Khwaf: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
{{infotaula geografia política}}
m Tipografia
Línia 5: Línia 5:
'''Khwaf''' (abans Khwab) fou un rustak o districte rural del [[Kuhistan]], a l'est de l'[[Iran]], entre els de Bakharz al nord i el kain al sud-est, a la moderna frontera entre Iran i ''Afganistan''. Al segle X les principals viles eren Salumak, Fardjird i Kusuya (aquesta la més poblada).
'''Khwaf''' (abans Khwab) fou un rustak o districte rural del [[Kuhistan]], a l'est de l'[[Iran]], entre els de Bakharz al nord i el kain al sud-est, a la moderna frontera entre Iran i ''Afganistan''. Al segle X les principals viles eren Salumak, Fardjird i Kusuya (aquesta la més poblada).


La plana de Khwaf era una comarca fèrtil i protegida, prospera mercès a l'agricultura. Als segles VII i VIII el zoroastrisme hi va persistir. [[Bihafrid ibn Farwardin]], cap d'una revolta dels zoroastrians, era originari d'aquesta regió. En els segles següents va ser lloc d'origen de nombrosos savis musulmans, especialment la vila de [[Zawzan]]. Al segle XII va esdevenir centre d'activitat [[ismaïlita]]. La fortalesa nizarita de Khawf fou ocupada pels mongols el [[1256]] i els seus habitants executats. Al segle XV havia patit una forta decadència i només es comptaven uns 30 pobles al districte. La madrassa de Khargid fou construïda en època timúrida sota Shah Rukh. Modernament el districte va tenir per capital a Ruy-i Khwaf prop de Khargid o Khargird; fou visitat per C. E. Yate el [[1894]] i per Skyes el [[1905]]. Yates assenyala que la capital tenia unes 800 cases però més de la meitat estava en ruïnes (això donaria uns 2000 habitants).
La plana de Khwaf era una comarca fèrtil i protegida, prospera mercès a l'agricultura. Als segles VII i VIII el zoroastrisme hi va persistir. [[Bihafrid ibn Farwardin]], cap d'una revolta dels zoroastrians, era originari d'aquesta regió. En els segles següents va ser lloc d'origen de nombrosos savis musulmans, especialment la vila de [[Zawzan]]. Al segle XII va esdevenir centre d'activitat [[ismaïlita]]. La fortalesa nizarita de Khawf fou ocupada pels mongols el [[1256]] i els seus habitants executats. Al segle XV havia patit una forta decadència i només es comptaven uns 30 pobles al districte. La madrassa de Khargid fou construïda en època timúrida sota Shah Rukh. Modernament el districte va tenir per capital a Ruy-i Khwaf prop de Khargid o Khargird; fou visitat per C. E. Yate el [[1894]] i per Skyes el [[1905]]. Yates assenyala que la capital tenia unes 800 cases però més de la meitat estava en ruïnes (això donaria uns 2000 habitants).


== Bibliografia ==
== Bibliografia ==

Revisió del 21:18, 18 ago 2020

Plantilla:Infotaula geografia políticaKhwaf
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 34° 30′ N, 60° 00′ E / 34.5°N,60°E / 34.5; 60
EstatIran
ProvínciaRazavi Khorasan Modifica el valor a Wikidata
CapitalKhaf (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població138.972 (2016) Modifica el valor a Wikidata
Llars36.399 (2016) Modifica el valor a Wikidata

Khwaf o Khvaf és un bakhx o comtat de l'Iran (farsi: شهرستان خواف) a la província de Razavi Khorasan, amb capital a Khaf. La historica ciutat de Zawzan (Zozan) es troba a la proximitat i està classificada com a Patrimoni de la Humanitat[1](a uns 41 kilòmetres de Khargard, Khargird, Khardjird o Khargid).

Història

Khwaf (abans Khwab) fou un rustak o districte rural del Kuhistan, a l'est de l'Iran, entre els de Bakharz al nord i el kain al sud-est, a la moderna frontera entre Iran i Afganistan. Al segle X les principals viles eren Salumak, Fardjird i Kusuya (aquesta la més poblada).

La plana de Khwaf era una comarca fèrtil i protegida, prospera mercès a l'agricultura. Als segles VII i VIII el zoroastrisme hi va persistir. Bihafrid ibn Farwardin, cap d'una revolta dels zoroastrians, era originari d'aquesta regió. En els segles següents va ser lloc d'origen de nombrosos savis musulmans, especialment la vila de Zawzan. Al segle XII va esdevenir centre d'activitat ismaïlita. La fortalesa nizarita de Khawf fou ocupada pels mongols el 1256 i els seus habitants executats. Al segle XV havia patit una forta decadència i només es comptaven uns 30 pobles al districte. La madrassa de Khargid fou construïda en època timúrida sota Shah Rukh. Modernament el districte va tenir per capital a Ruy-i Khwaf prop de Khargid o Khargird; fou visitat per C. E. Yate el 1894 i per Skyes el 1905. Yates assenyala que la capital tenia unes 800 cases però més de la meitat estava en ruïnes (això donaria uns 2000 habitants).

Bibliografia

  • Petrushevsky, Cambridge history of Iran, V

Referències

{{#coordinates:}}: no hi pot haver més d'una etiqueta primària per pàgina