Diferència entre revisions de la pàgina «Tauler de densitat mitjana»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
cap resum d'edició
m (Primera ref)
m
[[Fitxer:MDF Sample.jpg|miniatura|Diversos taulers de MDF.]]
Un ''' taulerTauler de densitat mitjana''' o '''DM '''és un aglomerat elaborat amb fibres de [[fusta]] (que prèviament s'han desfibratnetejat i eliminat la [[lignina]] que posseïendesfibrat) aglutinades amb [[resina|resines]] sintètiques mitjançant forta [[pressió]] i [[calor]], en sec, fins a aconseguirobtenir una densitat mitjana. També se l'anomena DM (densitat mitjana) o MDF (les sigles de'' Medium Density Fibreboard '').<ref>{{GEC|21872584}}</ref>
 
Presenta una estructura uniforme i homogènia i una textura fina que permetdona quea les seves cares i cantells tinguin un acabat perfecte. Es treballa pràcticament igual que la fusta massissa, podent-laes pot fresar i tallar completamentsense esllenegar-se com els taulers de fibre a baixa densitat. L'estabilitat dimensional, al contrari que la fusta massissa, és òptima, però el seu pes és molt elevat. Constitueix una base excel·lent per aaplacar lesuna xapescapa decorativa de fusta., Ésde perfecte[[fòrmica]] així com per a lacar o, pintar. També es poto [[vernís|vernissar]] (encara que per les seves característiques no és necessari). S'encola (amb [[Adhesiu|cola blanca]]) fàcilment i sense problemes. Sol ser de color marró mitjà-fosc. i ésÉs un tauler de baix cost econòmic en el mercat actual.
 
RecomanableS'utilitza per a construir tota mena de mobles (funcionals o artístics) en què el pes no suposi cap problema o com a base per a [[Parquet|parquet laminat]] en aquest cas sobretot en la qualitat HDF.<ref>{{Ref-web|títol=Medium density fibreboard|url=https://europanels.org/the-wood-based-panel-industry/types-of-wood-based-panels-economic-impact/medium-density-fibreboard/|consulta=2020-06-28|llengua=Anglès|editor=European Panel Federation|data=}}</ref> Excel·lent com tapes de taules i bancs de treball. No és apte per a exterior ni condicions [[humitat|humides]]. Hi ha plaques de DM que porten un tractament antihumitat (hidròfug).
 
Bàsicament es fa servir en la indústria del [[moble]] (en [[ebenisteria]] per als fons d'armaris i calaixos pel fet que són molt barats i no es [[putrefacció|podreixen]] ni [[Corc de la fusta|corquen]]), la construcció i indústries afins, però també s'utilitza per fer talles i escultures enganxant diversos taulers fins a aconseguir el gruix adequat, com a suport o [[llenç]] de [[pintura]] aplicant una imprimació adequada de la seva superfície, de base per a maquetes, i com darrere de portafotos, pòsters i trencaclosques.
 
Principalment s'elabora amb ferritja o [[serradures]] fi de ''[[Pinus radiata]]'' fustes similars.
 
== Fabricació dels taulers MDF ==
 
Els taulers de MDF són produïts utilitzant troncs frescos de pi, seleccionats i sense escorça, provinents de plantacions generalment manejades sota el concepte d'una contínua i permanent reforestació. Els rulls es redueixen a estelles, després de la seva prèvia eliminació de l'escorça, les quals són rentades i posteriorment es sotmeten a un procés termomecànic de desfibrat. La fibra es barreja amb additius (resina, cera i urea) i finalment passa per un procés de premsat on s'aplica pressió i temperatura donant així origen al tauler de MDF. La producció a gran escala de MDF es va iniciar els anys 1980.
 
ElsPrincipalment taulerss'elabora deamb MDFferritja sóno produïts[[serradures]] utilitzantfi troncsde frescos''[[Pinus deradiata]]'' pi,fustes seleccionatssimilars. iTambé senses'utilizen escorça,deixalles provinentsde serradures o de plantacionsfusta generalmentreciclada. manejadesEls sotataulers elsón concepteproduïts d'unaamb contínuatroncs ifrescos permanentde pi reforestacióescorçats. Els rulls escorçats es redueixen a estelles, després de la seva prèvia eliminació de l'escorça, les quals són rentades i posteriorment es sotmeten a un procés termomecànic de desfibrat. La fibra es barreja amb additius (resina, cera i urea) i finalment passa per un procés deés premsat ona s'aplicaalta pressió i temperaturaen donantla aixíforma origeni alel tauler degruix MDFdesitjat. La producció a gran escala de MDF es va iniciar els anys 1980.
 
== Referències ==
102.795

modificacions

Menú de navegació