Llebeig: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Revertides les edicions de 46.6.196.44. Si penseu que és un error, deixeu un missatge a la meva discussió.
Etiqueta: Reversió
Cap resum de modificació
Etiquetes: Edita des de mòbil Edició web per a mòbils
Línia 1: Línia 1:
{{Rosa dels vents}}
{{Rosa dels vents}}
El '''llebeig''' o '''garbí''' és el nom del [[vent]] càlid de component sud-oest. A les [[Illes Balears]] i al [[País Valencià]] s'anomena llebeig, exceptuant a [[Alacant]] que se'l coneix com a ''garbinet'', mentre que més al nord se li diu garbí, com és el cas de [[Barcelona]], on és molt freqüent durant l'estiu i a on arriba més net. Puix que pel seu origen, porta sorra abundosa i pols molt fina en suspensió procedent del desert del [[Sàhara]].
El '''llebeig''' o '''garbí''' és el nom del [[vent]] càlid de component sud-oest. A les [[Illes Balears]] i a la [[Comunitat Valenciana]] s'anomena llebeig, exceptuant a [[Alacant]] que se'l coneix com a ''garbinet'', mentre que més al nord se li diu garbí, com és el cas de [[Barcelona]], on és molt freqüent durant l'estiu i a on arriba més net. Puix que pel seu origen, porta sorra abundosa i pols molt fina en suspensió procedent del desert del [[Sàhara]].


El llebeig es produeix a conseqüència del moviment de [[borrasca|borrasques]] a la [[Mediterrània]] sud d'Oest a Est; aquest desplaçament provoca el moviment de masses d'aire tropical, càlides, seques i amb molta pols portada del Sàhara fins al sud-est de la [[península Ibèrica]].
El llebeig es produeix a conseqüència del moviment de [[borrasca|borrasques]] a la [[Mediterrània]] sud d'Oest a Est; aquest desplaçament provoca el moviment de masses d'aire tropical, càlides, seques i amb molta pols portada del Sàhara fins al sud-est de la [[península Ibèrica]].

Revisió del 14:09, 26 juny 2020

El llebeig o garbí és el nom del vent càlid de component sud-oest. A les Illes Balears i a la Comunitat Valenciana s'anomena llebeig, exceptuant a Alacant que se'l coneix com a garbinet, mentre que més al nord se li diu garbí, com és el cas de Barcelona, on és molt freqüent durant l'estiu i a on arriba més net. Puix que pel seu origen, porta sorra abundosa i pols molt fina en suspensió procedent del desert del Sàhara.

El llebeig es produeix a conseqüència del moviment de borrasques a la Mediterrània sud d'Oest a Est; aquest desplaçament provoca el moviment de masses d'aire tropical, càlides, seques i amb molta pols portada del Sàhara fins al sud-est de la península Ibèrica.

Normalment el llebeig és anticipat per la calima (boira càlida) que apareix a l'horitzó cap al Sud. El color característic de la calima és provocat per la gran quantitat de pols africana que duu.

L'aparició d'aquest vent anuncia l'arribada de la depressió que l'origina i que moltes vegades ve acompanyat de pluges fortes.

Vents de característiques semblants al llebeig prenen diferents noms a altres llocs de la Mediterrània com ara xaloc (nom d'origen italià, encara que bufa en direcció diferent al llebeig (sud-est), jamdino (al Marroc), qibli, Marin (a França), jugo (a Croàcia), etc. I fins i tot, paradoxalment, pot denominar-se llebeig el vent de sud-est, (zona més occidental de l'Alt Vinalopó).

Enllaços externs

Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a Llebeig

Josep Pla: El vent de garbí - L'horari