Chevy Chase: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Etiquetes: Edita des de mòbil Edició web per a mòbils
Línia 24: Línia 24:
[[Categoria:Actors de cinema de Manhattan]]
[[Categoria:Actors de cinema de Manhattan]]
[[Categoria:Actors estatunidencs]]
[[Categoria:Actors estatunidencs]]
[[Categoria:Persones de Manhattan]]
[[Categoria:Guionistes de cinema de Manhattan]]

Revisió del 21:50, 4 ago 2020

Infotaula de personaChevy Chase

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Cornelius Crane Chase Modifica el valor a Wikidata
8 octubre 1943 Modifica el valor a Wikidata (80 anys)
Manhattan (Nova York) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióBard College
Haverford College
Riverdale Country School
Stockbridge School (en) Tradueix
PS 6 Modifica el valor a Wikidata
Alçada1,92 m Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor, presentador de televisió, cantant, actor de veu, guionista, comediant, actor de televisió Modifica el valor a Wikidata
Activitat1968 Modifica el valor a Wikidata –
PartitPartit Republicà dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
ParesNed Chase (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Cathaline Parker Widdoes (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParentsLawrence Widdoes (en) Tradueix (padrastre) Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0000331 Allocine: 15631 Rottentomatoes: celebrity/chevy Allmovie: p12488 TV.com: people/chevy-chase AFI: 244741 TMDB.org: 54812
Musicbrainz: 7573df58-aa76-4b1c-9035-8a0ed0d4e994 Songkick: 1008411 Discogs: 807083 Modifica el valor a Wikidata

Chevy Chase es un còmic i actor nord-americà de gran èxit en els 80 nascut el 8 d'octubre de 1943 en Nova York.[1][2]

Chevy va saltar a la fama com al guionista principal i membre de l'equip original del revolucionari show nocturn Saturday Night Live (SNL), pel qual va guanyar dos premis Emmy. La sèrie va donar a conèixer Chevy a nivell nacional i el va llançar a l'èxit en la seva carrera cinematogràfica. Des del seu feliç debut a la SNL, Chevy ha intervingut en algunes de les comèdies més populars i duradores de la nostra generació, incloent Caddyshack, Fletch (Flecth, El Camaleó) i la sèrie de National Lampoon's Vacation.

Chevy va començar la seva carrera en el món de la comèdia com a guionista i actor per a Channel One, una revista de varietats underground de Nova York que satiritzava la televisió.

Channel One es convertiria més tard en la base de la seva primera pel·lícula The Groove Tube.

Chevy també va escriure i va protagonitzar la sèrie The Great American Dream Machine, i va co-escriure i va protagonitzar Lemmings, el musical satíric de l'off-Broadway que parodiava Woodstock i la cultura Pop dels anys '60. Al mateix temps, va escriure i va actuar per a la National Lampoon Radio Hour i va col·laborar en el MAD magazine. Ha escrit per a Lily Tomlin, els germans Smothers i va guanyar un Writers Guild of America Award per escriure Alan King's Energy Crisi, Rising Prices and Assorted Vices. En televisió, Chevy va guanyar un tercer Emmy per co-escriure The Paul Simon Special.

Com a actor, Chevy ha protagonitzat recentment la pel·lícula Snow Day (Festa de la Neu), 22 anys després del seu primer paper protagonista al costat de Goldie Hawn en la comèdia Foul Play (Joc Perillós).

Altres pel·lícules en les quals ha participat inclouen títols com Vacances de Nadal d'una boja família americana, National Lampoon's European Vacation (Les vacances europees d'una chiflada família americana), National Lampoon's Vegas Vacation, així com Fletch (Flecth, El Camaleó), Fletch Lives (Fletch reviu), Caddyshack (El club dels chalados), Seems Like Old Fields (Com en els vells temps), Funny Farm, Spies Like Us (Espies com nosaltres), The Three Amigos (Tres amics), Memòries d'un home invisible (Memoirs of an Invisible Man), Cops and Robbersons (Aquest poli és un panoli) i Man of the House.

En els '80, Chevy es va associar amb el seu bon amic Paul Simon en dos vídeos musicals: "You Can Call Me Al" i "Proof". Chevy també ha aparegut com convidat en Orange County, Dirty Work (1998), Hero (1992), LA Story (1991) de Steve Martin, i en el cameo que va fer en 1993 en la pel·lícula Last Action Hero (L'últim gran heroi). En 1992, Chevy va ser nomenat "Home de l'any" per l'Hasty Pudding Theatrical Group de la Universitat Harvard, el grup teatral universitari més antic del país.

Chevy resideix a Nova York al costat de la seva dona Jayni i les seves tres filles.

Referències

  1. «Chevy Chase biography». Biography.com. [Consulta: 17 octubre 2013].
  2. «yahoo.com». Tv.yahoo.com, 20-04-2011. [Consulta: 26 febrer 2015].