Francesc Manuel de los Herreros Schwager: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
{{Infotaula persona}}
Cap resum de modificació
Línia 6: Línia 6:


== Referències ==
== Referències ==
{{Referències}}
{{Infotaula persona}}


{{ORDENA:Herreros Schwager, Francisco Manuel de los}}
{{ORDENA:Herreros Schwager, Francisco Manuel de los}}

Revisió del 08:55, 27 juny 2020

Infotaula de personaFrancesc Manuel de los Herreros Schwager
Biografia
Naixement1817 Modifica el valor a Wikidata
El Pedernoso (província de Conca) Modifica el valor a Wikidata
Mort1903 Modifica el valor a Wikidata (85/86 anys)
Valldemossa (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Administrador Lluís Salvador d'Àustria-Toscana
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócientífic, periodista, escriptor Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsManuela de los Herreros Sorà Modifica el valor a Wikidata
ParentsManuel Bretón de los Herreros (cosí) Modifica el valor a Wikidata

Francisco Manuel de los Herreros Schwager (Pedernoso, Conca, Castella-la Manxa, 1817 - Valledmossa, 1913) va ser un científic, periodista i escriptor, que fou l'administrador de l'Arxiduc Lluís Salvador.

Biografia

Era cosí de l'escriptor Manuel Bretón de los Herreros. El 1836, un cop obtingut el títol de batxiller en filosofia a Barcelona, s'instal·là a Menorca on va ensenyar aritmètica i geometria aplicades a les arts en una càtedra gratuïta finançada per l'ajuntament de Maó. Parlava anglès, francès i alemany com el seu avi matern Antonio Schwager i el seu rebesavi mater Pere Ramis. Poc després es va traslladar a Mallorca on va ser secretari de la Junta Provincial del Cens, oficial primer de la Diputació Provincial de les Balears i oficial del Govern Polític.[1] El 1842 participà en la fundació de l'Escola Normal de Palma. Va ser catedràtic de psicologia de l'Institut Balear des de 1847, en fou director des de 1848 fins a 1900. Va ser catedràtic de matemàtiques i de cosmografia de l'Escola de Nàutica. Membre de la Reial Societat Econòmina Mallorquina d'Amics del País des de 1847, en va ser el president fins a la seva mort. El 1867 entrà en contacte amb l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria. Aviat en va ser l'administrador i un dels seus més directe col·laboradors. Va ser un dels principals compiladors de materials per a la redacció de Die Balearen i en corregí i n'amplià la primera traducció parcial al castellà (1886-1890). És autor de diverses obres teatrals i de memòries matemàtiques i científiques. Col·laborà en publicacions com "El Balear" i "Diario de Palma", L'Ajuntament de Palma li dedicà un carrer.

Referències

  1. «Herreros Schwager, Francisco Manuel de los». A: Dolç i Dolç, Miquel (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum 7. Palma: Promomallorca, p. 12. ISBN 84-8661702-2.