Diferència entre revisions de la pàgina «Lideratge»

Salta a la navegació Salta a la cerca
9 octets eliminats ,  fa 1 any
m
neteja i estandardització de codi
m (neteja i estandardització de codi)
 
== Categories i tipus de líder ==
 
* Líder [[autocràcia|autocràtic]]
* Líder [[democràcia|democràtic]]
'''En segon lloc''', el lideratge comporta una distribució desigual del poder entre els líders i els membres de l'equip de treball. Els membres de l'equip tenen cert poder; poden donar forma, i de fet ho fan, a les activitats del grup de diferents maneres. Tanmateix, per regla general, el líder tindrà més poder sobre els altres i és qui decideix que s'ha de fer.
 
'''El tercer''' aspecte del lideratge és la capacitat per usar les diferents formes del poder per a '''influir''' en la conducta dels col·laboradors, de diferents maneres.
 
'''El quart''' és la combinació dels tres primers, però reconeix que el lideratge és qüestió de ''valors i principis de la persona que és líder.''
 
== Tipus de lideratge ==
Segons l'opinió d'experts en Desenvolupament Organitzacional, existeixen pocs tipus de lideratge.
Segons l'opinió de d'altres, no és que existeixin diversos tipus de lideratge: el lideratge és un i, com que els líders són persones (individus amb característiques personals definides), les classificacions corresponen a la forma com exerceixen o han adquirit la facultat de dirigir, circumstància que no necessàriament implica que sigui un líder.
 
* ''Líder carismàtic'' : és el que té la capacitat de generar entusiasme. És elegit com a líder per la seva manera de donar entusiasme als seus seguidors.
 
* ''Líder tradicional'' : és aquell que hereta el poder per costum o per un càrrec important, o que pertany a un grup familiar d'[[elit]] que ha tingut el poder des de fa generacions. Exemples: un [[regnat]].
 
* ''Líder legítim'' : Podríem pensar en "líder legítim" i "líder il·legítim". El primer és aquella persona que adquireix el poder mitjançant procediments autoritzats en les normes legals, mentre que el líder il·legítim és el que adquireix la seva autoritat a través de l'ús de la il·legalitat. El líder il·legítim no pot considerar-se líder, ja que una de les característiques del lideratge és precisament la capacitat de convocar i convèncer, així que un "lideratge per mitjà de la força" no és cap altra cosa que manca de lideratge. És una contradicció, ''per se'' l'únic que pot distingir a un ''líder'' és que tingui ''seguidors'' : ''sense seguidors no hi ha líder''.
 
La paraula "lideratge" en si mateixa pot significar un grup col·lectiu de líders, o pot significar característiques especials d'una figura [[celebritat|cèlebre]] (com ara un [[heroi]]). També existeixen altres usos per a aquesta paraula, en què el líder no dirigeix, sinó que es tracta d'una figura de respecte (com una autoritat científica, gràcies a la seva tasca, als seus descobriments, a les seves contribucions a la comunitat). Juntament amb el rol de prestigi que s'associa a líders inspiradors, un ús més superficial de la paraula "lideratge" pot designar entitats innovadores, aquelles que durant un període prenen la davantera en algun àmbit, com a alguna corporació o producte que pren la primera posició en algun [[mercat]].
 
== Lideratge segons Richard L. Daft ==
L'autor Richard L. Daft, al seu llibre ''L'Experiència del Lideratge'', defineix el lideratge com a: La relació d'influència que ocorre entre els líders i els seus seguidors, mitjançant la qual les dues parts pretenen arribar a canvis i resultats reals que reflecteixin els propòsits que comparteixen. Els elements bàsics d'aquesta definició són: líder, influència, intenció, responsabilitat, canvi, propòsit compartit i seguidors.
 
=== Tipus de lideratge segons Cyril Levicki ===
El tractadista Cyril Levicki, al seu llibre ''El gen del lideratge'', proposa l'existència de set tipus de líder:<ref>Levicki, C. (1998): The Leadership Gene: The Genetic Code of a Lifelong Leadership Career</ref>
 
* ''Líder carismàtic'': aconsegueix grans avenços estratègics en la consecució dels objectius organitzatius davant d'una situació òptima, mentre que davant de situacions més crítiques administra solucions consistents, tendint a detenir-se molt temps en una planificació d'alta qualitat. Els líders que tenen aquest estil tenen molta dificultat per interaccionar amb persones amb motivació per a l'assoliment molt elevada.
 
'''La Credibilitat: La Base del Lideratge Reeixit'''
 
Segons els autors del llibre, <<La Credibilitat: Com es guanya, es perd, i perquè la gent la reclama>>, la clau del lideratge reeixit té base en la credibilitat. La credibilitat es defineix com tenir la qualitat de ser creïble o semblar veritable. La credibilitat és important per a qualsevol líder, ja que les persones estan més disposades a seguir algú si poden creure el que aquesta persona diu i fa. Cal recordar que hi ha una gran diferència entre direcció i lideratge.
 
2. ''Sentit mitjançant comunicació'' - Un líder ha de crear significat sobre la seva visió mitjançant una comunicació clara i concisa.
 
3. ''Confiança mitjançant posicionament'' - Un líder ha de transmetre confiança als seus col·laboradors mitjançant el posicionament estratègic de les seves accions.
 
4. ''La utilitat d'un mateix'' - Per arribar a motivar els col·laboradors, un líder s'ha de conèixer primer a si mateix.
2.187.763

modificacions

Menú de navegació