Diferència entre revisions de la pàgina «Cultivar»

Salta a la navegació Salta a la cerca
7 octets eliminats ,  fa 6 mesos
m
neteja i estandardització de codi
m (neteja i estandardització de codi)
m (neteja i estandardització de codi)
És una planta cultivada que ha estat seleccionada i a la qual s'ha donat un nom únic per raó de les seves característiques útils o decoratives. Generalment és distingible de plantes similars i quan és propagada manté les seves característiques. Donar nom a una cultivar s'ha de fer conforme les normes del ''[[Codi Internacional de Nomenclatura per a Plantes Cultivades]]'' (en anglès: ''International Code of Nomenclature for Cultivated Plants'', el ''[[ICNCP]]'' o abreujadament Cultivated Plant Code). Per aquest organisme la cultivar ha de ser distingible d'altres cultivars i ha de ser possible la propagació, de la forma prescrita per aquesta cultivar, ja sia per via sexual o asexual.
 
La paraula ''cultivar'', va ser creada per [[Liberty Hyde Bailey]]. El concepte va ser adoptat oficialment en el XIII Congrés d'Horticultura, realitzat a Londres el [[1952]], amb l'objectiu de distingir les varietats cultivades de les que naturalment es van produint. El terme cultivar no pot ser intercanviat amb el de varietat botànica.<ref>[http://www.hort.purdue.edu/hort/courses/HORT217/Nomenclature/description.htm HORT217 - Woody Landscape Plants - Department of Horticulture and Landscape Architecture - Purdue University<!-- Bot generated title -->]</ref>
 
== Naturalesa d'una cultivar ==
Una cultivar és una varietat particular d'una [[espècie]] o un [[híbrid]] que ha estat cultivat o reconegut com a cultivar sota la ''ICNCP''. El concepte és usat amb pragmatisme i serveix a les necessitats pràctiques de l'[[horticultura]], l'[[agronomia]] i la ciència [[forestal]]. La planta escollida com a cultivar ha d'haver estat criada deliberadament, seleccionada de plantes en cultiu o descobertes en la natura. Les cultivars poden haver estat obtinguts asexualment [[Clon|clons]] o sexualment per llavors.
 
No hi ha necessàriament una relació entre una cultivar i un [[genoma]] particular. El ''ICNCP'' fa èmfasi en el fet que diferents plantes cultivades poden ser acceptades com a diferents cultivars fins i tot si tenen el mateix genoma, mentre, al contari, plantes cultivades amb diferents genomes poden ser la mateixa cultivar.
 
Unes cultivars poden ser recol·lectats de la natura mentre altres cultivars són estrictament artificials: les plantes han de ser renovades cada vegada, com en el cas dels híbrids F1 (de primera generació). No es requereix que una cultivar s'hagi de reproduir per ell mateix. Moltes cultivars són clons i es propaguen per [[esqueix]] o per [[empelt]], etc.
 
Les cultivars inclouen moltes plantes de jardí i d'alimentació: '[[Golden Delicious]]' és una [[pomera]] reproduïda per esqueix o per empelt, 'Red Sails' i 'Great Lakes' són [[enciam]]s propagats per llavors. ''[[Hosta]]'' i ''[[Hemerocallis]]'' són cultivars de plantes ornamentals propagades per micro propagació o divisió.
== Nomenclatura ==
[[Fitxer:Viola x hybrida 'Clear Crystals Apricot', SC, Vic., 15.9.2007.jpg|miniatura|Un cultivar de viola]]
Les cultivars són identificats per un nom únic i distintiu. Els noms de les cultivars estan regulats pel ''International Code of Nomenclature for Cultivated Plants'', estan registrats per l'[[International Cultivar Registration Authority]] (ICRA) i conforme les regles de l'ISHS [[International Society for Horticultural Science]] (ISIS)Commissió per la Nomenclatura i el Registre de Cultivars. Les cultivars poden tenir una [[marca registrada]].
 
Un '''nom de cultivar''' consisteix en un [[nom botànic]] (d'un gènere, espècie, [[tàxon]] intraespecífic, híbrid interespecífic o híbrid intergenèric seguit per l'[[epítet]] de la cultivar (entre cometes simples).. Els epítets de les cultivars publicats abans d'1 de gener de 1959 sovint tenen una forma llatina i poden ser confosos amb l'epítet específic botànic.
 
:''Cryptomeria japonica'' 'Elegans'
* [http://www.hcs.ohio-state.edu/hcs/TMI/HORT234/Nomenclature.html The Language of Horticulture]
* [http://www.rhs.org.uk/learning/publications/plantsman/0605/opinion.asp Opinion piece by Tony Lord] (from ''[[The Plantsman (journal)|The Plantsman]]'' magazine)
* [http://www.fao.org/hortivar HORTIVAR - The FAO Horticulture Cultivars Performance Database]
 
== Referències ==
1.983.855

modificacions

Menú de navegació