Vés al contingut

Efecte YORP: diferència entre les revisions

3 octets eliminats ,  fa 2 anys
m
neteja i estandardització de codi
m (Correcció nom "Iarkovski")
m (neteja i estandardització de codi)
{{millorar traducció|fr|Effet YORP|data=desembre de 2017}}
 
L''''efecte YORP''' (de les inicials de Iarkovski - O'Keefe - Radzievskii - Paddack), és una variació de segon ordre de l'[[efecte Iarkovski]] que causa que un cos petit (com un [[asteroide]]) giri molt ràpid o molt lent. El terme el va introduir el Dr. [[David P. Rubincam]] l'any [[2000]].<ref name="dr">{{en}} David Rubincam : « ''Radiative spin-up and spin-down of small asteroids'' », Icarus (2000).</ref>
 
Concretament, la influència d'aquest efecte en un cos està molt unida a la superfície i la formació: és absolutament zero, per exemple, un [[el·lipsoide]] perfecte o un cos [[conductor elèctric|perfectament conductor]].
 
==Conseqüències de l'efecte YORP==
Tot i que es tracta d'una força feble i incommensurable, el seu efecte al llarg de milions d'anys està lluny de ser insignificant. Els astrònoms pensen que l'efecte YORP podria ser responsable de fer rotar als asteroides a velocitats capaços de destruir-los, i potser permetre així la formació d'asteroides dobles. Altres poden ser frenats fins a aconseguir que triguin diversos dies en completar un gir al voltant del seu [[moviment circular|eix]].
 
La mida i la forma afecta la quantitat de l'efecte. Els objectes més petits canviaran el seu gir molt més ràpidament. Així l'asteroide [[(951) Gaspra]], amb un radi de 6 quilòmetres i un [[semieix major]] de 2,21 [[Unitat astronòmica |UA]], trigaria 240 milions d'anys a canviar el seu període de rotació de 12 a 6 hores i viceversa. Si Gaspra fos més petit en un factor de 10 (amb un radi de 500 metres), el seu gir el partiria en dos en només uns milions d'anys. L'efecte de YORP s'intensifica quan els objectes estan més a prop del Sol 1 UA, Gaspra hauria doblat o partit per dos la seva proporció del gir en només 100 000 anys. Aquest és un mecanisme comú perquè es puguin formar els [[Sistema binari (astronomia)|asteroides binaris]], i pot ser més corrent que el mecanisme de les col·lisions.
 
== Vegeu també ==
* [[Rotació en l'espai]]
* [[Efecte Yarkovsky|Efecte Iarkovski]]
* [[Efecte Magnus]], encara que afectada per les forces de molt diferent naturalesa, també es refereix a un canvi de trajectòria de rotació de l'objecte en moviment.
2.429.600

modificacions