Consell Regional: diferència entre les revisions

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
neteja i estandardització de codi
(Infotaula d'organització #QQ16)
m (neteja i estandardització de codi)
{{polisèmia|Consell Regional (França)}}
{{infotaula d'organització}}
'''Consell Regional''' (''Consiglio regionale'') és un òrgan legislatiu representatiu de les [[Regions d'Itàlia]], previst a l'article 121 de la [[Constitució d'Itàlia]]. Els de les [[Regió amb Estatut Especial|regions amb estatut especial]] poden tenir nom propi, com el [[Consell de la Vall]] o [[Assemblea Regional Siciliana]]. Disposa d'un reglament propi, pressupost i personal, diferent de les juntes regionals.
 
== Eleccions ==
Els seus membres, anomenats consellers (''Consigliere''), són elegits entre els ciutadans italians residents a les regions sense vincle de mandat. És previst un sistema d'elecció proporcional amb premi de majoria, introduït per la llei 43/95, pel qual s'estableix un premi variable d'un cert nombre de consellers, l'efecte de la qual cosa és atribuir a la coalició o partit vencedor la majoria dels membres al Consell Regional. La llei determina els casos d'exclusions de l'electorat actiu i passiu. En són exclosos de l'electorat actiu els declarats en fallida i els posats a mesures de prevenció de seguretat, i del passiu els caps de policia, inspectors generals de seguretat pública, directors generals de ministeris, oficials de forces armades i magistrats. El càrrec de conseller és incompatible amb el de Parlamentari.
 
== Dissolució ==
El Consell regional pot ser dissolt per la finalització del mandat (5 anys), per la comissió d'actes contra la constitució italiana o greus violacions de lleis, per raons de seguretat nacional, per dimissió del president de la Junta Regional, per aprovació d'una moció de censura contra el president o per la dimissió de la majoria dels consellers.
 
== Composició i organització ==
Els consells regionals d'estatut ordinari són composts d'un mínim de 30 consellers i un màxim de 80, sobre la base de nombre de ciutadans residents. El Consell està format pels següents òrgans:
* '''President del Consell Regional''' (no de la Junta Regional), càrrec anàleg al de president de la [[Cambra dels Diputats]] o del [[Senat d'Itàlia|Senat]]. Dirigeix les discussions i treballs del Consell, i reglamenta els pressupostos.
* '''Ofici de la Presidència''', formada pel president del Consell, dos vicepresidents i dos secretaris. És competència seva el manteniment de la disciplina de les sessions del Consell i dirigir els funcions del mateix Consell.
* '''Comissions consiliàries''', que poden ser permanents o especials, amb funcions referents al procediment legislatiu o de control, investigació o coneixement sobre matèria regional.
* '''Grups consiliars''', segons la seva orientació política.
* '''Conferència de caps de grup''', constituïda per representants de diversos grups consiliars i presidida pel President del Consell. La seva funció és coordinar i programar el treball del Consell i de les comissions regionals.
 
== Funcions ==
* Legislatives : Deté les funcions legislatives sobre matèria de competència regional, en particular sobre les que en tinguin competència exclusiva, i sobre les que tenen competència complementària, en llei ordinària art. 17 de la Constitució italiana.
* Administratives : Deté funcions de policia de serveis de l'ens regional, organització del personal i reglament.
* De control : sobre les actuacions del President del Consell i de la Junta, aprova un pressupost i el balanç consuntiu de la regió pel que fa a l'exercisi anterior
* D'investigació : sobre matèries d'interès regional, mitjançant comissions conciliars constituïdes expressament per a això.
 
== Regions amb estatut especial ==
* A [[Sicília]], es diu Assemblea Regional i té 90 diputats regionals.
* A la Vall d'Aosta, es diu [[Consell de la Vall]] i té 35 membres .
* El de [[Friül-Venècia Júlia]], té 60 membres i desenvolupa la seva activitat a [[Trieste]]. La fórmula de jurament és en [[italià]], però tenen la potestat de repetir-la en [[furlà]], alemany o [[eslovè]].
* El de [[Trentino-Tirol del Sud]] té la seu a [[Bozen|Bolzano]] i [[Trento]], no és elegit directament, sinó que és compost dels consellers elegits pels consells provincials autònoms de Trento i Bolzano.
 
2.356.549

modificacions

Menú de navegació