Parròquia rural (Astúries): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
'''Parròquia rural''' és el nom que reben les [[entitat local|entitats locals menors]] del [[Principat d'Astúries]], que gaudeixen de [[personalitat jurídica]] pròpia distinta al [[Concejo]] al que pertanyin i que han de constituir una comunitat rural sòlida assentada en un espai territorial determinat i definit, distint de la resta, on han de concórrer interessos propis.
[[Image:WillerseyParishCouncil200503 CopyrightKaihsuTai.jpg|thumb|right|250px|Consell Parroquial de Willersey.]]
'''Parròquia''' és la denominació d'algunes [[Entitat subnacional|entitats subnacionals]] en diferents països.
== Espanya ==
* L'[[Estatut d'Autonomia d'Astúries]] assumeix la personalitat jurídica de les [[Parròquia rural (Astúries)|parròquies rurals]], encara que en la realitat aquest fet encara manca de desenvolupament legal pel que fa a alguns concejos. Alhora, les parròquies es divideixen en [[barri]]s
* L'[[Estatut d'Autonomia de Galícia]] es refereix a elles com ens de divisió territorial inferiors al "[[Municipi|concello]]" i superiors als "[[llogaret]]s".
==Andorra==
A [[Andorra]] les parròquies constituïxen la unitats administratives que està dividit el país.
==Equador==
A Equador la parròquia és la divisió politico-territorial de menor rang. El conjunt d'aquestes s'organitzen sota la forma jurídic-política de la municipalitat que és l'autoritat jurisdiccional del cantó en assumptes administratius. Existeixen dos tipus de parròquies: la urbana i la rural. La parròquia urbana és aquella que es troba circumscrita dintre de la metròpoli o ciutat. Consta de tota la infraestructura necessària per a ser una ciutat principal. La parròquia rural són aquelles que són apartades de la ciutat principal o metròpoli. Solen ser comarques o conjunt de recintes els pobladors dels quals viuen de labors agrícoles i del camp.
==Veneçuela==
A Veneçuela té 2.570 parròquies és la unitat político-territorial de menor rang, on es divideixen els municipis, la divisió administrativa serveix per a ambitos policial ([[prefectura civil]]), ademas la parròquia està composta per una junta parroquial. Des de les eleccions de [[1992]] la ciutadania tria directament als representants de les juntes parroquials, en l'any [[2005]] per primera vegada es van realitzar comicis per a escollir les juntes parroquials de forma separades a les de governador i alcalde.
==Estats Units==
El [[Estat dels Estats Units|estat]] [[Estats Units d'Amèrica|nord-americà]] de [[Louisiana]] manté la denominació de parròquia (en [[anglès]]: ''parish'') per a l'entitat que en la resta d'estats es coneix com [[Comtats dels Estats Units|comtat]] (en anglès: ''county'').
==Altres països==
Altres regions del món on les parròquies són unitats administratives:


La iniciativa de creació correpon als seus veïns i ha de ser aprovada pel [[Consell de Govern del Principat d'Astúries]] prèvia audiència dels interessats. Les '''parròquies rurals''' tenen plena capacitat per a l'organització de la seva comunitat i la gestió i administració dels seus béns, a més de tots aquelles que el Concejo o el Govern del Principat li deleguin. La parròquia es regeix per un President i una Junta.
* [[Antigua i Barbuda]]
* [[Barbados]]
* [[Bermudes]]
* [[Canadà]]
* [[Dominica]]
* [[Gal·les]]
* [[Grenada]]
* [[Guernsey]]
* [[Anglaterra]]
* [[Jamaica]]
* [[Jersey]]
* [[Montserrat]]
* [[Nova Gal·les del Sud]]
* [[Portugal]], anomenades ''[[freguesia]]s''
* [[Saint Kitts i Nevis]]
* [[San Marino]]
* [[San Vicente i las Granadinas]]
* [[Veneçuela]]


El President complix funcions similars a les d'un [[Alcalde]] dintre de la parròquia i la Junta les d'un Ple municipal. La Junta estarà composta per un nombre no inferior a dos ni superior al terç de Regidors previstos en el municipi del que formin part, triats segons els resultats de les eleccions municipals per a aquest districte electoral.


El President és escollit de forma directa pels veïns. En ambdós casos, el mandat és de quatre anys. Per extensió es denominen així les entitats locals menors del Principat d'Astúries que tramiten o poden tramitar la qualificació oficial de parròquia i que, en ús comú del llenguatge, així són denominades, si bé en aquest cas no gaudeixen de personalitat jurídica distinta del concejo al que pertanyen.
[[Categoria:Administració territorial]]


== Vegeu també ==
*[[Concejo obert]]
*[[Parròquia (civil)]]
*[[Parròquies rurals d'Astúries]]

==Enllaços externs==
*[http://noticias.juridicas.com/base_datos/CCAA/as-l11-1986.html Llei 11/1986, de 20 de novembre, per la que es reconeix la personalitat jurídica de la parròquia rural]

[[Categoria:Astúries]]
[[Categoria:Administració territorial]]


[[cs:Farnost (správní celek)]]
[[es:Parroquia rural (Asturias)]]
[[de:Parroquia]]
[[en:Parish (administrative division)]]
[[es:Parroquia (civil)]]
[[eu:Parrokia (zibila)]]
[[it:Parrocchia civile]]
[[zh:堂区]]
[[Títol de l'enllaç]]

Revisió del 22:20, 28 jul 2008

Parròquia rural és el nom que reben les entitats locals menors del Principat d'Astúries, que gaudeixen de personalitat jurídica pròpia distinta al Concejo al que pertanyin i que han de constituir una comunitat rural sòlida assentada en un espai territorial determinat i definit, distint de la resta, on han de concórrer interessos propis.

La iniciativa de creació correpon als seus veïns i ha de ser aprovada pel Consell de Govern del Principat d'Astúries prèvia audiència dels interessats. Les parròquies rurals tenen plena capacitat per a l'organització de la seva comunitat i la gestió i administració dels seus béns, a més de tots aquelles que el Concejo o el Govern del Principat li deleguin. La parròquia es regeix per un President i una Junta.

El President complix funcions similars a les d'un Alcalde dintre de la parròquia i la Junta les d'un Ple municipal. La Junta estarà composta per un nombre no inferior a dos ni superior al terç de Regidors previstos en el municipi del que formin part, triats segons els resultats de les eleccions municipals per a aquest districte electoral.

El President és escollit de forma directa pels veïns. En ambdós casos, el mandat és de quatre anys. Per extensió es denominen així les entitats locals menors del Principat d'Astúries que tramiten o poden tramitar la qualificació oficial de parròquia i que, en ús comú del llenguatge, així són denominades, si bé en aquest cas no gaudeixen de personalitat jurídica distinta del concejo al que pertanyen.

Vegeu també

Enllaços externs