Abu-Ubayd al-Bakrí: diferència entre les revisions

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
neteja i estandardització de codi
m (neteja i estandardització de codi)
m (neteja i estandardització de codi)
'''Abu-Ubayd Abd-Al·lah ibn Abd-al-Aziz ibn Muhàmmad ibn Ayyub al-Bakrí''', més conegut com a '''Abu-Ubayd al-Bakrí''' o, simplement, '''al-Bakrí''' (vers [[1010]]-[[1094]]) fou un [[geògraf]] [[andalusí]], el més gran de l'[[Magrib|occident musulmà]] junt amb [[Al-Idrissí]]. Era fill d'[[Izz-ad-Dawla Abd-al-Aziz al-Bakrí]], que fou [[emir]] de [[Huelva]] (''Walba'') i [[Saltés]] (''Xaltix''), emirat fundat el [[1012]] i que va tenir un o dos sobirans, Izz-ad-Dawla Abd-al-Aziz al-Bakrí amb seguretat i potser el seu pare (avi del geògraf) [[Abu-Musab Muhàmmad ibn Ayyub|Abu-Mussab Muhàmmad ibn Ayyub]], ja que el [[1051]], sota pressió política i militar, va haver d'entregar l'emirat al rei [[Abbad ibn Muhàmmad al-Mútadid|al-Mútadid]] de [[Sevilla]]. La família es va establir a [[Còrdova]].
 
En aquest temps governava Còrdova la [[Banu Jàhwar|dinastia jahwàrida]] i el seu cap, [[Abu-l-Walid Muhàmmad ibn Jàhwar ar-Raixid]] va protegir la família.
 
El seu pare va morir vers el [[1064]]. Va ser alumne del cronista [[Ibn Hayyan]] i va treballar per la cort dels [[Banu Sumàdih]] d'[[al-Mariyya]] i per alguna altra. Quan van arribar els [[almoràvits]] a la Península ja havia escrit la major part de les seves obres i sembla que mai havia viatjat. Amb el [[soldà]] almoràvit es va establir a Còrdova on va morir l'octubre/novembre del [[1094]]
2.356.298

modificacions

Menú de navegació