Amalur: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m |miniatura|dreta -> |miniatura
m Enllaços a Google Llibres en català
Línia 8: Línia 8:


== Bibliografia ==
== Bibliografia ==
* Andrés Ortiz-Osés, ''[http://books.google.cat/books?id=UJc5BQ0G10YC&pg=PA85&dq=amalur&hl=es&sa=X&ei=eYzYT6vcG8eZ8QOFipH6Ag&ved=0CE4Q6AEwBg#v=onepage&q=amalur&f=false Antropología simbólica vasca]'', Anthropos Editorial del Hombre, 1985, {{ISBN|84-85887-84-0}}.
* Andrés Ortiz-Osés, ''[http://books.google.cat/books?id=UJc5BQ0G10YC&pg=PA85&dq=amalur&hl=ca&sa=X&ei=eYzYT6vcG8eZ8QOFipH6Ag&ved=0CE4Q6AEwBg#v=onepage&q=amalur&f=false Antropología simbólica vasca]'', Anthropos Editorial del Hombre, 1985, {{ISBN|84-85887-84-0}}.
* Patxi Xabier Lezama Perier, ''[https://www.liburubila.euskadi.eus/Record/000001222429 Mitología vasca]'', Euskadiko Irakurketa Publikoko Sarea.
* Patxi Xabier Lezama Perier, ''[https://www.liburubila.euskadi.eus/Record/000001222429 Mitología vasca]'', Euskadiko Irakurketa Publikoko Sarea.



Revisió del 21:51, 5 jul 2020

Aquest article tracta sobre deessa basca. Si cerqueu la coalició política, vegeu «Amalur (coalició)».
Infotaula personatgeAmalur

Modifica el valor a Wikidata
Tipusdeïtat de la Terra Modifica el valor a Wikidata
Context
Mitologiamitologia basca Modifica el valor a Wikidata
Dades
PseudònimAma Lur i Ama Lurra Modifica el valor a Wikidata
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsEguzki Amandre i Ilargi Modifica el valor a Wikidata
Altres
DominiTerra Modifica el valor a Wikidata
Equivalentmare Terra i Mari Modifica el valor a Wikidata
Eguzkilore a la porta d'un caseriu al País Basc

Amalur (en basc, 'Mare Terra' o 'Terra Mare') és una dea de la mitologia basca (relacionada i de vegades confosa amb Mari), creadora de la germana lluna (Ilazki, Ilargi), el germà sol (Ekhi, Eguzki) i l'Eguzkilore ('flor sol', carlina acaulis), flor semblant al card molt abundant al País Basc i que es col·loca a les portes de les cases per espantar els genis, les bruixotes (sorginak), les lamies i els esperits malignes, ja que es creia que si algun pretenia entrar a la casa i trobava una Eguzkilore, havia de parar-se per comptar els nombrosíssims pèls o bràctees de la inflorescència i el dia el sorprenia sense haver acabat la seva tasca.

Vegeu també

Bibliografia