Euric: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: gl:Eurico
m Robot afegeix: ja:エウリック
Línia 33: Línia 33:
[[got:𐌰𐌹𐍅𐌰𐍂𐌴𐌹𐌺𐍃]]
[[got:𐌰𐌹𐍅𐌰𐍂𐌴𐌹𐌺𐍃]]
[[it:Eurico]]
[[it:Eurico]]
[[ja:エウリック]]
[[nl:Eurik]]
[[nl:Eurik]]
[[nn:Eurik]]
[[nn:Eurik]]

Revisió del 22:49, 16 jul 2008

Estàtua a Madrid (J. Porcel, 1750-53).

Euric, també conegut com a Evaric o Erwig (415-484) fou un rei visigot de Tolosa del 466 al 484, germà de Teodoric II i casat amb Ragnagilda, filla suposada de Meroveu, rei dels francs.

Al començament del seu regnat la situació originària del regne de Tolosa en relació amb l'Imperi Romà havia evolucionat tant, que ja obrava amb completa independència. Va emprendre aleshores per compte propi, sense pactar previament amb els romans, activitats expansives a la Gal·lia i a Hispània; les primeres, amb l’excusa d’oposar-se al reconeixement de l’emperador Antemi, i les segones, amb la d'ajudar els visigots que encara lluitaven contra els sueus.

En 476 va expandir els territoris visigots des del riu Loira fins l'Ebre, conquerint Barcelona i Tarragona mercè els esforços d'Heldefred el 480, expandint-se cap el sud de la Península Ibèrica. Alhora, al nord va lluitar contra francs i saxons, i matà el cap dels bagaudes de la vall del Fresser. Va aconseguir el reconeixement dels seus dominis per l'emperador Juli Nepós, fet que significà la separació formal i de fet, d'aquests territoris respecta l'imperi romà. També va crear el primer codi legal visigot, el Codex Eurici (Codi d'Euric).

Enllaços



Precedit per:
Teodoric II
Rei visigot
Succeït per:
Alaric II