Diferència entre revisions de la pàgina «La recerca del foc»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
neteja i estandardització de codi
m (Plantilla de format de referències)
m (neteja i estandardització de codi)
== La qüestió del realisme ==
La promoció de la pel·lícula va posar per davant que les situacions i tries de la posada en escena no era contràries als coneixements científics de l'època. Tanmateix, nombrosos punts són en desacord, de vegades profund, amb les dades disponibles en el moment de la realització de la pel·lícula.
* L'acció està situada fa 80.000 anys i associa espècies humanes no contemporànies, en boscos caducifolis com si fos Europa. Els Ulam (Oulhamr en la novel·la original de J.-H. Rosny) i els Kzamm presenten trets anatòmics que recorden els [[Home de Neandertal|Neandertals]] i els Ivaka evoquen homes anatòmicament moderns (Homo sapiens). Hi ha la presència d'una altra espècie desapareguda en aquesta època (Wagabou, Homo erectus).
* La importància del foc com a agent de subsistència del grup que els protegeix del fred i allunya les bèsties ferotges, aixeca potser més del clixé i de la imaginació condicionada que de la realitat prehistòrica: el gènere ''Homo'' va aparèixer fa més de 3 milions d'anys i els seus representants han sobreviscut sense foc fins a - 400.000 anys en una Europa de clima més suau.
* Alguns pretenen que la noció mateixa de guerra és un anacronisme pel [[Paleolític]].<ref>Laurence Keeley dans ''Les guerres préhistoriques'' (Éditions du Rocher) estime au contraire que les conflits de chasseurs cueilleurs étaient plus meurtriers que nos guerres modernes.</ref>
* La imatge associada als humans en la pel·lícula és la d'una animalitat grollera, sense mesura amb la imatge de les produccions materials i les realitzacions testificades dels grups humans de fa 80.000 anys: marxa i gestualització simiesca (la [[Bipedisme|bipedia]] té més de 3 milions d'anys !), absència d'atenció pels morts (els primeres sepultures tenen 100.000 anys), útils lítics pràcticament inexistents, reflexes animals.
* Paradoxalment, una de les escasses temptatives de humanització dels Ulam, el fàstic de l'[[Canibalisme|antropofagia]], no és adquirida, ja que aquesta ha testificat tot al llarg del Paleolític i més enllà, tot i que la seva pràctica no era generalitzada.
1.977.979

modificacions

Menú de navegació