Diferència entre revisions de la pàgina «Gustav Stresemann»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m (→‎top: normalitzar comodins càrrecs, replaced: a_etiqueta → a_etiqueta AWB)
El [[1907]] fou elegit diputat al Parlament Alemany dins les files del Patit Nacional-Liberal, més endavant anomenat Partit Popular, un grup polític de dretes, nacionalista i expansionista que va tardar a acceptar el règim republicà i democràtic implantat per la [[Constitució de Wiemar]] de [[1919]].
 
La seva visió política es moderà amb el temps i va dur alel seu partit, que liderà des de [[1917]], a acceptar les clàusules del [[Tractat de Versalles]] després de la [[Primera Guerra Mundial]], i va recuperar l'entesa amb les potències occidentals per tal de rellançar la influència econòmica i política d'Alemanya a l'exterior.
 
El [[1923]] Stresemann fou escolliescollit [[canceller d'Alemanya|canceller]] de la gran coalició de govern que pretenia resoldre la crítica situació econòmica i política del país, agravadaagreujada en aquells moments per l'ocupació de la conca minera de la [[Regió del Ruhr]] per [[França]] com a garantia de cobrament de les indemnitzacions de guerra que l'estat alemany havia de pagar a l'estat francès però que realment no podia afrontar. Stresemann va canviar de política per tal de buscar una sortida negociada al problema francès i va aconseguir estabilitzar les relacions entre ambdós països. Tot i els avanços va haver de fer front a un [[cop d'Estat]] per part–frustrat– de l'ultranacionalista [[Adolf Hitler]] i, posteriorment, va perdre el suport del poble i del seu partit i va caure del poder el mateix any, tot i que mantingué el ministeri d'Afers Exteriors en tots els governs posteriors i fins a la seva mort.
 
La seva política de diàleg i consens va aconseguir enfortir la posició internacional d'[[Alemanya]], així com la seva estabilitat interna. Va millorar les relacions amb el [[Regne Unit]] acceptant el [[Pla Dawes]] per al pagament de les indemnitzacions de guerra ([[1924]]); va aconseguir signar amb el primer ministre francès [[Aristide Briand]] el [[Tractat de Locarno]] l'any [[1925]] per aconseguir estabilitzar les fronteres al Rhur; va aconseguir l'ingrés d'Alemanya en la [[Societat de Nacions]] amb un lloc permanent al Consell ([[1926]]); forçà la retirada del control militar dels aïllats en territori alemany ([[1927]]) i donà suport al [[Pacte Briand-Kellogg]] de ''renúncia a la utilització de la guerra en les relacions internacionals'' ([[1928]]).
1.355

modificacions

Menú de navegació