengui enllaços.

A més, crec que les reformes a la portada són massa importants, i que el 30 de setembre és una data molt propera; no és el mateix que canviar el contingut d'un article. Quan canviem radicalment el contingut d'un article fem una votació i esperem una quinzena. La portada és molt més importat, crec que hauríem d'esperar una mica més per a aclarir totes les dubtes. --Alonso 18:15 23 set, 2005 (UTC)

He ampliat el termini a una quinzena, no sabia quines són les polítiques al respecte. Si ho havia ficat a una setmana es perquè no em pareixia gaire important (el Portal ja estava creat, per tant havia suposat que ja estava previst activar-lo) i, a més, estaria bé tindre-la acabada per a quant arrivem als 20000! Per a mi el portal es un lloc on ficar un lloc on ficar enllaços i així simplificar la portada. Si es posible m'agradaria que, a banda de l'enllaç al portal, també apareguera un cap a la taverna, però no ho se (no sóc administrador).
Parlant de tot un poc. Quina millora vols fer-li a la taverna? --Micru 18:44 23 set, 2005 (UTC)

Jo crec que la taverna està bé com està ara i amb un enllaç des del menú esquerre. Si es vol posar el template del portal (on hi falta la contribució de la quinzena), que sigui a la portada.

De les imatges de la portada

Perquè no incloem les imatges a color que són utilitzades a la portada francesa? L'estil és una mica més agradable que utilitzar només blau. --Alonso 18:28 23 set, 2005 (UTC)

És una de les primeres coses que vaig pensar a l'hora de triar les icones, i la vaig descartar perquè em donava la sensació de que eren dibuixos més propis per a usar en un programa informàtic que en una enciclopèdia. A més em va agradar més com quedaven les altres icones, no destacaven tant. No obstant, si a més gent li agraden eixes icones es pot canviar. Ara ho canviaré al disseny que vaig fer per a que vejau com queda. --Micru 18:56 23 set, 2005 (UTC)
Ací es pot veure com quedarien en la pàgina que vaig fer. Al que he dit abans he d'afegir que el nombre d'icones és molt reduit i que, en efecte, són icones usades en KDE (un entorn d'escritori per a linux). --Micru 19:11 23 set, 2005 (UTC)


a mi m’agrada mes la primera, dona una sensació de mes professional. Les icones de la francesa son icones molt infantils -- Pcmarch 19:17 23 set, 2005 (UTC)

hmm... sí, tens raó, són una mica infantils. Però, el que m'agrada és que són a color i això millora l'aparença de la portada, ja que tot en blau és molt monòton.;-) També, el que m'agradava de la pàgina francesa era que, encara que té menys icones, l'organització permet incloure més categories, en un espai més petit. Tampoc m'agrada el fons rosa ni el groc, però crec que això és gust personal. Cercaré icones gratuïts més professionals i a color. --Alonso 19:40 23 set, 2005 (UTC)
Este cap de setmana no crec que tinga temps per a ajudar-te en la cerca, però pots donar-li una ullada als enllaços d'esta pàgina a veure si troves alguna cosa interesant. Els arxius SVG els pots obrir amb l'Inkscape. --Micru 19:57 23 set, 2005 (UTC)

Organització de les icones i els continguts

Jo posaria les següents imatges/categories:

  • Ciència:...........Matemàtiques, física, química, geologia, ciències de la salut, medi ambient
  • Geografia
  • Història
  • Ciències socials:..Economia, dret, política, sociologia
  • Lletres:............Filosofia, literatura, lingüistica
  • Arts:................Arquitectura, arts plàstiques, música, arts aplicades, arts escèniques
  • Tecnologia:........Enginyeria, informàtica
  • Societat:..............Personatges, comunicació, cultura popular, esports, oci
  • Viquipèdia

--joan sense nick 00:08 1 oct, 2005 (UTC)


N'estic a d'acord amb la distribució de continguts que ha fet Joan sense nick però jo en faria una mescla del sistema francés o italià amb el sistema de Micru (3 o 4 categories per dibuix). Ara expose el meu sistema de 8-9 categories (espere que us agrade):

Ciències exactes: Matemàtiques, Física, Química

o Ciències de la Vida i la Terra: Biologia, Geologia, Ciències de la salut, Medi ambient

Tecnologia i Comunicacions: Enginyeria, Informàtica, Comunicació

Estudis socials: Geografia, Història, Sociologia

Justícia i Societat Moderna: Dret, Política, Economia, Personatges

Fitxer:P literature.png Lletres: Filosofia, Literatura, Lingüística

Arts: Arquitectura, Arts plàstiques, Arts aplicades

Cultura i Oci: Arts escèniques, Música, Cultura popular, Esports

Viquipèdia - Portal de la Comunitat (Aquesta categoria seia l'enllaç des de la Portada al Portal de la Comunitat —juntament amb el del costat—)

--Pepetps 15:12 1 oct, 2005 (UTC)


Algunes opinions sobre aquesta darrera opció: 1) física i química no són ciències exactes, són ciències experimentals, d'exactes només hi ha les matemàtiques. 2) jo separaria ciències de la vida de ciències de la terra, a ciències de la vida hi afegiria Medicina i a ciències de la Terra potser Geografia (?) 3) On queda Astronomia? 4) La divisió entre "Estudis socials" i "Justícia i Societat Moderna" és una mica artificial, no?
--Oersted 15:34 1 oct, 2005 (UTC)


Què us semblaria així (a partir de la d'en Pepetps)? he posat els comentaris al costat en lletra petita:

Ciències exactes: Matemàtiques

Ciències de l'espai: Astronomia, Astronàutica, Cosmologia

Ciències experimentals: Física, Química (experimentals no em convenç, les altres també ho són!!)

Ciències de la Terra: Geologia, Medi ambient, Geografia (tot i que Geografia té també un vessant social)

Ciències de la Vida: Biologia, Ciències de la Salut, Veterinària

Tecnologia i Comunicacions: Enginyeria, Informàtica, Telecomunicacions

Ciències humanes i socials: Història, Sociologia, Antropologia, Religió (no acaba de ser clara la diferencia amb la següent)

Ciències polítiques i economia: Dret, Política, Economia

Fitxer:P literature.png Lletres: Filosofia, Literatura, Lingüística

Arts: Arquitectura, Arts plàstiques, Arts aplicades

Cultura i Oci: Arts escèniques, Música, Cultura popular, Esports (però les altres també són cultura...)

Viquipèdia - Portal de la Comunitat

--Oersted 15:52 1 oct, 2005 (UTC)

Crec que hi ha massa categories i cret que es poden reunir un poc. I una cosa: Veterinària no és una ciència de la salut? Us expose una nova categorització una mescla entre la meua anterior i la d'en Oersted (premeu l'enllaç on he posat la Proposta de categorització de temes que sinó la pàgina es massificarà de llistes).--Pepetps 16:32 1 oct, 2005 (UTC)

Sí, així està molt millor. Amb la nova categorització d'en Pepetps he fet un esborrany d'una possible portada (només la part de categories, a partir del que va fer en Micru. El podeu veure aquí: Esborrany de portada. Ja em direu què us sembla... --Oersted 19:55 1 oct, 2005 (UTC)

Com ja he dit en una altra banda, una possible guia per a la classificació i categorització de les disciplines del coneixement és la Classificació Decimal Universal (CDU), utilitzada, per exemple, a les biblioteques i que té categoria de normativa. Podeu trobar les taules bàsiques aquí: CDU. Crec que ens serviria per posar una mica d'ordre a totes les categories (sempre la podem adaptar més al nostre gust). --Oersted 09:10 13 oct, 2005 (UTC)

Propostes de Portada

Aquesta és la meua proposta de Portada. Es pareguda a la de Micru. Podeu modificar-la si hi ha errades petites; si són grans, comenteu-m'ho. Espere que us agrade. La he comprimida i li he llevat un poc de contingut sobre les activitats de la Viquipèdia perquè se suposa que eixos continguts han d'estar al Portal de la comunitat (del qual he fet també una proposta). --Pepetps (Podem discutir-ho) 18:50 3 oct, 2005 (UTC)

Ja que hi som, posem enllaços a totes les que s'han proposat fins ara ;-) :

De moment ja en tenim unes quantes, i crec que valdria la pena analitzar-les una mica i trobar els seus pros i contres, a veure si n'aconseguim una de ben maca! Si teniu més propostes afegiu-les! --Oersted 19:11 3 oct, 2005 (UTC)

Presentació definitiva de propostes de Portada i Votació d'aquestes

Aquestes són les propostes de Portada que s'han fet:

Ens acostem als 20.000 articles i per això hem de començar la votació sobre quina hem d'escollir. Com que ens falten al voltant de 500 articles per a arribar i segons com va el ritme de creació d'articles, en 1 setmana ho hauriem de tindre tot decidit:

  • Es deixarà dos dies per a pensar-nos-ho i fer les últimes modificacions de les propostes, el dimecres 9 i el dijous 10 de novembre (és una decisió bastant important per a la nostra Viquipèdia)
  • Les votacions comencen el divendres 11 de novembre i acaben (canviat a causa de la velocitat d'edicions) el dimecres 16 de novembre a les 21:00.
  • Els vots d'aquesta consulta són obviament a favor.
  • Qualsevol vot abans del 11 de novembre i després de les 21:00 (hora peninsular - UTC +1 -) del dia 16 de novembre serà esborrat.

Portada de Micru

--Eutopio 07:29, 15 nov 2005 (UTC)
--Tonipares 00:42, 16 nov 2005 (UTC) (Ideal pantalles petites i per "vista ràpida" en un sol cop d'ull)
--Edrabc 08:53, 16 nov 2005 (UTC)

Portada de Pepetps

  • --Pepetps (Podem discutir-ho) 19:47, 11 nov 2005 (UTC)
  • --Rata de Biblioteca 19:14, 12 nov 2005 (UTC) És l'única que inclou totes les plantilles de la portada que canvien dia a dia.
  • --Sax 19:35, 12 nov 2005 (UTC) Aprofita bé l'espai a la part superior sense ser massa atapeït. M'agrada que la zona groga estigui sobre de la rosa.
  • --Ludor 00:00, 15 nov 2005 (UTC) Té un aspecte molt organitzat, i està molt completa.
  • --Xadaga (diga'm) 07:38, 15 nov 2005 (UTC). Tots tres sou uns virtuosos i us en felicito. És en aquest casos que s'entén l'ús de l'abstenció i el vot en blanc. Però com que fer-ho no serveix de res, m'acabo decantant per una de les 3 opcions.
  • --Jordi 08:08, 15 nov 2005 (UTC). Em sumo a les felicitacions a les tres propostes, però em decanto per aquesta portada que em sembla tenir la millor relació completa/entenedora.
  • --Felato 10:46, 15 nov 2005 (UTC) Les tres són molt bones. Aquesta m'agrada una mica més pero em sobra la part de la Viquipèdia en altres llengues, massa gran, i a més ja surt el llistat a l'esquerra.
  • ----Arnadí 13:13, 15 nov 2005 (UTC) Aquesta m'agrada més, també el text inicial és més neutre per a les escoles del País Valencià. Potser la lletra del text inicial és una miqueta gran.
  • --Makinal 13:18, 15 nov 2005 (UTC)
  • --libero 15:44, 15 nov 2005 (UTC) Malgrat que cap de les 3 propostes rectifica l'absurda localització "Viquipèdia" per a restablir l'internacional "Wikipedia", la que m'atrau més és la de Pepetps.
  • --joan sense nick 00:17, 17 nov 2005 (UTC) (ja sé que estic fora de termini...)

Comentaris

Doncs, no, no hi surt esta llista, supose que sí que hi haurà d'estar, oi?. Aprofite per felicitar als tres, ha sigut un ingrata negligència deixar de costat als altres participants. --Ludor 11:31, 15 nov 2005 (UTC)

He posat la part de viquipèdia en atres llengües perquè cada vegada hi ha més viquipèdies i fa que la llista siga més gran que la portada (de vegades el doble) i he fet aquest apartat per a reduir (però a la llista es poden posar les que més articles tenen, mireu altres viquis). Com que Rata de biblioteca vol ampliar l'apartat de En saps la resposta? a 5 preguntes, augmentarà l'espai de les efemèrides i haurà sificient espai per a les notícies d'actulitat que vol Martorell. Ludor, el quadre de la contribució de la quinzena està al portal del viquipedista i no cal que estiga a la portada (sobra amb la ressenya que he posat a la meua proposta de portada). Gràcies a tots i als altres candidats. --Pepetps (Podem discutir-ho) 18:13, 15 nov 2005 (UTC)
A la guia d'estil de les efemèrides hi diu que només n'hi ha d'haver 5 per pàgina, no més. Per això es va estar treballant. Si en trobes de més interessants més valdrà que les canviïs enlloc d'ampliar la llista i fer més difícil futurs dissenys (o abigarrar la portada amb una sola secció). Rata de Biblioteca 19:48, 15 nov 2005 (UTC)
No sé de què va això de la negligència. Es va estar avisant arreu sobre aquest concurs i no hi havia manera que ningú llegís la taverna i les pàgines especials dedicades i s'hi afegís. Per cert, s'ha demostrat el poder de convocatòria dels missatges superiors. Proposo que en arribar als 20.000 es canviï per un missatge on hi digui "20.000 articles!" Rata de Biblioteca 19:48, 15 nov 2005 (UTC)
No em referia a l'ampliació d'efemèrides sinó a l'ampliació de l'apartat de preguntes, que vas dir que volies ampliar les preguntes a 5. Sobre les efemèrides, tens raó, no cal posar més de 5 anècdotes. Deia que si s'amplia l'apartat de les preguntes, haura més lloc baix d'Efemèrides (a la meua proposta) i es podrà posar notícies d'actualitat. Tens raó, quan s'ha posat el rètol ha començat ha haver moviment, abans no hi havia. S'haurà d'utlitzar més vegades aquest sistema si volem que la gent s'involucre més. --Pepetps (Podem discutir-ho) 22:29, 15 nov 2005 (UTC)

Crec que té raó l'Arnadí amb això de què el text inicial és un xic massa gran. Rata de Biblioteca 10:25, 16 nov 2005 (UTC)

He reduït el tamany de la lletra en la segona i la tercera frase inicial, la primera no es pot reduir més perquè sinó seria tamnay normal (és igual que a la viqui francesa). La frase dels 20.000 articles podrà se substituïda per una que informe del portal del viquipedista com diu Martorell. Creieu que s'ha de llevar la franja groga de la meua proposta? Aquesta part està al portal del viquipedista. Farà que disminuesca el tamany de la portada. --Pepetps (Podem discutir-ho) 18:56, 16 nov 2005 (UTC)

Portada d'Alonso

--Joanjoc (discussió) 16:08, 12 nov 2005 (UTC). Totes es veuen bé, però aquesta no es veu tan atapeïda...

--Bryar 12:44, 15 nov 2005 (UTC) Estic d'acord amb en Joanjoc. La de l'Alonso és la menys atapeïda. Les altres les trobo sobrecarregades. A major simplicitat en el disseny d'una pàgina, major simplicitat del seu us.

--Usuari:LluisM 17:19, 15 Nov 2005 A la proposta de l'Alonso li falta la física (?).

--Alonso 19:15, 15 nov 2005 (UTC) No pensava votar, sinó mantenir-me neutral ;-)... Estic d'acord amb les opinions de Martorell, i hi he afegit els meus comentaris també.

--ArinArin 08:33, 16 nov 2005 (UTC) i dispenseu el meu silenci, darrerament vaig molt liat (i de pas m'addereixo al comentari del libero: a mi també m'ha agradat sempre més el prefix wiki- que viqui-)

--Enric 10:26, 16 nov 2005. Si bé totes tres estan molt treballades, aquesta per mi té una composició més senzilla a simple vista, no és tan enfarfegada, i per tant és de més fàcil comprensió.

Possible falta...

A la portada de Pepets, on diu "Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure, gratuïta i multilingüe que qualsevol la pot millorar." no hi sobra el "la"? Si és que si quedaria: "Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure, gratuïta i multilingüe que qualsevol pot millorar".

Jo diria... --Glm 17:09, 14 nov 2005 (UTC)

Sí, tens raó. Ja ho he corregit. Gràcies. --Pepetps (Podem discutir-ho) 18:54, 14 nov 2005 (UTC)

Crec que la col·laboració de la quinzena hauria de tenir el seu quadre i pot-ser al costat es podria afegir un sobre l'últim article al què s'ha atorgat la denominació d'article de qualitat. Ludor | (ho discutim?) 00:41, 15 nov 2005 (UTC)

Hi ha una barreja de conceptes

Crec que el contingut de la portada de la Viquipèdia hi hauriem de mostrar únicament continguts enciclopèdics, i tot allò referent a la comunitat viquipedista hi hauria d'anar al nou Portal del Viquipedista. Comproveu, per exemple, la portada de la viquipèdia en alemany, en francés, en anglés, o en castellà. Observem l'estructura de cadascuna de les propostes:

Proposta d'en Micru

  • Categories bàsiques
  • Col·labora ara!
    • Article de la quinzena
    • La Viquipèdia us necessita
  • Sabíeu que...
  • Efemèrides
  • Viquipèdia
  • Viquipèdia en altres llengües i projectes germans.

Proposta d'en Pepetps

  • Categories bàsiques
  • La nostra Viquipèdia
  • Curiositats
    • Sabieu que...
    • En sabeu la resposta?
  • Efemèrides
  • Article destacat del dia
  • La viquipèdia us necessita
  • Altres projectes germans
  • Viquipèdia en altres llengües

Proposta d'en Alonso

  • Categories bàsiques
  • Avui a la Viquipèdia
    • Sabieu que...
    • Article de la quinzena
    • Efemèrides
  • Projectes germans

Proposta meua

Jo, personalment, crec que a la portada de la Viquipèdia hauria de tenir la següent estructura:

  • Introducció: Ací fem un esment molt breu de que visiten el Portal del Viquipedista per a saber com participar-hi i com contribuir-hi.
  • Categories bàsiques.
  • Article del dia (no diguem destacat)
  • Curiositats
    • Sabieu que...
    • En sabeu la resposta?
  • Fets del dia
    • Actualitat
    • Efemèrides
  • Viquipèdies en altres llengües

Les seccions relacionades amb el quefer de la Viquipedia hauria d'anar exclussivament al Portal del Viquipedista. Ara, que també es podria incloure aspectes de la comunitat, però vaja, jo crec que si anem a fer un portal del viquipedista, seria duplicar continguts. A més a més, l'enllaç de "La taverna", que hi ha ara a la barra esquerra, seria substituït per un enllaç cap al portal del viquipedista. --Joanot Martorell 08:11, 15 nov 2005 (UTC)

Estic d'acord amb tu, sobre la estructura i el contingut de la Portada Principal i el Portal del Viquipedista. Ja que les votacions acaben demà (dimecres), potser s'hauria de votar pel disseny i no pas pel contingut. Tan bon punt una portada sigui escollida (en termes de disseny) podem treballar i discutir sobre el contingut, i afegir o treure apartats i seccions de la portada guanyadora, encara que no tinguem una portada final durant la celebració dels 20.000 articles. Que hi penseu? --Alonso 18:41, 15 nov 2005 (UTC)
Per cert, (ja que això representarà un canvi important de la portada) s'ha arribat a una conclusió o consens sobre el criteri d'ús dels noms de la llengua? (La decisió final va canviar la frase de la benvinguda... "la versió en català...", "la versió en català/valencià..." o "aquesta versió..." o les altres fórmules proposades)?.--Alonso 18:47, 15 nov 2005 (UTC)

Data de tancament de les votacions

Enlloc de tancar les votacions ara, jo les deixaria obertes fins al mateix moment en què s'arribès als 20.000 articles. Si fins llavors no es posarà al davant crec que val la pena fer els possibles per què voti el màxim d'interessats possibles. Rata de Biblioteca 20:39, 16 nov 2005 (UTC)