Diferència entre revisions de la pàgina «Roger de Llúria»

Salta a la navegació Salta a la cerca
{{cita|ASI:IAU:LO:NOBLE:EN:R / DE:LURIA:ALMIRALL:GENE / RAL:DLS:REGNES:DARAGO / ED:CICILIA:P:LO:SENOR:REI / DARAGO:E:PASSA:DESTA / VIDA:EN:LAYN:DE:LA:EN / CARNACIO:DE:NOSTRE:SE / NOR:IHU:CRIST:MIL:T:CCC / T:IIII:XUI:KALENDES / DE:FEBRER.}}
 
== EnMonuments l'actualitat ==
La ciutat de [[Tarragona]] homenatjà Roger de LloriaLlúria amb un immens monument a l'inici de la [[Rambla Nova de Tarragona|Rambla Nova]], tocant al [[Balcó del Mediterrani de Tarragona|Balcó del Mediterrani]]. També es pot trobar una estàtua en el seu honor al [[passeig de Lluís Companys]] de [[Barcelona]]; a la mateixa ciutat, un edifici del campus de la Ciutadella de la [[Universitat Pompeu Fabra]] duu el seu nom.
 
== Noms en honor seu ==
=== Nomenclàtor viari ===
''Roger de Lloria'' és un nom molt freqüent al nomenclàtor viari de [[Catalunya]]. Es troben carrers amb aquesta denominació a [[Barcelona]], [[el Masnou]], [[Mataró]], [[Molins de Rei]], [[Premià de Mar]], [[Tarragona]], [[el Vendrell]], [[Roda de Berà]], [[Móra d'Ebre]], [[Vespella de Gaià]], [[Vilanova i la Geltrú]], [[Lleida]], [[Juneda]], [[les Borges Blanques]], [[Arbeca]], [[Tàrrega]], [[Platja d'Aro]], [[l'Escala]], [[Vilablareix]], [[Llançà]], [[Cadaqués]], [[Vallirana]], [[la Sénia]], [[les Cases d'Alcanar]], [[Santa Bàrbara]], [[Cambrils]], [[Reus]], [[Salou]], [[Terrassa]], [[Santa Coloma de Gramenet]], [[Sant Pere de Ribes]], [[Sant Vicenç de Castellet]], [[Mollet del Vallès]], [[Badalona]] i [[Granollers]]. A [[Esparreguera]] hi ha l'avinguda Roger de Llúria.
 
Fora de Catalunya espotes pot passejar pel carrer Roger de Lauria (tal com es coneix tradicionalment en castellà) a [[Benaguasil]], [[Saragossa]], [[Torrent (Horta Oest)|Torrent]], [[Alginet]], [[Madrid]], [[Sevilla]], [[Muro d'Alcoi]] i [[Castelló de la Plana]]. A [[València]] es troba amb la forma Roger de Llòria. A [[Daimús]] existeix l'avinguda Roger de Lloria i el carrer Roger de Lauria, i a [[Xàtiva]] consta com a carrer Roger de Lloria.
 
=== Vaixells ===
El [[cuirassat]] de la [[Regia Marina]] (marina reial) italiana ''[[Ruggiero di Lauria (vaixell de guerra)|Ruggiero di Lauria]]'', completat el 1888 i retirat el 1909, fou anomenat en honor seu.
 
El [[destructor]] espanyol ''Roger de Lauria'' fou un vaixell de [[classe Oquendo]] de la marina espanyola botat el 1967 i retirat el 1982. La marina també valorà anomenar un [[F-102]], destructor aeri de [[classe Alvaro de Bazán]], com a ''Roger de Lauria'', però finalment fou anomenat ''Almirante Juan de Borbón''. Una de les unitats de paracaigudes principals de la [[força aèria espanyola]] s'anomena en honor seu.
 
== Notes ==

Menú de navegació