Taifa d'Albarrasí: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 14: Línia 14:
}}
}}


La '''taifa d'Albarrasí''' (que portà realment el nom de '''Sahla''') fou un petit regne de taifa establert al voltant del municipi d'[[Albarrasí]] i de la seua [[serra d'Albarrasí|serra]].
La '''taifa d'Albarrasí''' (que portà realment el nom de '''Sahla''') fou un petit regne de taifa establert al voltant del municipi d'[[Albarrasí]] i de la seua [[serra d'Albarrasí|serra]] per la dinastia [[bereber]] dels [[Banu Razín]] .


==Independència==
Fou fundat per un capitost local d'origen [[berber]], però arabitzat i de nom [[Haydal ibn Halaf ibn Razin]], que va afermar la seua independència a partir del [[1012]], durant la descomposició del [[califat de Còrdova]].
Fou fundat per un capitost local d'origen [[berber]], però arabitzat i de nom [[Haydal ibn Halaf ibn Razin]], que va afermar la seua independència a partir del [[1012]], durant la descomposició del [[califat de Còrdova]]. La taifa d'Albarrasí ocupava aproximadament la part sud i occidental de l'actual [[província de Terol]].


Haydal i els seus descendents, els Banu Razin, van dominar la taifa fins a la seua extinció. A Haydal I el va succeir [[Abd-al-Màlik I]] ([[1045]]), i a aquest [[Haydal II]] i finalment [[Abd-al-Màlik II]]. El [[1090]] es va posar sota protecció de l'exèrcit mercenari dirigit per [[Rodrigo Díaz de Vivar]] més tard conegut per el Cid.
Haydal i els seus descendents, els Banu Razin, van dominar la taifa fins a la seua extinció. A Haydal I el va succeir [[Abd-al-Màlik I]] ([[1045]]), i a aquest [[Haydal II]] i finalment [[Abd-al-Màlik II]].


==Relacions amb Rodrigo Díaz de Vivar, el Cid==
Els Banu Razin hi foren reis fins al 1104, en què la taifa fou conquerida pels [[almoràvit]]s.
Al [[1090]] el senyor de d'Albarrasí esdevingué tributari de l'exèrcit mercenari dirigit per [[Rodrigo Díaz de Vivar]], el Cid. Però en la lluita per conquerir [[Balansiyya]], el el senyor de d'Albarrassí va prendre part pels [[almoràvit]]s, raó per la qual fou atacat i derrotat pel Cid a [[Quart]].


==Annexió al domini almoràvit==
La taifa d'Albarrasí ocupava aproximadament la part sud i occidental de l'actual [[província de Terol]].
Al [[1104]] la Taifa d'Albarrasí perdia la seva independència en ser ocupada per les almoràvits. A partir d'aleshores, els [[Banu Razín]] es traslladaren a [[Balansiyya]].

==La Senyoria d'Albarrasí==
Uns 60 anys després, al [[1170]], Mohamed Ben Mardanis, el rey Lobo, traspassà el territori en circumstàncies mai no esclarides al Senyor d'[[Estella]] [[Pero Ruiz de Açagra]].


[[Imatge:Taifas.gif|thumb|left|300px|Els regnes de [[taifes]] l'any [[1031]]]]
[[Imatge:Taifas.gif|thumb|left|300px|Els regnes de [[taifes]] l'any [[1031]]]]

Revisió del 21:04, 29 jul 2008

Taifa d'Albarrasí

1012 – 1104

Informació
CapitalAlbarrasí
Idioma oficialÀrab
ReligióIslam sunnita
Període històric
Edat mitjana
Establiment1012
Dissolució1104
Política
Forma de governNo especificat

La taifa d'Albarrasí (que portà realment el nom de Sahla) fou un petit regne de taifa establert al voltant del municipi d'Albarrasí i de la seua serra per la dinastia bereber dels Banu Razín .

Independència

Fou fundat per un capitost local d'origen berber, però arabitzat i de nom Haydal ibn Halaf ibn Razin, que va afermar la seua independència a partir del 1012, durant la descomposició del califat de Còrdova. La taifa d'Albarrasí ocupava aproximadament la part sud i occidental de l'actual província de Terol.

Haydal i els seus descendents, els Banu Razin, van dominar la taifa fins a la seua extinció. A Haydal I el va succeir Abd-al-Màlik I (1045), i a aquest Haydal II i finalment Abd-al-Màlik II.

Relacions amb Rodrigo Díaz de Vivar, el Cid

Al 1090 el senyor de d'Albarrasí esdevingué tributari de l'exèrcit mercenari dirigit per Rodrigo Díaz de Vivar, el Cid. Però en la lluita per conquerir Balansiyya, el el senyor de d'Albarrassí va prendre part pels almoràvits, raó per la qual fou atacat i derrotat pel Cid a Quart.

Annexió al domini almoràvit

Al 1104 la Taifa d'Albarrasí perdia la seva independència en ser ocupada per les almoràvits. A partir d'aleshores, els Banu Razín es traslladaren a Balansiyya.

La Senyoria d'Albarrasí

Uns 60 anys després, al 1170, Mohamed Ben Mardanis, el rey Lobo, traspassà el territori en circumstàncies mai no esclarides al Senyor d'Estella Pero Ruiz de Açagra.

Fitxer:Taifas.gif
Els regnes de taifes l'any 1031