Revolució Oriental: diferència entre les revisions

Salta a la navegació Salta a la cerca
en català, el verb contemplar no s'utilitza en aquest context
(en català, el verb contemplar no s'utilitza en aquest context)
(en català, el verb contemplar no s'utilitza en aquest context)
El cabdill oriental José Gervasio Artigas va concebre al sistema federalista de govern com la millor forma a adoptar una vegada adquirida la independència de la metròpoli, és a dir, Espanya. Per això, després del [[Congrés d'Abril]] del 1813 Artigas va proclamar la independència de la Província Oriental, encara que sent extremadament clar: "De cap manera es tracta d'una separació nacional". El que el cabdill desitjava era integrar la seva recentment emancipada [[Província Oriental del Riu de la Plata|Província Oriental]] al moviment revolucionari de Buenos Aires, que estava planejant la creació de les [[Províncies Unides del Riu de la Plata]]. Per aquest motiu va enviar representants cap a l'Assemblea Constituent -que deliberava a Buenos Aires- amb les [[Instruccions de l'any XIII]], document elaborat durant el Congrés d'Abril que plasmava les bases teòriques sobre les idees d'Artigas, resumides en tres pilars fonamentals: ''Independència'', ''República'' i ''Federació''.
 
No obstant això, els diputats de Buenos Aires no van admetre als seus companys orientals, amb el supòsit d'estar mal triats segons el seu sistema d'elecció, que Artigas va desestimar per considerar-lo inadequat. En realitat, s'addueix que aquest rebuig va tenir motius polítics: Buenos Aires veia el federalisme com una teoria discordant, mentre que Artigas ho considerava, per contra, com a garantia de la unitat d'una nació. Aquesta ruptura amb Buenos Aires va obligar a Artigas a crear un projecte independent del seu, que contemplésrecollís les seves ambicions federalistes: la Lliga Federal. El Cap dels Orientals plantejava que la futura nació a concebre havia de ser formada per una mena de pactes interprovincials; És a dir, un govern local competent a cada província que s'ocupés dels seus assumptes interns, ja que creia que aquest era l'aspecte essencial per protegir la "''sobirania particular dels pobles''".
 
Llavors, cada província o unitat administrativa havia de posseir, a més del seu govern, la seva respectiva constitució i fins i tot el seu propi exèrcit, ja que Artigas creia en «''el dret dels pobles a guardar i tenir armes''». No obstant això, l'autonomia provincial estaria limitada per un govern central, que s'encarregaria d'administrar els assumptes comuns a tot el conjunt, que estaria basat en una constitució; Els pactes interprovincials que s'esmenten anteriorment. Tot això demostrava la influència que va tenir en Artigas l'experiència independentista i federalista nord-americana, ja que posseïa diversos textos de la mateixa (com la [[Declaració d'Independència dels Estats Units]] i la [[Constitució dels Estats Units]], així com les constitucions particulars d'alguns estats i un bon patrimoni de l'obra de [[Thomas Paine]]), a més de basar-se en l'antiga tradició foral hispànica. Mai s'ha sabut si Artigas plantejava un Estat federal o una confederació d'Estats.
753

modificacions

Menú de navegació