Tefnakht: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Espais durs
m Enllaços a Google Llibres en català
Línia 16: Línia 16:
[[Plutarc]] el va denominar '''''Tecnatis''''' i [[Diodor de Sicília]] '''''Tnefaktos'''''.
[[Plutarc]] el va denominar '''''Tecnatis''''' i [[Diodor de Sicília]] '''''Tnefaktos'''''.


Tefnajt, no era d'origen libi, com es pensava des de fa molt temps, sinó d'una família de sacerdots, de Saïs, d'origen desconegut,<ref>P.R. Del Francia, "Di una statuette dedicate ad Amon-Ra dal grande capo dei Ma Tefnakht nel Museo Egizio di Firenze", S. Russo (ed.) Atti del V Convegno Nazionale di Egittologia e Papirologia, Firenze, 10-12 dicembre 1999, Firenze, 2000, 63-112, 76-82</ref> va establir la seva capital a [[Sais]], on va ser governant de 742 a 727 aC. Va constituir una aliança amb altres dirigents menors de la regió del [[delta del Nil]] per recuperar el [[Regne Mitjà d'Egipte]] i l'[[Alt Egipte]], que estaven sota influència del rei [[regne de Kush|kushita]] [[Piye]].<ref>{{ref-llibre |títol=Ancient Egypt and the Near East |pàgines=45 |editorial=Marshall Cavendish Corporation |any=2010 |isbn=0761479341 |url=https://books.google.es/books?id=3-kshvab3k4C&pg=PA45&dq=22nd+Dynasty+libyans&hl=ca&sa=X&ved=0ahUKEwivyuj5w-foAhVIhlwKHcA-BYQQ6AEIRDAD#v=onepage&q=22nd%20Dynasty%20libyans&f=false |llengua=anglès}}</ref> Tefnajt va ser capaç de capturar moltes ciutats de la regió del delta, fent-se considerablement més poderós que qualsevol dels seus predecessors de les dinasties XXII o XXIII.
Tefnajt, no era d'origen libi, com es pensava des de fa molt temps, sinó d'una família de sacerdots, de Saïs, d'origen desconegut,<ref>P.R. Del Francia, "Di una statuette dedicate ad Amon-Ra dal grande capo dei Ma Tefnakht nel Museo Egizio di Firenze", S. Russo (ed.) Atti del V Convegno Nazionale di Egittologia e Papirologia, Firenze, 10-12 dicembre 1999, Firenze, 2000, 63-112, 76-82</ref> va establir la seva capital a [[Sais]], on va ser governant de 742 a 727 aC. Va constituir una aliança amb altres dirigents menors de la regió del [[delta del Nil]] per recuperar el [[Regne Mitjà d'Egipte]] i l'[[Alt Egipte]], que estaven sota influència del rei [[regne de Kush|kushita]] [[Piye]].<ref>{{ref-llibre |títol=Ancient Egypt and the Near East |pàgines=45 |editorial=Marshall Cavendish Corporation |any=2010 |isbn=0761479341 |url=https://books.google.cat/books?id=3-kshvab3k4C&pg=PA45&dq=22nd+Dynasty+libyans&hl=ca&sa=X&ved=0ahUKEwivyuj5w-foAhVIhlwKHcA-BYQQ6AEIRDAD#v=onepage&q=22nd%20Dynasty%20libyans&f=false |llengua=anglès}}</ref> Tefnajt va ser capaç de capturar moltes ciutats de la regió del delta, fent-se considerablement més poderós que qualsevol dels seus predecessors de les dinasties XXII o XXIII.


Abans de prendre el títol no reial de "Gran cap de l'oest", Tefnajt va aconseguir estendre la seva influència cap al sud, capturant la ciutat de [[Memfis]] i assetjant la ciutat d'[[Heracleòpolis]], que era aliada del rei kushita. Això va causar que s'enfrontés amb la poderosa oposició de Piye, especialment després que ''Nimlot'', el governant d'[[Hermòpolis Magna|Hermòpolis]] desertés de la influència de Piye, i s'aliés amb ell.
Abans de prendre el títol no reial de "Gran cap de l'oest", Tefnajt va aconseguir estendre la seva influència cap al sud, capturant la ciutat de [[Memfis]] i assetjant la ciutat d'[[Heracleòpolis]], que era aliada del rei kushita. Això va causar que s'enfrontés amb la poderosa oposició de Piye, especialment després que ''Nimlot'', el governant d'[[Hermòpolis Magna|Hermòpolis]] desertés de la influència de Piye, i s'aliés amb ell.

Revisió del 13:31, 14 jul 2020

Infotaula de personaTefnajt

Informació personal de Tefnajt
Biografia
Naixementsegle VIII aC Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle VIII aC Modifica el valor a Wikidata
  Faraó d'Egipte
c. 740 aC. – 718 aC.
Nom de Sa-Ra (Nomen)
Sajet
Fill de Jet
Sajet
Fill de Jet
Biknub
Horus d'Or
Shepesesra
Noble com Ra
Tafnajt
Tefnajt
Activitat
Ocupacióestadista Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolFaraó Modifica el valor a Wikidata
Famíliadinastia XXIV
FillsBakenrenef Modifica el valor a Wikidata

Tefnajt o Shepsesra va ser el dignatari fundador de la relativament breu dinastia XXIV d'Egipte, regnat de circa 740 a 718 aC (von Beckerath).

Plutarc el va denominar Tecnatis i Diodor de Sicília Tnefaktos.

Tefnajt, no era d'origen libi, com es pensava des de fa molt temps, sinó d'una família de sacerdots, de Saïs, d'origen desconegut,[1] va establir la seva capital a Sais, on va ser governant de 742 a 727 aC. Va constituir una aliança amb altres dirigents menors de la regió del delta del Nil per recuperar el Regne Mitjà d'Egipte i l'Alt Egipte, que estaven sota influència del rei kushita Piye.[2] Tefnajt va ser capaç de capturar moltes ciutats de la regió del delta, fent-se considerablement més poderós que qualsevol dels seus predecessors de les dinasties XXII o XXIII.

Abans de prendre el títol no reial de "Gran cap de l'oest", Tefnajt va aconseguir estendre la seva influència cap al sud, capturant la ciutat de Memfis i assetjant la ciutat d'Heracleòpolis, que era aliada del rei kushita. Això va causar que s'enfrontés amb la poderosa oposició de Piye, especialment després que Nimlot, el governant d'Hermòpolis desertés de la influència de Piye, i s'aliés amb ell.

Un parell de trobades navals a l'Egipte Mitjà aviat van confirmar més avançaments de la coalició de Tefnajt en territoris de Piye, encara que Memfis va ser recuperada ràpidament pels kushites. Després de diverses campanyes, els aliats de Tefnajt es van rendir davant de Piye i Tefnajt es va trobar aïllat. Finalment, es va sotmetre al monarca kushita i el va jurar lleialtat, però es va negar a presentar-se davant seu.

Aquests esdeveniments estan gravats en la Gran estela de la Victòria que Piye va erigir el dia de Cap d'Any, en el seu vint-i-unè any de regnat. Poc de temps després, Piye va tornar a la seva llar, a Gebel Barkal, Kush, i mai més va retornar a l'Egipte.

Malgrat aquesta derrota, Tefnajt va romandre com a governador de la seva regió, i passat un temps va aconseguir reafirmar el seu poder en tota la regió de delta, el Baix Egipte.

Predecessor:
Iuput II
Faraó
Dinastia XXIV
Successor:
Bakenrenef

Referències

  1. P.R. Del Francia, "Di una statuette dedicate ad Amon-Ra dal grande capo dei Ma Tefnakht nel Museo Egizio di Firenze", S. Russo (ed.) Atti del V Convegno Nazionale di Egittologia e Papirologia, Firenze, 10-12 dicembre 1999, Firenze, 2000, 63-112, 76-82
  2. Ancient Egypt and the Near East (en anglès). Marshall Cavendish Corporation, 2010, p. 45. ISBN 0761479341. 

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tefnakht