Diferència entre revisions de la pàgina «Commodore International»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
neteja i estandardització de codi
m (|miniatura|dreta -> |miniatura)
m (neteja i estandardització de codi)
 
== Història ==
 
Fundada el 1954 per [[Jack Tramiel]],<ref>[http://www.commodore.ca/history/company/brief_history_of_commodore_computer.htm Commodore: A Brief History]</ref> Commodore era una empresa familiar que manufacturava màquines d'escriure. A principis dels 70s el Japó manufacturava màquines d'escriure més barates que les que es produïen a estats Units, de manera que van abandonar el negoci de les màquines d'escriure i van adoptar el negoci de les calculadores. Amb l'aparició dels microprocessadors de primera generació, el preu de les calculadores va caure i el Japó tornava a produir més barat. L'any 1976 Commodore va adquirir MOS Technologies, que es dedicaven a produir circuits integrats i el microprocessador 6502. Aquesta adquisició incloïa estocs de MOS i personal que es va unir a les files de Commodore. Aquell mateix any, Chuck Peedle, un enginyer de MOS i dissenyador del microprocessador 6502, va convèncer Jack Tramiel, el fundador de Commodore, que el mercat de les calculadores estava perdut i que la nova ruta de l'empresa havia d'ésser el desenvolupament d'ordinadors. Tramiel autoritzà Peedle per desenvolupar un microordinador.
 
=== Commodore PET ===
 
Peedle usà com a base l'ordinador kit que havia desenvolupar per MOS, el KIM-1, i el dotà de teclat alfanumèric, pantalla de 9 polzades, emmagatzematge de cassette i dos ports IEEE-488. El resultat fou el Commodore PET 2001, el primer microordinador comercial complet. Dit ordinador usava el Microsoft Basic 1.0 com a sistema operatiu en ROM i comptava amb una memòria d'entre 4 i 8 Kb de RAM. Tot i el seu èxit inicial, els usuaris no els va agradar el teclat de xiclet que usava el PET.
 
 
=== Commodore VIC-20 ===
 
Tot i l'èxit del PET en l'àmbit professional, l'objectiu de Tramiel era introduir un ordinador a cada casa. Després de la introducció de l'Apple II, Commodore buscava construir un ordinador en color que fos econòmic. Tot i que es van equipar prototips de PET amb dispositius i pantalles que aconseguien sortida en color, Commodore volia desvincular-se del PET, i l'any 1980 van crear un ordinador en color anomenat VIC-20. Aquest ordinador tenia 16 Kb de RAM, Basic 2.0 i 16 colors proporcionats per la VIC, el circuit integrat que gestiona les entrades i sortides analògiques de la màquina. El VIC-20 va ser el primer ordinador en vendre més d'un milió d'unitats, sent 3.1 durant tota la seva vida comercial.
 
=== Commodore 64 ===
 
Després de l'èxit del VIC-20, Commodore comercialitzà el Commodore 64 (C64) l'any 1982, amb 64Kb de RAM i la VIC-2 com a xip de vídeo. El Commodore es convertí en el microordinador més venut de tots els temps, tot i que hi ha discrepància en les xifres, s'estima que es vengueren entre 17 i 30 milions d'unitats en tota la seva vida comercial. L'any 1984 Jack Tramiel abandonà la companyia, fet que comportaria un canvi de rumb a la companyia.
 
=== Dissolució i refundació ===
 
La fallida de l'empresa ha estat declarada el 1994, però des de llavors, van haver moltes temptatives de reviure els seus sistemes [[Amiga]]. L'empresa va ressorgir a meitat del 2000, després d'unes quantes fusions amb ''Yeahronimo Media Ventures Inc.'', ''SATXS Communications BV'' i ''Tulip Computers''.<ref>Jan Libbenga. ''[http://www.channelregister.co.uk/2008/04/18/commodore_lawsuits/ Commodore goes titsup (again)]'', "PC Builder", [[18 d'abril]] de [[2008]].</ref>
 
 
=== Videoconsoles de 8 bits ===
* [[Commodore GS64]]
 
=== Ordinadors de 16/32 bits ===
1.996.113

modificacions

Menú de navegació