Viguera: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Pàgina nova, amb el contingut: «{{Infotaula de municipi|de |Viguera| |topònim = Viguera |escut = |bandera = |localització = [[Image:Viguera - La Rioja (Spain) - Municipality Map.svg|225p...».
 
Cap resum de modificació
Línia 48: Línia 48:


'''Viguera''' és un municipi de [[la Rioja]], a la regió de la [[Rioja Mitjana]], dins la subcomarca de [[Camero Nuevo]].
'''Viguera''' és un municipi de [[la Rioja]], a la regió de la [[Rioja Mitjana]], dins la subcomarca de [[Camero Nuevo]].
== Història ==
La primera cita documental apareix en la crònica [[berber]] [[Ajbar Machmua]], que narra com [[Abd al Rahman I]] va recuperar La Rioja en el [[759]], després d'haver estat conquistada per [[Alfons I d'Astúries]] l'any [[755]]. Particularment comenta que després de prendre el castell de Viguera, Abd al Rahman I va travessar tota La Rioja i va penetrar a [[Àlaba]]. Va ser una de les fortificacions que van tenir els [[Banu Qasi]] per a defensar La Rioja de les escomeses cristianes.


En la segona meitat del [[segle IX]], [[Lubb ibn Musa]], un dels fills de [[Musa II]], va reconstruir la fortalesa. Lubb va morir caçant cérvols després de desballestar-se un braç a l'enganxar-se'l en un arbre, i fou enterrat en la localitat. En la Reconquesta el fet més important de la zona és la caiguda del Regne de Viguera que passa de mans dels musulmans altra vegada als cristians, però aquesta vegada no com Regne de Viguera,si no com part del [[Regne de Navarra]], encara que posteriorment aquesta zona passaria a les mans del Sr. de Cameros, formant també parteix del Senyoriu de Cameros.


{{Municipis de la Rioja}}
{{Municipis de la Rioja}}

Revisió del 16:12, 23 jul 2008

Plantilla:Infotaula geografia políticaViguera
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 42° 18′ 29″ N, 2° 32′ 01″ O / 42.308055555556°N,2.5336111111111°O / 42.308055555556; -2.5336111111111
EstatEspanya
CCAALa Rioja
ProvínciaProvíncia de La Rioja
RegióRioja Mitjana
CapitalViguera Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població378 (2023) Modifica el valor a Wikidata (9,06 hab./km²)
Llengua utilitzadaCastellà
Geografia
Part de
Superfície41,72 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud689
Limita amb
PatrociniSanta Anna Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• Alcalde Modifica el valor a WikidataIsidro Francisco Jalón González Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal26121
Fus horari
Codi INE26165 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webaytoviguera.org Modifica el valor a Wikidata

Viguera és un municipi de la Rioja, a la regió de la Rioja Mitjana, dins la subcomarca de Camero Nuevo.

Història

La primera cita documental apareix en la crònica berber Ajbar Machmua, que narra com Abd al Rahman I va recuperar La Rioja en el 759, després d'haver estat conquistada per Alfons I d'Astúries l'any 755. Particularment comenta que després de prendre el castell de Viguera, Abd al Rahman I va travessar tota La Rioja i va penetrar a Àlaba. Va ser una de les fortificacions que van tenir els Banu Qasi per a defensar La Rioja de les escomeses cristianes.

En la segona meitat del segle IX, Lubb ibn Musa, un dels fills de Musa II, va reconstruir la fortalesa. Lubb va morir caçant cérvols després de desballestar-se un braç a l'enganxar-se'l en un arbre, i fou enterrat en la localitat. En la Reconquesta el fet més important de la zona és la caiguda del Regne de Viguera que passa de mans dels musulmans altra vegada als cristians, però aquesta vegada no com Regne de Viguera,si no com part del Regne de Navarra, encara que posteriorment aquesta zona passaria a les mans del Sr. de Cameros, formant també parteix del Senyoriu de Cameros.