Walerà II de Limburg: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m neteja d'infotaules i altres canvis menors
m neteja i estandardització de codi
Línia 20: Línia 20:
*M. Yans, « ''Waleran II, dit Payen'' », Académie royale de Belgique, Biographie nationale, vol. 27
*M. Yans, « ''Waleran II, dit Payen'' », Académie royale de Belgique, Biographie nationale, vol. 27
{{Autoritat}}
{{Autoritat}}

{{ORDENA:Walera II De Limburg}} <!--ORDENA generat per bot-->
{{ORDENA:Walera II De Limburg}} <!--ORDENA generat per bot-->
[[Categoria:Ducs de Limburg]]
[[Categoria:Ducs de Limburg]]

Revisió del 11:46, 6 maig 2020

Infotaula de personaWalerà II de Limburg
Biografia
Naixement1085 Modifica el valor a Wikidata
Mort6 setembre 1139 Modifica el valor a Wikidata (53/54 anys)
Activitat
Ocupaciófeudatari Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDuc de Baixa Lotaríngia (1128–1139) Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa de Limburg Modifica el valor a Wikidata
CònjugeJudith of Guelders (en) Tradueix (1110 (Gregorià)–) Modifica el valor a Wikidata
FillsEnric II de Limburg, unknown daughter van Limburg-Arlon (en) Tradueix, Walerà III d'Arlon, Beatriu de Limburg, Gerard I van Limburg-Arlon Edelherr von Wassenberg (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesEnric I de Limburg Modifica el valor a Wikidata  i Adelheid von Pottenstein (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Walram II o Walerà II de Limburg, dit el Pagà (nascut vers 1085, mort el 1139) fou duc de Limburg i comte d'Arlon de 1119 a 1139 i duc de Baixa Lotaríngia de 1128 a 1139. Era fill d'Enric I, duc de Limburg i II de la Baixa Lotaríngia, i d'Adelaida de Pottenstein.

El seu sobrenom venia d'un baptisme tardà. El 1101, el seu pare havia rebut de l'emperador Enric IV, el ducat de Baixa Lorena, però el 1106, l'emperador Enric V li havia retirat per donar-lo a Godofreu I de Lovaina (V de Baixa Lotaríngia). Això va donar lloc a alguns odis familiars entre Lovaina i Limburg. Enric V va morir el 1125, i el nou emperador Lotari II va retirar la Baixa Lotaríngia a Godofreu de Lovaina, per donar-la a Walerà. Òbviament, Godofreu no va voler cedir el ducat a Walerà i li va impedir exercir la seva nova funció. El conflicte ràpidament es va convertir en lluita armada, amb motiu dels problemes sobre l'abadia de Saint-Truiden. L'any 1129, Walerà i el bisbe de Lieja, Alexandre de Jülich, van derrotar a Godofreu a Wilderen. Més tard, els dos rivals es van reconciliar, però Godofreu va continuar portant el títol de duc de la Baixa Lorena tot i no dominar ja el territori. Després de la mort de Walerà, Baixa Lotaríngia va anar a mans del fill de Godofreu de Lovaina, també anomenat Godofreu (II de Lovaina i VI de Baixa Lotaríngia).

A la mort de Lotari II, Walerà va recolzar l'elecció de Conrad III de Hohenstaufen i va romandre fidel a aquest. El 1129, va ser advocat-protector i mestre de boscos de Duisburg.

Matrimoni i fills

Es va casar el 1110 amb Jutta de Gueldre (1087 † 1151), senyora hereva de Wassenberg, filla de Gerard I Flaminius, comte de Gueldre. Van tenir a:

Referències

  • Genealogia
  • M. Yans, « Waleran II, dit Payen », Académie royale de Belgique, Biographie nationale, vol. 27