Enric d'Orleans (comte de París): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: ja:アンリ (パリ伯)
Línia 39: Línia 39:
[[de:Henri Robert Ferdinand Marie Louis Philippe d’Orléans]]
[[de:Henri Robert Ferdinand Marie Louis Philippe d’Orléans]]
[[en:Henri, comte de Paris]]
[[en:Henri, comte de Paris]]
[[es:Enrique, conde de París]]
[[es:Enrique de Orleans, conde de París (1908-1999)]]
[[fr:Henri d'Orléans (1908-1999)]]
[[fr:Henri d'Orléans (1908-1999)]]
[[it:Enrico d'Orléans]]
[[it:Enrico d'Orléans]]

Revisió del 22:48, 16 jul 2008

Enric d'Orleans, comte de París (Tiérache (França) 1908 - París 1999). Cap de la casa d'Orleans des de l'any 1940 i fins a la seva mort. Conegut amb el títol orleanista de comte de París es convertí amb la seva muller, Isabel del Brasil, un habitual de les pàgines de la premsa rosa europea.

Nascut el dia 5 de juliol de l'any 1908 al Castell de Nouvion-en-Thiérache al departament d'Aise a França essent fill del príncep Joan d'Orleans i de la princesa Elisabet d'Orleans. Els seus avis eren, per via paterna, el príncep Robert d'Orleans, duc de Chartres, i la princesa Francesca d'Orleans mentre que per via materna ho era el príncep Felip d'Orleans i la princesa Maria Isabel d'Orleans.

El comte de París cresqué a Larache on el seu pare, el duc de Guisa, posseïa una important finca familiar. Posteriorment estudià a la prestigiosa Universitat de Lovaina. L'any 1939 declinà ingressar a l'exèrcit anglès i al francès i s'allistà a la Legió Francesa.

Casat l'any 1931 amb la princesa Isabel del Brasil, filla del príncep Pere del Brasil i l'aristòcrata bohèmia, comtessa Elisabeth Dobrzensky de Dobrzenicz. La parella tingué onze fills:

  • SAR el príncep Francesc d'Orleans nascut el 1935 a Manoir d'Anjou a Bèlgica i mort en acte de guerra a Algèria el 1960.

Al llarg de la seva vida va perdre l'enorme fortuna de la casa dels Orleans: es vengué les finques de Larache i les que la família posseïa a Bèlgica, s'hagueren de subastar les joies, mobles i pintures de la família, i moltes altres propietats repartides per tot França foren malvenudes per paliar els deutes contrets pels comtes. A més a més, gran part d'aquesta fortuna, valora en 60 milions d'euros, serví per mantenir aventures extramatrimonials del comte de París la qual cosa li valgué el divorci l'any 1986 i una querella que l'enfrontà amb cinc dels seus fills els quals ell desheredà.

L'any 1986 retirà el títol de delfí de França i el comtat de Clermont al seu fill hereu com a conseqüència d'haver contret matrimoni morganàtic fora de l'Església catòlica. També eliminà els drets dinàstics dels seus fills, els prínceps Miquel d'Orleans i Thibaut d'Orleans per haver-se casat morganàticament. Posteriorment restaurà els drets del príncep hereu i aquest féu el mateix amb els drets de Miquel i Thibaut.

Morí d'un càncer de pròstata l'any 1999 i es enterrat a la Catedral de Dreux.