Francesc Manuel de los Herreros Schwager: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Etiqueta: editor de codi 2017
Etiqueta: editor de codi 2017
Línia 3: Línia 3:


== Biografia ==
== Biografia ==
Era cosí de l'escriptor [[Manuel Bretón de los Herreros]]. El 1836, un cop obtingut el títol de batxiller en filosofia a Barcelona, s'instal·là a Menorca on va ensenyar aritmètica i geometria aplicades a les arts en una càtedra gratuïta finançada per l'ajuntament de Maó. Parlava anglès, francès i alemany com el seu avi matern Antonio Schwager i el seu rebesavi mater [[Pere Ramis i Ramis|Pere Ramis]]. Poc després es va traslladar a Mallorca on va ser secretari de la Junta Provincial del Cens, oficial primer de la Diputació Provincial de les Balears i oficial del Govern Polític.<ref>{{GEM|7|12|Herreros Schwager, Francisco Manuel de los}}</ref> El 1842 participà en la fundació de l'Escola Normal de Palma. Va ser catedràtic de psicologia de l'[[Institut Balear]] des de 1847, en fou director des de 1848 fins a 1900. Va ser catedràtic de matemàtiques i de cosmografia de l'Escola de Nàutica. Les seves observacions sobre l'eclipse de sol de 1860 es publicaren al "Boletín del Observatorio Astronómico" de 1861. Membre de la [[Societat Econòmica Mallorquina d'Amics del País|Reial Societat Econòmina Mallorquina d'Amics del País]] des de 1847, en va ser el president fins a la seva mort. El 1867 entrà en contacte amb l'arxiduc [[Lluís Salvador d'Àustria-Toscana|Lluís Salvador d'Àustria]]. Aviat en va ser l'administrador i un dels seus més directe col·laboradors. Va ser un dels principals compiladors de materials per a la redacció de ''[[Die Balearen in Wort und Bild Geschildert|Die Balearen]]'' i en corregí i n'amplià la primera traducció parcial al castellà (1886-1890). Entre 1873 i 1874 va ser administrador del ferrocarril de Mallorca, quan es preparava la línia Palma-Inca. Va ser president de la Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de les Balears des de 1994 fins a la seva mort. És autor de diverses obres teatrals i de memòries matemàtiques i científiques. Col·laborà en publicacions com "El Balear" i "Diario de Palma", L'Ajuntament de Palma li dedicà un carrer.
Era cosí de l'escriptor [[Manuel Bretón de los Herreros]]. El 1836, un cop obtingut el títol de batxiller en filosofia a Barcelona, s'instal·là a Menorca on va ensenyar aritmètica i geometria aplicades a les arts en una càtedra gratuïta finançada per l'ajuntament de Maó. Parlava anglès, francès i alemany com el seu avi matern Antonio Schwager i el seu rebesavi mater [[Pere Ramis i Ramis|Pere Ramis]]. Poc després es va traslladar a Mallorca on va ser secretari de la Junta Provincial del Cens, oficial primer de la Diputació Provincial de les Balears i oficial del Govern Polític.<ref>{{GEM|7|12|Herreros Schwager, Francisco Manuel de los}}</ref> El 1842 participà en la fundació de l'Escola Normal de Palma. Va ser catedràtic de psicologia de l'[[Institut Balear]] des de 1847, en fou director des de 1848 fins a 1900. Va ser catedràtic de matemàtiques i de cosmografia de l'Escola de Nàutica. Les seves observacions sobre l'eclipse de sol de 1860 es publicaren al "Boletín del Observatorio Astronómico" de 1861. Membre de la [[Societat Econòmica Mallorquina d'Amics del País|Reial Societat Econòmina Mallorquina d'Amics del País]] des de 1847, en va ser el president fins a la seva mort. El 1867 entrà en contacte amb l'arxiduc [[Lluís Salvador d'Àustria-Toscana|Lluís Salvador d'Àustria]]. Aviat en va ser l'administrador i un dels seus més directe col·laboradors. Va ser un dels principals compiladors de materials per a la redacció de ''[[Die Balearen in Wort und Bild Geschildert|Die Balearen]]'' i en corregí i n'amplià la primera traducció parcial al castellà (1886-1890).<ref>{{Ref-web|url=http://www.eeif.es/veus/Herreros-Schwager-Francesc-Manuel-de-los/|títol=Herreros Schwager, Francesc Manuel de los|consulta=juny 2020|llengua=Català|editor=Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera|data=}}</ref> Entre 1873 i 1874 va ser administrador del ferrocarril de Mallorca, quan es preparava la línia Palma-Inca. Va ser president de la Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de les Balears des de 1994 fins a la seva mort. És autor de diverses obres teatrals i de memòries matemàtiques i científiques. Col·laborà en publicacions com "El Balear" i "Diario de Palma", L'Ajuntament de Palma li dedicà un carrer.


== Referències ==
== Referències ==

Revisió del 16:12, 27 juny 2020

Infotaula de personaFrancesc Manuel de los Herreros Schwager
Biografia
Naixement1817 Modifica el valor a Wikidata
El Pedernoso (província de Conca) Modifica el valor a Wikidata
Mort1903 Modifica el valor a Wikidata (85/86 anys)
Valldemossa (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Administrador Lluís Salvador d'Àustria-Toscana
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócientífic, periodista, escriptor Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsManuela de los Herreros Sorà Modifica el valor a Wikidata
ParentsManuel Bretón de los Herreros (cosí) Modifica el valor a Wikidata

Francisco Manuel de los Herreros Schwager (El Pedernoso, Conca, Castella-la Manxa, 1817 - Valldemossa, 1903) va ser un científic, periodista i escriptor, que fou l'administrador de l'Arxiduc Lluís Salvador.

Biografia

Era cosí de l'escriptor Manuel Bretón de los Herreros. El 1836, un cop obtingut el títol de batxiller en filosofia a Barcelona, s'instal·là a Menorca on va ensenyar aritmètica i geometria aplicades a les arts en una càtedra gratuïta finançada per l'ajuntament de Maó. Parlava anglès, francès i alemany com el seu avi matern Antonio Schwager i el seu rebesavi mater Pere Ramis. Poc després es va traslladar a Mallorca on va ser secretari de la Junta Provincial del Cens, oficial primer de la Diputació Provincial de les Balears i oficial del Govern Polític.[1] El 1842 participà en la fundació de l'Escola Normal de Palma. Va ser catedràtic de psicologia de l'Institut Balear des de 1847, en fou director des de 1848 fins a 1900. Va ser catedràtic de matemàtiques i de cosmografia de l'Escola de Nàutica. Les seves observacions sobre l'eclipse de sol de 1860 es publicaren al "Boletín del Observatorio Astronómico" de 1861. Membre de la Reial Societat Econòmina Mallorquina d'Amics del País des de 1847, en va ser el president fins a la seva mort. El 1867 entrà en contacte amb l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria. Aviat en va ser l'administrador i un dels seus més directe col·laboradors. Va ser un dels principals compiladors de materials per a la redacció de Die Balearen i en corregí i n'amplià la primera traducció parcial al castellà (1886-1890).[2] Entre 1873 i 1874 va ser administrador del ferrocarril de Mallorca, quan es preparava la línia Palma-Inca. Va ser president de la Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de les Balears des de 1994 fins a la seva mort. És autor de diverses obres teatrals i de memòries matemàtiques i científiques. Col·laborà en publicacions com "El Balear" i "Diario de Palma", L'Ajuntament de Palma li dedicà un carrer.

Referències

  1. «Herreros Schwager, Francisco Manuel de los». A: Dolç i Dolç, Miquel (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum 7. Palma: Promomallorca, p. 12. ISBN 84-8661702-2. 
  2. «Herreros Schwager, Francesc Manuel de los» (en català). Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera. [Consulta: juny 2020].