Diferència entre revisions de la pàgina «Realimentació»

Salta a la navegació Salta a la cerca
13 octets eliminats ,  fa 1 any
m
neteja i estandardització de codi
m (Robot posa la plantilla autoritat)
m (neteja i estandardització de codi)
 
La '''realimentació''' també és el [[senyal elèctric|senyal]] de la sortida d'un [[sistema]] que hi retorna per tal de controlar-lo. El bucle que forma s'anomena bucle de realimentació. Normalment un [[sistema de control]] té entrada i sortida al sistema; quan la sortida del sistema torna a entrar al mateix sistema, s'anomena "realimentació".
 
En [[cibernètica]], la realimentació és un procés pel qual una certa proporció del senyal de sortida d'un [[sistema]] es redirigeix de nou a l'entrada. Això és d'ús freqüent per a controlar el comportament dinàmic del sistema. Els exemples de la realimentació es poden trobar en la majoria dels sistemes complexos, tals com enginyeria, arquitectura, economia, i biologia. [[Arturo Rosenblueth]], investigador mexicà i mèdic en què el seu seminari de 1943 va fer una ponència anomenat "Behavior, Purpose and Teleology" ("comportament, propòsit i teleologia"), d'acord amb [[Norbert Wiener]], va fixar les bases per a la nova ciència de la cibernètica i va proposar que el comportament controlat per la realimentació negativa, aplicada a un animal, a l'ésser humà o a les màquines era un principi determinant i directiu, en la naturalesa o en les creacions humanes.
 
== Visió general ==
La realimentació és un mecanisme, un procés on el senyal es mou dintre d'un sistema, i torna al principi d'aquest sistema com en un bucle. Aquest bucle es diu "bucle de realimentació".
 
LaEn realimentacióun éssistema unde mecanismecontrol, unaquest procés onentrades eli senyalsortides esdel mousistema; dintrequan d'unparteix del senyal de sortida del sistema, i torna alde principinou d'aquestal sistema com ena unpart bucle.de Aquestla bucleseva entrada, es diu "buclea deaixò realimentació"retroalimentació".
 
La realimentació i l'autoregulació estan íntimament relacionades. La retroalimentació negativa ajuda a mantenir estabilitat en un sistema a pesar dels canvis externs. Es relaciona amb l'[[homeòstasi]]. La realimentació positiva amplifica les possibilitats creatives (evolució, canvi de metes); és la condició necessària per a incrementar els canvis, l'evolució, o el creixement. Dóna al sistema la capacitat de tenir accés a nous punts de l'equilibri.
En un sistema de control, aquest té entrades i sortides del sistema; quan parteix del senyal de sortida del sistema, torna de nou al sistema com a part de la seva entrada, es diu a això "retroalimentació".
 
La realimentació i l'autoregulació estan íntimament relacionades. La retroalimentació negativa ajuda a mantenir estabilitat en un sistema a pesar dels canvis externs. Es relaciona amb l'[[homeòstasi]]. La realimentació positiva amplifica les possibilitats creatives (evolució, canvi de metes); és la condició necessària per a incrementar els canvis, l'evolució, o el creixement. Dóna al sistema la capacitat de tenir accés a nous punts de l'equilibri.
 
Per exemple, en un organisme viu, la realimentació positiva més forta, és la proporcionada per l'autoexcitació ràpida d'elements dels sistemes endocrí i nerviós (particularment, com resposta a condicions d'estrès) i ocupa un paper dominant en la regulació de la morfogènesi, del creixement, i del desenvolupament dels òrgans. Tots aquests processos són amb la finalitat de sortir ràpidament de l'estat inicial. L'homeòstasi és especialment visible en els sistemes nerviosos i endocrins quan es considera això a un nivell orgànic.
 
==Tipus de realimentació ==
 
Els tipus de realimentació són:
 
* Realimentació negativa: la que tendeix a reduir el senyal de sortida o a reduir l'activitat.
 
* Realimentació positiva: La que tendeix a augmentar el senyal de sortida, o activitat
 
* Retroalimentació bipolar: La que pot augmentar o disminuir el senyal o activitat de sortida.
 
La realimentació bipolar està present en molts sistemes naturals i humans. De fet generalment la realimentació és bipolar, és a dir, positiu i negatiu segons les condicions mediambientals, que, per la seva diversitat, produeixen respostes sinèrgiques i antagòniques com resposta adaptativa de qualsevol sistema.
 
=== Realimentació negativa ===
És la més utilitzada en [[sistema de control|sistemes de control]]
Es diu que un sistema està realimentat negativament quan tendeix a estabilitzar-se.
 
=== Retroalimentació positiva ===
Un sistema està realimentat positivament si una variació en la seva sortida en determinada direcció provoca un desplaçament encara major en la mateixa direcció.
{{Autoritat}}
 
2.317.227

modificacions

Menú de navegació